Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ρωγμές σε αντιδραστήρα του Κοζλοντούι

Ρωγμές σε αντιδραστήρα του Κοζλοντούι

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Κοζλοντούϊ:ανακάλυψαν ρωγμές στον αντιδραστήρα 5
 
 
Σε«εφιάλτη» για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ιδιαιτέρως για τηχώρα μαςκαι το νομό μας,  αναδεικνύεταιτοπυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι που απέχει 250 χιλιόμετρα από τα σύνοράμας.Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων στον αντιδραστήρα5 όπωςκαι οι ίδιοι οι Βούλγαροι είχαν ανακοινώσει προ ημερών που τον έκλεισαντοναντιδραστήρα για να προβούν σε μια σειρά εργασιών και μόλις χθες τοΓαλλικόΠρακτορείο μετέδωσε την είδηση ότι εντοπίστηκαν ρωγμές στα προστατευτικά περιβλήματα των 37 από τις61 ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα και τονίζεται ότι όλες οι ράβδοιπρόκειταινα αντικατασταθούν προληπτικά. Η Βουλγαρία επιμένει ότι δεν υπάρχειδιαρροήραδιενέργειας και επιχειρεί να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, στοναπόηχο τηςπυρηνικής κρίσης που συνεχίζεται ακόμη στη Φουκουσίμα.
 
Ρωγμέςστο Κοζλοντούι – Ανησυχία στα Βαλκάνια
Νασημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαναυξηθείμέσα στο κέλυφος του ίδιου αντιδραστήρα, όχι όμως και έξω από τοκτίριο. Πέρυσιένα ανάλογο περιστατικό στον αντιδραστήρα 6 είχε σημάνει επίσηςσυναγερμό, ενώστο τέλος Απριλίου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, διαπιστώθηκεαύξησηστα επίπεδα ραδιενεργού αερίου xenon (Χe 133).
Νασημειώσουμε ότι τα «μηχανικά ελαττώματα» εντοπίστηκαν στη διάρκειαελέγχου,  και όπωςτονίστηκε από τιςΒουλγαρικές αρχές θα αποκατασταθούν άμεσα και δεν επηρεάζουν το σχέδιογια τηνεπαναλειτουργία του αντιδραστήρα στις αρχές Ιουνίου.
Οιαντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος 5 και 6 είναι σοβιετικής τεχνολογίας,κατασκευάστηκαν το 1987 και το 1991 αντίστοιχα και είναι οι μόνοι πουλειτουργούν σήμερα στο Κοζλοντούι, το μοναδικό πυρηνικό σταθμό τηςγειτονικήςχώρας.
 
Κατατάσσονταιστους 10 πιο επικίνδυνους παγκοσμίως
Οιτέσσερις υπόλοιποι αντιδραστήρες, παλαιότερης τεχνολογίας, τέθηκανεκτός λειτουργίας,σε έναν από τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου ναδεχθεί τηΒουλγαρία στους κόλπους της το 2007. Ενδεικτικό είναι πάντως ότιπαλαιότερηέκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας τους είχε κατατάξει στους10 πιοεπικίνδυνους αντιδραστήρες παγκοσμίως.
ΗΒουλγαρία εξετάζει εδώ και χρόνια την κατασκευή ενός νέου πυρηνικούσταθμούκοντά στην πόλη Μπέλενε, ανατολικότερα του Κοζλοντούι, επίσης επάνωστονΔούναβη. Το καλοκαίρι του 2010 όμως η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσεότιπαγώνει επ’ αόριστον τη σχεδιασμένη κατασκευή του λόγω της αβεβαιότηταςγια τηναπόσβεση της επένδυσης.
 
Τεσταντοχής
Σεγενικές γραμμές οι Βούλγαροι φαίνεται ότι επιδοκιμάζουν την πυρηνικήενέργεια,ως μία φθηνή μορφή ενέργειας, καθώς το 48% τάσσεται υπέρ της και μόλιςτο 15%την αποδοκιμάζει. Με φόντο τον εφιάλτη της Φουκουσίμα, η Ε.Ε. σκοπεύειναυποβάλει σε «τεστ αντοχής» όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τηςγηραιάςηπείρου προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρούν τους κανονισμούςασφαλείας. Οιυπεύθυνοι του Κοζλοντούι επιμένουν ότι το εργοστάσιο έχει υποστεί 25εντατικούςελέγχους τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ οι 23 χιλιάδες περίπου κάτοικοιτης πόλης,μίας από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ευρώπης, ευελπιστούν επίσης ότιθα«αντέξει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…