Ομαδικό σουνέτ στο Δροσερό

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
22 μέρεςμετάτην ΠαγκόσμιαΗμέραΡομά(8 Απριλίου) –  τοΣάββατο 30 Απριλίου –επέλεξε να διοργανώσει ο ψευδομουφτήςκ. ΑχμέτΜετέ ομαδικόσουνέτ σε 300 παιδιά του Δροσερού.Η θρησκευτική τελετήήταν προγραμματισμένη ναπραγματοποιηθείσε ανοιχτό χώρο (δίπλααπό το κλειστό Γυμναστήριοτου Εμφιετζόγλου)και οσχεδιασμόςπεριελάμβανεγιορτή μειδιαίτερη λαμπρότητα,ενώ για την κάλυψή τηςκλήθηκαν τουρκικά κανάλια.
 
Ομαδικόκαι ανοιχτό σουνέτ στο Δροσερό
Το σουνέτ, η λεγόμενηπεριτομήείναι μιαυποχρεωτική θρησκευτική τελετήστο χώρο του Ισλάμκαι έχειτην έννοια και το συμβολισμό τηςκάθαρσης. Γίνεται σε αγόριαμικρήςηλικίας και αποτελεί μιατιμήγια την οικογένεια ενώ συνοδεύεται με μεγάληγιορτή. Το ασυνήθιστο σ’ αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός ότι ητελετήγίνεται σε μεγάλοαριθμόαγοριών ταυτόχρονα και σεανοιχτό χώρο.
 
Μεπρωτοβουλία και την αιγίδα του κ. Μετέ
Σύμφωναμεπληροφορίες μαςσυγκεκριμένοπρόσωπο από το Δροσερόπου έχει ρόλο στην τελετήανέλαβε να συγκεντρώσει τα παιδιά ενώ η πρωτοβουλία για την τελετήτελεί υπότην αιγίδα του κ. Μετέ και έχει τη στήριξη και αρωγή του βουλευτή κ.Μάντατζηκατά δήλωσή του στο «Ε».
 
40καζάνια με πιλάφι…
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση τις δύο προηγούμενες μέρεςστο Δροσερόαφού προγραμματίστηκεη σφαγή ζώων και τοστήσιμο40 μεγάλωνκαζανιών για την παρασκευήπιλαφιού που ακολουθεί την τελετή και το οποίο μοιράζεταιστους καλεσμένους.
 
 
Άλλοιτο θέλουν άλλοι όχι…
Το κλίμαπουεπικρατούσε στην κοινωνία του Δροσερούήταν αντικρουόμενοαφού σύμφωναμεπληροφορίες μαςάλλοι ήταν θετικοί αλλά άλλοι ενοχλήθηκαν και κυρίως αυτοί πουαναπροσδιορίζονται ως έλληνες Ρομάκαθώς θεωρούν ότι αυτό αποτελεί μιαευθεία παρέμβασηαπό τουςπαράγοντες της μειονότηταςμεστόχο να «περάσει» το μήνυματου εκτουρκισμούτηςκοινωνίας τους μέσωμιαθρησκευτικής τελετής και γι’αυτό το λόγο επιδιώχθηκε να δοθεί τόσο μεγάληδημοσιότητααπό τουρκικάΜέσα Ενημέρωσης.Ενδεικτικόάλλωστε είναι το γεγονός ότι κάποιοι άλλοτε λαλίστατοι κάτοικοι στο Δροσερόεπέλεξαν τη σιωπή, αρνούμενοινα εκφράσουν τη γνώμητους.
 
Μάντατζη:«…ο εκλεγμένος μουφτής μας…»
Αυτός που όμωςδεν αρνήθηκε να μιλήσειγιατο θέμαήταν ο βουλευτής κ.Μάντατζη ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Η θρησκευτική τελετή στο Δροσερότελεί υπό την αιγίδα τουεκλεγμένουμουφτήμας,του κ. Μετέ. Ήταν μιαπρωτοβουλία του μετάαπόεκδήλωση επιθυμίαςτωνοικογενειών του Δροσερού».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…