Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Στη Βουλή το θέμα της δεξαμενής στην Παλιά Πόλη

Στη Βουλή το θέμα της δεξαμενής στην Παλιά Πόλη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Το θέμα της κατασκευής της δεξαμενής της ΔΕΥΑΞ στην Παλιά Πόληέρχεται στη Βουλή με επερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης ΤσετίνΜάντατζη, οοποίος μιλά για «ιεροσυλία στο μειονοτικό νεκροταφείο» της Παλιάς Πόληςκαιζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης ναπροχωρήσουνσε αποκατάσταση του χώρου και να παρέμβουν στην απόφαση του δικαστηρίουσχετικάμε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι τηςπεριοχής.Επίσης, με μία σκληρή και οργισμένη δήλωση επιτίθεται στον πρόεδρο καιτοναντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΞ χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την ανακοίνωση τηςΔΕΥΑΞ και«ντροπή» την δική τους στάση. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Γιατί μόνο ωςπρόκλησημπορεί να εκληφθεί, ότι για τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ η εκσκαφή των οστώντωνπρογόνων μας από τα μηχανήματα του Δήμου δεν αποτελεί επαρκή «ένδειξη» για τον ίδιο, ότι στονσυγκεκριμένο σημείο υπήρξε κατά το παρελθόν μειονοτικό νεκροταφείο.Γιατί, γιατον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ επαρκής ένδειξη αποτελούν μόνο οι «περιφράξεις» ήη«καταγραφή των θρησκευτικών χώρων σε επίσημα βιβλία και στα στοιχείατωναρμοδίων», και ζητά από τους αρμόδιους να ανακαλέσουν. Μάλιστασημειώνει ότι:«Το να διασύρουν τους εαυτούς τους, είναι προσωπική επιλογή καιδικαίωμά τους.Το να διασύρουν ολόκληρη την δημοτική αρχή και να προσβάλλουν τουςσυμπολίτεςμας, προκειμένου να αποσοβήσουν τις ευθύνες τους, είναι ντροπή τους.Ντροπή πουθα έπρεπε πρώτος να είχε νιώσει ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος και θαόφειλε ναέχει λειτουργήσει άμεσα και αποφασιστικά». Ακόμη, ευθύνη αποδίδει καιστηΔιαχειριστική Επιτροπή Βακουφικής Περιουσίας Ξάνθης, στην οποίαεπιτίθεταιχαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή και ότι «εξυπηρετεί ξένα προς τηνμειονότητασυμφέροντα και – όπως και κατά το παρελθόν έχω καταγγείλει – δημιουργείκενάπου κάποιοι τελικά είναι προθυμότατοι να καλύψουν». Και καταλήγειλέγοντας: :«επειδή τα ήθη και οι παραδόσεις, σε όλες τις θρησκείες και τουςπολιτισμούς,πολλώ δε μάλλον στην αρχαία Ελλάδα όταν οι πολεμικές συγκρούσειςσταματούσανκαι οι αντίπαλοι στρατοί συναντιούνταν στο πεδίο της μάχης προκειμένουναπερισυλλέξουν και να θάψουν με τις πρέπουσες τιμές τους νεκρούς,επιτάσσουν τονσεβασμό προς τους νεκρούς, καλώ την δημοτική αρχή και όλες τιςπαρατάξεις πουεκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο να πράξουν τα δέοντα προκειμένουνααποκατασταθεί η θρησκευτική τάξη και το συναίσθημα των μειονοτικώνσυμπολιτώνμας».
 
Η επερώτηση Μάντατζη στη Βουλή
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε σε μια επαίσχυντη και ιερόσυλη πράξη πουπροσβάλει ζώντες και νεκρούς, θίγει το θρησκευτικό αίσθημα τηςμειονότητας καιεκθέτει την  Πολιτεία.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ξάνθης προχώρησε πρόσφατα σε εργασίες εκσκαφήςστο τέρμα της οδού Υδραγωγείου στην παλιά πόλη της Ξάνθης προκειμένουνακατασκευαστεί δεξαμενή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης καιΑποχέτευσηςΞάνθης (ΔΕΥΑΞ).
Τα μηχανήματα της ΔΕΥΑΞ, ωστόσο, προχώρησαν σε εκσκαφή σε βακουφικόοικόπεδο, όπου υπήρχε παλαιότερα μειονοτικό νεκροταφείο. Το αποτέλεσμαήταν ταμηχανήματα του Δήμου σκάβοντας, να φέρνουν στην επιφάνεια τα οστά τωναποθανόντων προγόνων μας και να βεβηλώνονται οι τάφοι.
Παρά το ότι ήταν σε γνώσει των αρμοδίων και παρά τις άμεσες,συνεχείς και σε όλους τους τόνους διαμαρτυρίες μας προς όλες τιςκατευθύνσεις,η εκσκαφή δεν σταμάτησε. Αντίθετα, οι ευθύνες για την άδεια εκσκαφήςέγινανμπαλάκι μεταξύ ΔΕΥΑΞ και Δασαρχείου.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης υπέβαλαναίτηση με την οποία ζητούσαν να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για τηνπροσωρινήρύθμιση της κατάστασης. Το δικαστήριο, ωστόσο, αντί αυτού ανέβαλε την κρίση του επί τηςπροσωρινής διαταγής για την επόμενη μέρα αφήνοντας να συνεχίζουν τηνβεβήλωσηΌταν ήρθε η ημέρα της εξέτασης του αιτήματος αντί, έστω και τότε νασταματήσουναυτό το γεγονός, απέρριψαν το αίτημα περί προσωρινής διαταγής,παρέχοντας ενλευκώ την άδεια στην ΔΕΥΑΞ να καταστρέφει το νεκροταφείο των προγόνωνμας.
Επειδή, η βεβήλωση του νεκροταφείου έχει προκαλέσει το κοινό αίσθηματης μειονότητας,
Επειδή βεβηλώνονται οι τάφοι και προσβάλλονται οι νεκροί,
Επειδή, η ελληνική Πολιτεία εκτίθεται από τις μεμονωμένες πράξειςεκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πότε και με ποιόν τρόπο προτίθεστε να προχωρήσετε στηναποκατάσταση του χώρου, όπου έγινε η εκσκαφή και η σύληση των τάφων;
2. Δικαιούνται οι δικαστικές αρχές, εν ονόματι της δικαστικήςανεξαρτησίας τους, και όταν ενεργούν αντί της διοικήσεως όπως είναι ηπροσωρινήδιαταγή, να επιτρέπουν στους ΟΤΑ και στους οργανισμούς τους ναπροβαίνουν ακόμηκαι σε τέτοιου είδους ενέργειες, και να προσβάλλουν τα όσια και τα ιερά;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…