Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Εικαστικά «ταξίδια» με οδηγό τη φύση

Εικαστικά «ταξίδια» με οδηγό τη φύση

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Στην Ξάνθη, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια επιστρέφειη εικαστικός Μαρία Σαρρή με μία ατομική έκθεση με το συμβολικό τίτλο«από τηναρχή» που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο ανακαινισμένο νέο «σπίτι»τουΠΑΚΕΘΡΑ.
Τα πέτρινα δωμάτια δένουν αρμονικά με τις δημιουργίες από ακρυλικάκαι ξυλογραφίες που προβάλλουν τις διάφορες εκφάνσεις της φύσης, είτεσε σχέσημε τον άνθρωπο, με το χώρο, με την πόλη. Απεικονίζουν φυτά, λουλούδια,τοπίακαι τοποθεσίες από ταξίδια πραγματικά και όχι μόνο, όπως σημειώνει στο«Ε» ηίδια η εικαστικός Μαρία Σαρρή.
Η Μαρία Σαρρή γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έζησε τα παιδικά καιεφηβικά της χρόνια στην Ξάνθη, όπου έκανε και τα πρώτα της μαθήματαζωγραφικήςπλάι στο ζωγράφο Γιάννη Μενεσίδη. Έφυγε σε ηλικία 16 ετών, τελείωσε τοσχολείοστην Αθήνα και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Σχολή καλών Τεχνών τωνΑθηνών. Τατελευταία 4 χρόνια ζει στην Πάτμο, όπου η επαφή της με τη φύση και άραμε τηδυνατότερη πηγή έμπνευσής της έχει γίνει πιο άμεση, αν και, όπως εξηγείη ίδια,ακόμη και όσο ζούσε στην Αθήνα, αναζητούσε και έβρισκε πάντα τρόπο ναδιατηρείτην επαφή της με το φυσικό περιβάλλον.
«Από μικρή ήξερα ότι ήθελα να γίνω ζωγράφος», λέει με σιγουριά ηεικαστικός, τονίζοντας ότι: «ακόμα κι αν είναι σήμερα επίφοβο καιδύσκολο ναακολουθήσει κανείς αυτή τη σταδιοδρομία για βιοποριστικούς λόγους, ότανυπάρχειπηγαία επιθυμία, είναι δύσκολο να μην ακολουθήσεις τη ζωγραφική». ΗΜαρία Σαρρήπροσθέτει επίσης ότι δύσκολα η ζωγραφική συνδυάζεται με κάποιοεπάγγελμαεντελώς ανεξάρτητο: «Χωρίς να είναι απαγορευτικό, η ζωγραφική απαιτείτην αφοσίωσήτης, όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης». Η ίδια, όπως περιγράφει,προσπαθεί ηζωγραφική να της αποσπάει πολύ χρόνο. «Προσπαθώ να κανονίζω τουλάχιστονμίαέκθεση το χρόνο, ώστε να έχω κίνητρο και να πιέζομαι γιατί διαφορετικάοιπολλές υποχρεώσεις και το τρέξιμο σε αποσπούν. Και αν το αφήσω γιαμεγάλοχρονικό διάστημα, με πιάνει πάντα μια αμηχανία στην αρχή, μπροστά στολευκόκαμβά», συμπληρώνει. Αναφερόμενη στην πηγή τις έμπνευσης και τηδιαδικασία τηςδημιουργίας αναφέρει ότι: «η έμπνευση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση,αλλά εγώδεν περιμένω της έμπνευση. Στρώνομαι στη δουλειά, πετάω πολλά,απογοητεύομαιπολύ, μέχρι να αρχίσει να βγαίνει αυτό που έχω στη φαντασία μου».
Όσον αφορά το επίπεδο της τέχνης και της δημιουργικότητας στηνΕλλάδα, η Μαρία Σαρρή είναι πεπεισμένη ότι «η κρίση θα επιδράσει θετικάστηντέχνη», «οι νέοι έχουν κάνει στροφή στην τέχνη, θεωρώντας την μίααναγκαιότηταγια τη σύγχρονη εποχή» και «ο κόσμος της επαρχίας αγαπά και εκτιμά τηντέχνηκαι είναι διατεθειμένος να εμπλακεί και προσωπικά σε αυτή». Επεξηγώνταςτιςενδιαφέρουσες αυτές απόψεις της, κάνει λόγο για μια κοινωνία προ κρίσηςπουείχε προσηλωθεί στα υλικά και τώρα έχει τη δυνατότητα να ξαναβρεί τηνποιότητάτης και για μια νεολαία που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τηντέχνη,αναζητά, μαθαίνει, κάνει κρίσεις αισθανόμενη την τέχνη ως τρόποέκφρασης καιδιαφυγής. Ειδικότερα για τον κόσμο της επαρχίας προσθέτει: «οι άνθρωποιτηςΠεριφέρειας στερούνται την τέχνη, έχουν λιγότερες δυνατότητες κι έτσιό,τιπαρουσιαστεί το εκτιμάνε και το «ρουφάνε» κυριολεκτικά. Στην Αθήναθεωρείταιδεδομένο γι’ αυτό και δεν δίνεται προσοχή. Αντίθετα, ο κόσμος τηςεπαρχίας όχιμόνο παρακολουθεί την τέχνη, αλλά επιλέγει να ασχοληθεί μαζί της, έστωκαιερασιτεχνικά».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου και λειτουργεί Τρίτη,Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-13.00 και 19.00-21.00, ενώ και στησυνέχεια θασυνεχίσει στο χώρο και θα είναι επισκέψιμη κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού(2541073808, 6974478223).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…