Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η διάσωση του αρχοντικού Στάλιου ενώνει τις δυνάμεις του πολιτισμού

Η διάσωση του αρχοντικού Στάλιου ενώνει τις δυνάμεις του πολιτισμού

0
staliou_1-web

Συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης 5 πολιτιστικών συλλόγων της πόλης

Ζητούν να προχωρήσει άμεσα από το υπουργείο Πολιτισμού η επισκευή της στέγης που έχει καταρρεύσει. Επιρρίπτουν ευθύνες για αδιαφορία στο ΔΠΘ

Τον «αργό θάνατο» του αρχοντικού Στάλιου που δεσπόζει στην αρχή της οδού Βενιζέλου, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, που «λαβώθηκε» από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, επιχειρούν να ανακόψουν οι πέντε σημαντικότεροι πολιτιστικοί φορείς της πόλης, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, ο Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να δραστηριοποιήσουν ιθύνοντες, φορείς και πολίτες, προκειμένου να ληφθούν εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και επισκευής για να μη χαθεί από την πόλη αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα. Σε εκδήλωση, το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Αϊβαλιώτης και ο Άγγελος Σαββανίδης από το ΠΑΚΕΘΡΑ που ανέλαβε από την αρχή την πρωτοβουλία, παρουσίασαν την ιστορία του κτιρίου, τη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, τις ενέργειες που έγιναν, αλλά και κάλεσαν σε μία μαζική ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών, ώστε να δοθεί μία λύση.

«Τρύπα» στον πολιτισμό και την τοπική ιστορία
Τα 120 και πλέον χρόνια ιστορίας του αρχοντικού Στάλιου παρουσίασε συνοπτικά ο κ. Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις γενιές της οικογένειας Στάλιου, τις κρατικές υπηρεσίες που στεγάστηκαν εκεί επί βουλγαρικής κατοχής, την ποτοποιία και τα καφέ που στεγάστηκαν εκεί, με τελευταίο ένοικο του ισογείου το Σταύρο Ζλάτκο που μέχρι το 1993 λειτούργησε εκεί το καφέ «Πρώτο». Στη συνέχεια, το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο, το 2003-2005 συνέταξε μελέτη που κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η περαιτέρω διαδικασία «πάγωσε». Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην πλημμέλεια του ΔΠΘ, το οποίο εκπόνησε μελέτη με διαμερισματώσεις, κάτι που για το υπουργείο Πολιτισμού ήταν απαγορευτικό λόγω ειδικού χαρακτηρισμού του κτιρίου. Όπως και να ‘χει όμως, δεν ήρθη το εμπόδιο και γι’ αυτό το αρχοντικό Στάλιου παρέμεινε ερειπωμένο και καταλήφθηκε από φοιτητές για μερικά χρόνια, με την κατάληψη του «Κύκνου».
Τα μέλη του ΠΑΚΕΘΡΑ, κάλεσαν το ΔΠΘ να ενεργοποιηθεί και στη συνέχεια, μην έχοντας ανταπόκριση, στις 24 Μαΐου μπήκαν και φωτογράφισαν τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου, ενώ στη συνέχεια προέβησαν οικειοθελώς σε καθαρισμό του εσωτερικού και της αυλής. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση. Το κτίριο έχει μετατραπεί σε ερείπιο, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία γεννά η κατάρρευση της στέγης σε δύο σημεία, περίπου 6 τμ το καθένα, που προκάλεσε εκτεταμένη πλημμύρα στο κτίριο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων με τα νερά να φτάνουν έως το ισόγειο.
Ο κ. Σαββανίδης σημείωσε ότι εξαιτίας της ανακίνησης του θέματος, δραστηριοποιήθηκε η αρμόδια Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και δεσμεύτηκε να στείλει σχετική εισήγηση στο συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, με βασική προτεραιότητα την αποδέσμευση του τμήματος της στέγης και επιδιόρθωσή της, η οποία, όπως εξήγησε ο ίδιος, απαιτεί συνολική αντιμετώπισης, λόγω της μεγάλης έκτασης του τμήματος της στέγης που έχει υποχωρήσει.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφειοκρατίας και αδιαφορίας
Τα μέλη του ΠΑΚΕΘΡΑ υπογράμμισαν ότι το αρχοντικό Στάλιου δεν είναι το μοναδικό που χρήζει συντήρησης, αλλά είναι αντιπροσωπευτικό της αδιαφορίας των φορέων, αφού το συγκεκριμένο ανήκει στον κατεξοχήν αρμόδιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που στην Ξάνθη διαθέτει τμήματα με αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Οι ίδιοι δεσμεύτηκαν ότι αν δεν προχωρήσει το θέμα θα επανέλθουν και πιεστικά και τόνισαν ότι το ζήτημα δεν είναι ποιος ανέλαβε την πρωτοβουλία ή η όξυνση της διαμάχης μεταξύ φορέων και υπηρεσιών, αλλά να βρεθεί τρόπος να επισκευαστεί η στέγη του κτιρίου. «Είναι η κλασική περίπτωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην Ελλάδα που και οι δύο πλευρές είναι κατοχυρωμένες, αλλά το κτίριο ρημάζει», ανέφεραν σχετικά. Επιπλέον, εξήγησαν: «σαν πολίτες έχουμε τη δική μας ευθύνη και αγωνία. Δε φτάνει πια η ανέξοδη κριτική. Στην πόλη υπάρχει μεγάλη αδιαφορία και μια σειρά από κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, που είτε αναστυλώθηκαν, είτε όχι, ρημάζουν αναξιοποίητα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, παρόλο που δεν παρέστησαν θεσμικοί φορείς, ο Νίκος Ανταμπούφης δήλωσε τη στήριξη της δημοτικής παράταξης στο εγχείρημα και πρότεινε να ερευνηθούν πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης, ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για την απαγκίστρωση από τη γραφειοκρατία. 
Η Άσπα Γαργάλα, δικηγόρος, προσφέρθηκε να μελετήσει το φάκελο, ώστε να αναζητηθούν νομικές ευθύνες από τυχόν παραλείψεις ή καθυστερήσεις, όχι με γνώμονα τη δικαστική ενεργοποίηση από πλευράς των πολιτιστικών φορέων, όσο περισσότερο από πλευράς τεκμηρίωσης και οχύρωσης με επιχειρήματα.
Παρών ήταν και ο κ. Θωμάς Εξάρχου που κατέθεσε ερωτήσεις, ακούστηκαν γνώμες, ενώ εμφανής ήταν η δυσφορία όλων εξαιτίας της σαφούς πλέον διαπίστωσης ότι, στην Ξάνθη, ίσως λόγω της κρίσης, ίσως και όχι, ο πολιτισμός «μπάζει».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…