Πρόσωπα 31/12/2011

0

Να πάει και να μη ξαναγυρίσει ο παλιός ο Χρόνος…      

Το Άρμα…κατεβαίνει  
Ιδού η συγκλονιστική είδηση για όσους αγωνιούσαν για το μέλλον του Άρματος του Γιάννη Δημαρά.
Λοιπόν, στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν (αρχές Άνοιξης δηλαδή) σύμφωνα με δήλωση του κ. Δημαρά «…το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών θα κατέλθει αυτόνομο στις εθνικές εκλογές. Ήδη τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι έτοιμα».
Ιδού λοιπόν ότι το «Άρμα» προχωρά ακάθεκτο προς τη νίκη.
Ερώτηση: Οι υποψήφιοι πώς επελέγησαν;
«Ε»      

Κυβιστήσεις  
Κι άλλη…κωλοτούμπα του αριστοτέχνη του είδους κ. Καρατζαφέρη. Αυτή τη φορά την διέπραξε για τον Εφραίμ.
Πριν τον χαρακτήριζε με διάφορα κοσμητικά και προσβλητικά επίθετα. Σήμερα τον υποστηρίζει με φανατισμό απειλώντας ν’ αποχωρήσει από την κυβέρνηση που συμμετέχει λόγω της προφυλάκισης του Εφραίμ.
Και βέβαια δεν είναι η μόνη κωλοτούμπα του Καρατζαφέρη και των βουλευτών του…
«Ε»    

 
Δεν ήρθαν τα χρήματα δυστυχώς…  
Δεν νοιώθουμε δικαιωμένοι στις εκτιμήσεις μας για το μέλλον της Αναπτυξιακής αλλά και την μη ευόδωση των ενεργειών για την είσπραξη των χρημάτων που εκκρεμούσαν.
Η δικαίωση ήρθε και για τα δύο. Η νέα πρωτοβουλία Τσολακίδη και λοιπών δημάρχων, εκτός Χατζηευαγγέλου, βάζει ταφόπετρα στην Αναπτυξιακή, διότι δημιουργείται νέα. Άρα δε μένει και η τυπική διαδικασία μνημοσύνου.
Ως προς τα χρήματα, ε, αυτά αυτήν την περίοδο δεν βγαίνουν εύκολα παρότι ήταν εγκεκριμένα και διαθέσιμα.
Απόλυτη δικαίωση της Εφημερίδας μας και του ρεπορτάζ της από τη δημοσιογράφο Μαριάννα Ξανθοπούλου.
«Ε»      

Είπε και ελάλησε  
Τάδε Έφη Εφραίμ, προφυλακισμένος Ηγούμενος Μονής Βατοπεδίου.
«Δεν θέλαμε τις ανταλλαγές, αλλά μας επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση (ΝΔ) για να ικανοποιηθούν οι τοπικοί φορείς που δεν μας ήθελαν εκεί».
Μετά από τις δηλώσεις αυτές στην ανακρίτρια, τι έχουν να δηλώσουν οι τότε τοπικοί άρχοντες της Ν.Δ.;
«Ε»    

 
15 χρόνια, ένας μήνας…  
Πέρασε μια 15ετία για να αναρτηθούν τα «πόθεν έσχες» (που δεν είναι καθόλου «πόθεν» και το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να είναι «έσχες») των βουλευτών στο Διαδίκτυο.
Πέρασαν 15 χρόνια για να «πεισθεί» η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δώσει την άδειά της. Αλλά για κάποιον λόγο, τον οποίο η στήλη δεν έχει καταλάβει, η άδεια αυτή είναι μόνο για έναν μήνα.
Δηλαδή, αντί η Βουλή να αναρτήσει όλα τα πόθεν έσχες που έχει στην κατοχή της από το 1996 και μετά, ώστε ο πολίτης να μπορεί να βλέπει (όπως, τέλος πάντων, μπορεί να δει) την εξέλιξη των περιουσιακών στοιχείων των εκπροσώπων του Έθνους, θα κατεβάσει και τα σημερινά.
Άβυσσος η ψυχή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (των βουλευτών)…
«Ε»      

Ένα μεγάλο βραβείο  
Το αλίευσα στο ΒΗΜΑ και στη σελίδα: «Το Επταήμερο του Διόδωρου» και σας το παραθέτω ως ένα αισιόδοξο μήνυμα της νέας γενιάς που προχωράει μπροστά χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις παρά τις πολλές δυσκολίες. Διαβάστε το:
«Και τα Πομακάκια, πάνω στη Ροδόπη (Ξάνθη), σπίτι τους μιλάνε βουλγαρικά. Όταν πάνε στο Δημοτικό, μαθαίνουν ελληνικά και τουρκικά, έτσι λέει η Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Πέμπτη Δημοτικού μαθαίνουν και λίγα αραβικά για να καταλαβαίνουν το Κοράνι – πάλι η Λωζάννη το γράφει αυτό, και ας έχει καταργηθεί η διδασκαλία τους την Τουρκία. Στην ίδια τάξη αρχίζουν ξένη γλώσσα, μπορεί και δύο. Πέντε-έξι γλώσσες ως τώρα. Στο Γυμνάσιο αρχίζουν αρχαία ελληνικά – αυτό το λέει το υπουργείο Παιδείας. Επτά γλώσσες, ποιος αντέχει;
Όμως τα Πομακάκια Αϊτούλ Καρπάτς, Γκιουλμπαχάρ Ζουμπούλ, Εμράχ Καραχότζα από το Γυμνάσιο της Σμίνθης ήρθαν πρώτα στο διαγωνισμό School Lab για το καλύτερο βίντεο με πείραμα Φυσικής που προκήρυξε το British Council και συμμετείχαν δεκάδες σχολεία απ’ όλη τη χώρα, των διάσημων ιδιωτικών της Αθήνας συμπεριλαμβανομένων. Αυτή είναι η καλύτερη είδηση που άκουσα τον τελευταίο χρόνο, ημερολόγιό μου – μπράβο στην καθηγήτριά τους Αλεξάνδρα Κίτσου που μας την έκανε χριστουγεννιάτικο δώρο. Αν είχε μάθει στα Πομακάκια εμβατήρια, θα της έδινε και η Ακαδημία Αθηνών βραβείο, όπως σε εκείνη την «ελληνόψυχη δασκάλα του Έβρου». Αλλά για πειράματα Φυσικής; Ντροπή θα ήταν.»
«Ε»      

Ελεύθερη αγορά,ελευθερη διαπραγμάτευση αμοιβής  
Ερωτώ μήπως ενδιαφέρονται τα κόμματα για φθηνότερη εργασία; Προσφέρομαι για βουλευτής με μικτές αποδοχές 3500 ευρώ τον μήνα και συμμετοχή στις επιτροπές με 50 ευρώ. Εφ όσον γίνουν με λίστα οι εκλογές παύει το “εκλέγονται απο τον λαό”.  Μήπως η τρόϊκα συμφωνεί με αυτό το πακέτο αποδοχών; Ισως άλλοι δεχθούν και με λιγώτερα.
Μπορείτε να προωθήσετε την συγκεκριμένη πρόταση;
Πέτρος Βαρδής    

 
«Πονοκέφαλος» για δυο έργα…
Δυο έργα στο δήμο Αβδήρων  είναι ο «πονοκέφαλος» του δημάρχου κ. Τσολακίδη. Το Κλειστό Γυμναστήριο στα Άβδηρα και ο Τεκές του Σελίνου. Το μεν πρώτο που είναι ολυμπιακό έργο εκκρεμεί όμως η ολοκλήρωση του καθώς το παράτησε ο εργολάβος και  κηρύχτηκε έκπτωτος ενώ χρειάζονται άλλα 300.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί και αν αυτό δεν γίνει σύντομα σε λίγο καιρό θα χρειάζεται…και εργασίες αποκατάσταση των ζημιών αφού παραμένει αφύλακτο και στο έλεος του οποιοδήποτε. Για το δε δεύτερο η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια καθώς ο εργολάβος είναι απλήρωτος και το έργο μισοτελειωμένο.
Μ.Ξ.  

   
Ο παλιός ο χρόνος  
Κάνοντας την ανασκόπηση της χρονιάς και όλων των γεγονότων, όπως καταγράφηκαν μέσα από τα ρεπορτάζ του «Ε» συνειδητοποιήσαμε πόσο επηρέασε η κρίση και το γενικότερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της χώρας τη δική μας καθημερινότητα, η οποία μεταφράστηκε σε κοινωνική οργή, αποστροφή για την πολιτική ζωή, αλλαγή σε όλο το φάσμα του οικονομικού γίγνεσθαι, αλλά και μια βαριά ψυχολογία που δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η επαρχία και περισσότερο οι μικρές πόλεις βρίσκουν τον τρόπο να αντιστέκονται είτε με δημιουργικές πρωτοβουλίες και πολιτισμικές δράσεις, είτε παλεύοντας με τρόπο αυθόρμητο και αίσθηση αναγκαιότητας τη μοναξιά της σύγχρονης εποχής της ύφεσης, δίνοντας ένα μικρό, δειλό, επιφυλακτικό, αλλά πολύτιμο τόνο ελπίδας για τη νέα χρονιά που καταφτάνει.
Καλή χρονιά σε όλους!
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…