Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βραβεύσεις μαθητών- φοιτητών στην πίτα του συλλόγου Ποντίων

Βραβεύσεις μαθητών- φοιτητών στην πίτα του συλλόγου Ποντίων

0
pita_pontioi_2012_1-empros

Συνολικά 18 νέα παιδιά βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους

Προσπάθειες της ποντιακής νεολαίας για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου. Μίλησε για το θέμα στην εκδήλωση η πρόεδρος Σ.Πο.Σ. ΑΜΘ Χ. Μαυρίδου
 
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας, η οποία, ως είθισται διοργανώνεται χρονικά κοντά στην ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ενώ αποτελεί και την ευκαιρία να βραβευθούν οι αριστούχοι μαθητές και οι επιτυχόντες στο πανεπιστήμιο. Φέτος βραβεύτηκαν συνολικά 18 νέα παιδιά, από τα οποία τα 4 πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν το σύλλογο και τα μέλη του αρκετοί ξανθιώτες και επίσημοι της περιοχής, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Χαΐτίδης ο επίκεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, και οι πολιτευτές Φίλιππος Τσαλίδης και Γεωργία Ανδρέου.
Στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε τραγούδια του Πόντου. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας , στην αίθουσα της Λέσχης, όπου οι κυρίες του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με ποντιακά εδέσματα. Στους τυχερούς της βραδιάς, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης, δόθηκε αναμνηστικό δώρο.  
Τρεις Ιεράρχες και εκπαίδευση στον Πόντο
Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Ρωμανίδης, μετά το καλωσόρισμα, αναφέρθηκε στην εορτή των Τριών Ιεραρχών σημειώνοντας μεταξύ των άλλων «Οι Τρεις Ιεράρχες τάραξαν τα νερά της εποχής τους και άφησαν παρακαταθήκες με αιώνια αξία για τις οποίες δυστυχώς έχουμε άγνοια ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απαξίωση γι’ αυτούς στην πατρίδα μας. Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν κατ’ επανάληψη στα κείμενά τους την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας. Η παιδεία κατά τους Τρεις Ιεράρχες πρέπει να αποτελεί δρόμο απελευθέρωσης προσωπικής και κοινωνικής, όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας». Στην συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εκπαίδευση στον Πόντο σημειώνοντας «Η αγάπη και ο σεβασμός που έδειχναν οι Πόντιοι στα γράμματα και η προτεραιότητα που έδιναν στις σπουδές των παιδιών τους φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε ελληνική κοινότητα που αριθμούσε πάνω από 10 οικογένειες διατηρούσε ελληνικό σχολείο».  
Προσπάθειες διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου από τους νέους
Ακολούθησε η ομιλία της προέδρου του συνδέσμου ποντιακών σωματείων ΑΜΘ κ. Χρύσας Μαυρίδου με το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τους Ποντίους σχετικά με τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου. Ο τίτλος ήταν: «Η ποντιακή διάλεκτος εκπέμπει SOS» και η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν, αφού πλέον στα σπίτια των Ποντίων δεν ομιλείται η ποντιακή. Σημείωσε ότι για το λόγο αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να συνδράμουν και οι σύλλογοι, ενώ ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που έχει η αναλάβει η νεολαία των Ποντίων της χώρας, με οπτικοακουστικό υλικό και άλλες δράσεις, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ποντιακή διάλεκτος. Μερικές από τις δράσεις που προτάθηκαν ήταν τα μαθήματα θεάτρου, το τραγούδι, οι χορωδίες, τα παραμύθια, τα κόμιξ (όπως ο Αστερίξ που έχει μεταφραστεί), ή άλλα κείμενα, όπως αρχαία κωμωδία που επίσης έχουν μεταφραστεί, καθώς και παιχνίδια για τα παιδιά.    
Οι αριστούχοι μαθητές  

Ιωαννίδου Γεωργία   Άνθιμος   7ο Γυμνάσιο  
Καραβασιλειάδου Γεωργία   Αχιλλέας   3ο    «»  
Κατσούλης Πέτρος   Γεώργιος   3ο    «»  
Κυρλίδου Ραφαέλα   Χρήστος   2ο      «»  
Λελεκίδου Κωνσταντινιά   Απόστολος   1ο     «»  
Μακρίδου Χρυσούλα   Ιωάννης   Ι.Γ.’ΑΞΙΟΝ»  
Παπαδοπούλου Ελισάβετ   Γεώργιος   1ο   Γυμνάσιο  
Παπαδόπουλου Παναγιώτα   Γεώργιος   3ο       «»  
Παπαδόπουλος Σπυρίδων   Κωνσταντίνος   3ο     «»  
Γκουδίνα Αναστασία   Γεώργιος   2ο   Λύκειο  
Κυρλίδου Αναστασία   Χρήστος   2ο       «»  
Κωνσταντινίδου Σόνια Ευδοκία   Γεώργιος   1ο       «»  
Χαϊτίδης Ευστράτιος   Δημήτριος   3ο       «»  

Οι επιτυχόντες σε ΑΕΙ- ΤΕΙ  

Γιώρας Κωνσταντίνος   Πασχάλης  
Ιωαννίδης Μιχαήλ   Άνθιμος  
Λάϊτσα Ραφαηλία   Λεωνίδας  
Λελεκίδης Γεώργιος   Απόστολος  
Στεφανίδου Γενοβέφα   Χαράλαμπος  
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…