Στον πυρετό του κλειδάριθμου

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στο «χορό» του κλειδάριθμου«χορεύουν» τον τελευταίο καιρό φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι πουκαλούνταιφέτος για πρώτη φορά σε υποχρεωτική βάση να καταβάλουν ηλεκτρονικά τιςφορολογικές δηλώσεις. Λογιστές και φοροτεχνικοί διαπίστωσαν προβλήματαστηνηλεκτρονική κατάθεση των εγγράφων, καθώς το σύστημα μπλόκαρε και«έπεφτε» σεπεριόδους συμφόρησης, πράγμα που οδήγησε σε καθυστερήσεις και κίνδυνοαπώλειαςπροθεσμιών για τους φορολογούμενους. Η αδυναμία λοιπόν, τωνηλεκτρονικώνσυστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να δεχθεί μεγάλο όγκο δηλώσεωνεντός τωναρχικών προθεσμιών ήταν ένας από τους λόγους που υποχρέωσαν τηνπολιτική ηγεσίανα δώσει νέα παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Έτσι, με απόφαση τουυφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, οι νέες καταληκτικέςημερομηνίεςυποβολής των δηλώσεων έχουν ως εξής: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θαυποβάλουντις φορολογικές τους δηλώσεις από 17 Μαΐου μέχρι τις 31 Μαΐου, ανάλογαμε τοτελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι αποφασίσουν ναυποβάλουν τη δήλωση μέσω του Διαδικτύου θα πρέπει να το πράξουν μέχριτις 15Ιουνίου. Για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντεςεισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημααπόεκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, η διαδικασία θαολοκληρωθεί στις20 Μαΐου αντί για σήμερα (5/5), ανεξαρτήτως του Αριθμού ΦορολογικούΜητρώου.Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε όσουςφορολογούμενους προχωρήσουν στην εκτύπωση του εντύπου (Ε1) των δηλώσεωνφορολογίας εισοδήματος, θα τυπώνεται μήνυμα ενημέρωσης για τυχόνληξιπρόθεσμεςοφειλές, ατομικές και της συζύγου, με στόχο την άμεση τακτοποίησή τους.
Ανάλογο μήνυμα εμφανίζεται κατάτη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων. Στο μήνυμαπεριλαμβάνονταιατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31-01-2011, μεγαλύτερες των 27ευρώ, χωρίςαναστολή είσπραξης, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά τις07-02-2011.
 
Ουρές στη Εφορία για ένακλειδάριθμο
Ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Ξάνθης Φίλιππος Παραστατίδης εξηγεί πού συναντώνται τακυριότεραπροβλήματα και τι σημαίνει η μετάβαση στην ηλεκτρονικοποίηση τηςυποβολήςφορολογικών δηλώσεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Αρχικά,υποστήριξεότι η παράταση της προθεσμίας δεν υπαγορεύτηκε τόσο από τα τεχνικάπροβλήματαπου παρατηρήθηκαν στο σύστημα, όσο στην έλλειψη υποδομών από μέρους τωνφορολογουμένων.Μάλιστα, φέτος ο προαιρετικός χαρακτήρας της ηλεκτρονικής υποβολήςφορολογικώνδηλώσεων μετατράπηκε σε υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί οαριθμόςτων φορολογούμενων και να σχηματιστούν ουρές στην Εφορία, απ’ όπου καιγίνεταιη προμήθεια του κλειδάριθμου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Λογιστών-Φοροτεχνικών Ξάνθης επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει όντως φόρτοςεργασίας, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά ο όγκος μεγάλος. Ενώδηλαδή,θα μπορούσε το σύστημα να «ανοίξει» από 2/1, τέθηκε στη διάθεση τωνφοροτεχνικών και φορολογούμενων τελικά στις 14/4. Πάντως, σε συνάντησητωνφοροτεχνικών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου παραβρέθηκεκαι οκ. Παραστατίδης, το υπουργείο εξέφρασε τη βούληση να δείξει επιείκειαόσον αφοράστην τήρηση των προθεσμιών, δείχνοντας κατανόηση στη συμφόρηση που έχειδημιουργηθεί, παρόλο που και οι ίδιοι δέχονται πιέσεις για τηνπαρουσίασηεσόδων, ωστόσο η εικόνα που διαμορφώθηκε είναι ότι περιορισμένος θαείναι οαριθμός των εκπρόθεσμων δηλώσεων και των προστίμων χωρίς ναδημιουργηθείαναστάτωση.
Ακόμη,ο κ. Παραστατίδης εξηγεί ότι η διαδικασία με το ηλεκτρονικόσύστημα σε ποιοτικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά, που αποκαλύπτονταιμέσα απότην εφαρμογή του συστήματος. Από τη μια, η παράταση κρίθηκε απαραίτητηκαιπιθανολογείται ότι θα απαιτηθεί και νέα αφού μέχρι τώρα η Εφορίαπαραλάμβανετους φακέλους, αλλά η επεξεργασία γινόταν στη συνέχεια, ενώ με το νέοσύστημα,το σύνολο των εργασιών πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις προκαθορισμένεςπροθεσμίες. Από την άλλη όμως, η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολήςφορολογικώνδηλώσεων αποφορτίζει τις εφορίες, δίνει τη δυνατότητα γρήγορηςεκκαθάρισης τωνφορολογικών δηλώσεων, διάθεση των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο καιβέβαιαεξοικονόμηση κόστους και από την κατάρτιση αλλά και την καταχώρηση.«Ακόμη,αναβαθμίζεται και ο ρόλος του λογιστή- φοροτεχνικού που αναλαμβάνει τονέλεγχοτης συνολικής καταχώρησης πλέον και έχει την ευθύνη για τα στοιχεία πουυποβάλει», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος προσθέτει ότι:«η χρήσητων νέων τεχνολογιών πρέπει να αξιοποιείται». Σχετικά με τις δυσκολίεςπουσυναντώνται φέτος απαντά: «κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά αυτός είναι οσωστόςδρόμος, άλλωστε στο επόμενο διάστημα θα ανατεθούν και άλλες εργασίες σεπιστοποιημένους φοροτεχνικούς, όπως οι μεταβολές του μητρώου κ.ά. καιάρα θαπεριοριστεί ακόμη περισσότερο η διαμεσολάβηση της Εφορίας» καισυμπληρώνει:«εμείς ως επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος δε θέλουμε έναπολύπλοκοφορολογικό σύστημα που να μας έχει ανάγκη, αλλά ένα απλό και δίκαιο,όπου ηδική μας συμβολή θα είναι αυτή που μας αντιστοιχεί».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…