Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναλαμβάνει η Περιφέρεια τους ψεκασμούς των κουνουπιών

Αναλαμβάνει η Περιφέρεια τους ψεκασμούς των κουνουπιών

0
psekasmoi_epigeioi-empros

Ξεκίνησε χθες με 6-7 επίγεια συνεργεία και 2 ελικόπτερα. Συνεχείς επεμβάσεις έως τέλος Αυγούστου

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα πρώτα αποτελέσματα, εκτιμά ο Κ. Κατσιμίγας. «Δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης των παραθεριστών αλλά και δημόσιας υγείας»

Σε συνεχείς συσκέψεις βρισκόταν χθες όλο το πρωί ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Κατσιμίγας, σχετικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των κουνουπιών που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλο τον κάμπο Ξάνθης και Ροδόπης, το δέλτα του Στρυμόνα στην Καβάλα, αλλά και το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Από χθες τα ηνία του συντονισμού των ψεκασμών πήρε η Περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη να περιμένει κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να παραλάβει την έγκριση. Εξαιτίας της ασυνήθιστα έντονης πυκνότητας των βροχοπτώσεων του Μαΐου, αυξημένα προβλήματα με την εμφάνιση των κουνουπιών, ακόμη και στις αστικές περιοχές παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, μόνο οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατάφεραν να πάρουν έγκριση από το ΕΣ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν ή η διαδικασία καθυστερεί και γι’ αυτό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κουνούπια είτε με επίγεια συνεργεία, είτε με πυροσβεστικά οχήματα.

Έληξαν οι συμβάσεις των δήμων
Με τους ανάδοχους εργολάβους και στη συνέχεια με τις υπηρεσίες υγείας της ΑΜΘ συσκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Κώστας Κατσιμίγας, προκειμένου να υπάρξει ένας συνολικός συντονισμός και αποτελεσματικότητα στις ενέργειες των ψεκασμών. Οι συμβάσεις των δήμων ξεκίνησαν νωρίς, όπως εξηγεί ο κ. Κατσιμίγας, διότι διαγνώστηκε ότι η διαδικασία του διαγωνισμού θα «σκάλωνε» στη γραφειοκρατία και αυτό θα ήταν εις βάρος της πάταξης του φαινομένου. Ωστόσο, τα έργα που δόθηκαν άμεσα με απευθείας αναθέσεις ήταν μικρά (20.000-30.000 ευρώ) ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε περιοχής, περιορίζονταν σε επίγειους ψεκασμούς, δεν είχαν χαρακτήρα αδιάλειπτης παρέμβασης και ούτως ή άλλως οι συμβάσεις γι’ αυτά έχουν ήδη λήξει. Από χθες, το έργο του 1 εκ. ευρώ περίπου θέτει σε εφαρμογή η Περιφέρεια με συνεχείς παρεμβάσεις έως το τέλος Αυγούστου, ίσως και αρχές Σεπτεμβρίου.

Δύο ελικόπτερα και 30 περίπου συνεργεία ψεκασμών στην ΑΜΘ
«Ξεκινά ο συστηματικός πόλεμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός γραμματέας της ΑΜΘ, τονίζοντας ότι σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα παρεμβαίνουν 6-7 επίγεια συνεργεία, ενώ θα δρουν και 2 ελικόπτερα (συν ένα εφεδρικό) για τις μη προσπελάσιμες περιοχές από πεζούς (λίμνες, ποτάμια και θάλασσες). Η Περιφέρεια με μικτές επιτροπές αναλαμβάνει το συνολικό συντονισμό, την εποπτεία των εργασιών, καθώς και τον έλεγχο των φαρμάκων. Οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν έχουν να κάνουν είτε με την εξόντωση των κουνουπιών, είτε με το να τα καθιστούν ανίκανα να τσιμπήσουν. Οι αεροψεκασμοί ξεκίνησαν χθες από την Καβάλα, από τις περιοχές Κεραμωτής και της λιμνοθάλασσας Αγιάς. Κάθε ελικόπτερο μπορεί να βρίσκεται εν πτήσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια σταματά για ανεφοδιασμό σε προκαθορισμένα σημεία. Σε κάθε πτήσει καλύπτει 1.000 στρέμματα. Ο κ. Κατσιμίγας εκτιμά ότι, εφόσον δεν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εμφανή προς το τέλος της εβδομάδας, αφού το φάρμακο δρα σε περίπου 3 ημέρες.

Ζήτημα δημόσιας υγείας, όχι μόνο ενόχλησης
Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα συνολικό σχεδιασμό που αφορά όχι μόνο τις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και τις πόλεις, ενώ υπογραμμίζει ότι η επέμβαση είναι σημαντική όχι μόνο γιατί ανακουφίζει από την ενόχληση του παραθεριστές, αλλά και διότι ανακύπτουν ζητήματα δημόσιας υγείας. «Πρέπει να προστατέψουμε την περιοχή από τα κρούσματα του κουνουπιού του δυτικού Νείλου, αφού μπορεί να μην εμφανίστηκαν φέτος, αλλά το μικρόβιο κυκλοφορεί, καθώς επίσης και από την ελονοσία που μετά από δεκαετίες επανεμφανίζεται στη χώρα μας, μέσω των παράνομων μεταναστών», υπογραμμίζει ο ίδιος ενώ θέτει και την παράμετρο του «εισαγόμενου» κουνουπιού από Τουρκία στην περιοχή του Έβρου, που αποτελεί στο σύνολό του ένα ευνοϊκό πεδίο για τα κουνούπια, επιπροσθέτως εξαιτίας των πλημμυρών που υπέστη η περιοχή το προηγούμενο διάστημα: «και η Τουρκία πραγματοποιεί ψεκασμούς, αλλά εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε από εκείνη την πλευρά, οπότε δεν έχουμε σαφή εικόνα».

«Τρυπημένοι» οι κάτοικοι της ΑΜΘ από τα τσιμπήματα
Από την πλευρά τους την ταλαιπωρία από τα κουνούπια υφίσταται σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κορύφωση τα σημεία όπου το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Οι γονείς ακόμα και στην πόλη αναβάλουν την απογευματινή βόλτα με μικρά παιδιά, οι μάστορες που τοποθετούν σίτες είδαν τις δουλειές τους να εκτινάσσονται σε μια νύχτα αφού οι κάτοικοι δεν τολμούν να βγουν καν στα μπαλκόνια, ακόμη και στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη, ενώ στο Έβρο αυτοκίνητα και λεωφορεία αναγκάζονται μέχρι και να σταματήσουν, λόγω του σμήνους που κυριολεκτικά «μαυρίζει» τα παρμπρίζ. Ακόμη, έντονη ανησυχία εκφράζουν ξενοδόχοι, εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ στις παραλίες για το πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…