Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Σε εκλογική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Σε εκλογική τροχιά ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

0
syriza_paidi-web

Χωρίς σημαντική ανανέωση αναμένεται το τοπικό ψηφοδέλτιο

Συντονισμός και οργάνωση για εκλογική ετοιμότητα στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ανατροπή σκηνικού και ενίσχυση ενότητας Αριστεράς το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ  

 
Την πρώτη τους αμιγώς προεκλογική συνεδρίαση πραγματοποίησαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου η τοπική οργάνωση να συντονιστεί και να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα, σε περίπτωση που τελικά ανακοινωθεί άμεσα η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.  
Χωρίς «εκπλήξεις» το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη συνεδρίαση συστάθηκε η εκλογική επιτροπή και έγιναν συζητήσεις προς την κατεύθυνση της κατάρτισης του ψηφοδελτίου για την Ξάνθη. Στο πλαίσιο, αυτό αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες επαφές και προσεγγίσεις με άτομα που αριστερού χώρου,, ώστε να διευκρινιστούν οι προθέσεις και οι πιθανές συνεργασίες. Ακόμη, δόθηκε βαρύτητα στον τρόπο που θα οργανωθεί η προεκλογική δράση στην πόλη και το νομό, ενώ σαφές έγινε ότι οι σύγχρονη συγκυρία επιβάλλει διαφορετικές μεθόδους παρέμβασης. Αναφέρθηκε επίσης, η πιθανότητα προεκλογικής ομιλίας στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη.
Σχετικά με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, όπως διαφάνηκε, δεν αναμένεται να έχει «εκπλήξεις» σε σχέση με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, αν και τότε σημειώθηκε σχεδόν καθολική ανανέωση του ψηφοδελτίου, με 4 στους 5 υποψηφίους να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία. Τότε, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στελέχωναν οι: «Νίκος Καλιαμπάκας, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Χασάν Μαλκότς, Εβίτα Κεχαγιά και η Μαρία Καρανάσου- Μπατζακίδου.
Όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις, ο ανανεωτικός χώρος στην Ξάνθη δεν είχε συμμετάσχει ενεργά στις εκλογές και γι’ αυτό η αποχώρησή του και η δημιουργία της τοπικής Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν αποτελεί λόγο που θα επιφέρει αλλαγές στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, εξωγενείς παράγοντες αποκλείουν τη συμμετοχή των πιο δραστήριων μελών της νεολαίας ΣΥΝ στο ψηφοδέλτιο, η οποίοι υπό διαφορετική συγκυρία πρόθυμα θα συμπεριλαμβάνονταν στο ψηφοδέλτιο, ώστε να δοθεί και μία νότα ανανέωσης.
Προς το παρόν, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έχει να επιδείξει πολιτική παρουσία σε θέματα μειονότητας, αλλά και συμμετοχή σε δράσεις του κόμματος, ενώ αρκετά πιθανή είναι και η συμμετοχή του γραμματέα της Ν.Ε. Ξάνθης Νίκου Καλιαμπάκα.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει αριστερή διακυβέρνηση
Από την πλευρά του ο Νίκος Καλιαμπάκας αναφέρει ότι η τοπική οργάνωση βρίσκεται πλέον σε τροχιά εκλογών και εκτιμά ότι, όπως και τα προηγούμενα ποσοστά, έτσι και αυτά των επικείμενων εκλογών θα είναι ικανοποιητικά.
«Εμείς σε αυτή την εκλογική μάχη προτάσσουμε την ανατροπή του σκηνικού και την ενίσχυση της ενότητας της Αριστεράς», σημειώνει ο Νίκος Καλιαμπάκας, κάνοντας τη διευκρίνιση: «εμείς δεν υποστηρίζουμε την ανατροπή για να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας αριστερής διακυβέρνησης. Διαφορετικά, σε μια νέα πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τι διαφορετικό μπορεί να περιμένει ο κόσμος;».
Όσον αφορά στα περιθώρια σύγκλισης των αριστερών δυνάμεων, ο Νίκος Καλιαμπάκας απαντά με έμφαση ότι την απάντηση θα δώσει σοφά ο λαός: «ο λαός με την ψήφο του θα δώσει το στίγμα κατά πόσο θέλει να ενισχύσει ενωτικές δυνάμεις της Αριστεράς». Πάντως, ο ίδιος παραδέχεται ότι το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση του ΚΚΕ για τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, αλλά και το… αλληθώρισμα, όπως λέει, της Δημοκρατικής Αριστεράς που θέλει να παίξει «άλλο ρόλο».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…