Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Συντονιστικό για την πυροπροστασία στην Ξάνθη

Συντονιστικό για την πυροπροστασία στην Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Με την παρουσία του ΔιευθυντήΠολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ.Κ.Κοκολάκη, πραγματοποιήθηκε η φετινή –πρώτη για τον Καλλικράτη- σύσκεψηπυροσπροστασίας στην περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με στόχο τοσυντονισμό τωνενεργειών όλων των εμπλεκομένων και τη διασφάλιση της αποτελεσματικήςπροστασίας των δασών της περιοχής ενόψει της έναρξης της αντιπυρικήςπεριόδου2011.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλες οιεμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις, τέθηκανερωτήματασχετικά με τις επιμέρους ενέργειες, αναλύθηκαν οι παράμετροι, δόθηκεέμφασηστις ευαίσθητες περιοχές και τα συχνότερα προβλήματα που συναντώνταιστηνπεριοχή και τέλος δόθηκαν εντολές και οδηγίες για τις επιμέρουςαρμοδιότητες. Ησύσκεψη του πολυμελούς συντονιστικού διήρκησε περίπου 2 ώρες.
Στις δηλώσεις του μετά το πέραςτης σύσκεψης ο κ. Κοκολάκης ανέφερε ότι: «δεν μπορούμε να γίνουμεεγγυητές ότιδε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα γιατί δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οικαλοκαιρινέςκαιρικές συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες που θα παρουσιαστούν. Ωστόσο,στόχοςτης πολιτικής προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ημείωση τωνόποιων δυσμενών επιπτώσεων μπορεί να υπάρξουν». Ακόμη, σημείωσε ότι,αναφορικάμε τις δασικές πυρκαγιές που είναι το κύριο μέλημα της πολιτικήςπροστασίαςκατά την καλοκαιρινή περίοδο: «το 97% οφείλεται στον παράγοντα άνθρωποκαι άρααπό εμάς εξαρτάται αν θα αφήσουμε να εκδηλωθεί μία πυρκαγιά καιβέβαια»,πρόσθεσε, «ποτέ δεν ξεκινάει μεγάλη φωτιά, ξεκινάει με ένα άναμμα καιαπό εκείκαι πέρα εξαρτάται κατά πόσο υπάρχει ετοιμότητα να επέμβουμε άμεσα καινα τηναντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει της, πριν χρειαστούμε αεροπλάνα».
Όσον αφορά στην εξασφάλιση τωνπόρων για να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα ο επιχειρούμενοςσχεδιασμός οαντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης επεσήμανε ότι: «οπροϋπολογισμόςγίνεται με βάση τα περσινά στοιχεία και κατά συνέπεια μικρότερα έσοδαγια τιςΠεριφερειακές Ενότητες και τους δήμους σε σχέση με πέρυσι δε θαυπάρξουν».Εξέφρασε την εκτίμηση ότι: «η ορθολογική διαχείριση και σωστή χρήσημπορούν ναεπιφέρουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τον αν ήταν παραπάνω ταχρήματα».Ωστόσο, έδωσε βαρύτητα στην εξασφάλιση των πόρων εγκαίρως από τηνέναρξη τηςαντιπυρικής περιόδου και όχι στο μέσον ή το τέλος.
Πιστεύω ότι θα υπάρξουν οιαναγκαίοι πόροι, αυτό που χρήζει απόλυτης ανάγκης
Και ο κ. Καραλίδης με τη σειράτου απέφυγε να αναφερθεί στα επιμέρους προβλήματα που μπορεί ναπροκύψουν κατάτην κατάρτιση του σχεδιασμού και περιορίστηκε να δηλώσει ότι: «Τίποταδε μπορείαν είναι τέλειο. Άλλωστε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Γι’ αυτόπροετοιμάζουμε έγκαιρα και πολύπλευρα υπηρεσίες και φορείς για ναεξασφαλίσουμετην αποτελεσματικότερη χρήση όλων των εμπλεκομένων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…