«Μεγαλώνει» ο Μεγάλος Αδερφός

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Νέα οδηγία εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων σχετικά μετις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη δυνατότηταβιντεοεπισκόπησηςαπό δημόσιους φορείς ή ιδιώτες για την παρακολούθηση δημόσιων καιιδιωτικώνχώρων προσβάσιμων στο κοινό. Με τη νέα οδηγία, που καταργεί προηγούμενητου2000, επεκτείνεται η δυνατότητα τοποθέτησης κάμερας, υπό περιορισμούς,ακόμηκαι σε σχολεία, νεκροταφεία, εκκλησίες και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσηςοχημάτων. Ειδικά για τα σχολεία, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη διευθυντών,εκπαιδευτικού προσωπικού, συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και τουμαθητικούσυλλόγου και προβλέπεται δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής για νααξιολογηθούν οιεπιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής τωνμαθητών,ενώ παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία που συλλέγονται.
Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση όπου λειτουργεί κάμεραπαρακολούθησης η Αρχή επιχειρεί να διατηρήσει ισορροπία ανάμεσα στηνπροστασίατης ιδιωτικότητας και την ασφάλεια προσώπων και αγαθών, γι’ αυτό καιορίζεταιότι τα συστήματα των καμερών πρέπει να υπακούουν στην αρχή τηςαναλογικότητας,να εγκαθίστανται, δηλαδή, μόνον όταν έχουν αποκλειστεί άλλα ηπιότεραμέσα, όπωςείναι οι έλεγχοι από προσωπικό ασφαλείας, συστήματα συναγερμού,καλύτερος φωτισμός.Τα δεδομένα πρέπει να καταστρέφονται το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες καιυπόπροϋποθέσεις για 3 μήνες, ενώ εμφανείς πινακίδες πρέπει να ενημερώνουνότι οχώρος βιντεοσκοπείται. Οι πολίτες για να ασκήσουν δικαίωμα αντίρρησηςκαταβάλλουν χρηματικό ποσόν, το οποίο επιστρέφεται σε περίπτωση που τοαίτημάτους κριθεί βάσιμο.
Η οδηγία προβλέπει επιμέρους μέτρα βιντεοεπισκόπησης γιαπολυκατοικίες ή γραφεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα καικαταστήματα,νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα,μουσείακαι αρχαιολογικούς χώρους, πρατήρια υγρών καυσίμων, δημόσιους χώρουςστάθμευσης, εκκλησίες και νεκροταφεία. Ειδικά για τα σχολεία προϋπόθεσηαποτελεί η ύπαρξη μεγάλης σχολικής μονάδας, που περιλαμβάνειαπομακρυσμένεςπεριοχές δύσκολες προς επιτήρηση.
 
Επιφυλακτικότητα ως προς την αποτελεσματικότητα διατυπώνει ηΑριστερά
Ωστόσο, με αφορμή την απόφαση αυτή ο προβληματισμός ενισχύεται,ιδιαιτέρως στους κύκλους της Αριστεράς, που από την αρχή εκδήλωσε τηναντίθεσήτης στην τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στους δρόμους και το σκεπτικισμότης όσοναφορά την αποτελεσματικότητα της βιντεοπαρακολούθησης στην πάταξη τηςεγκληματικότητας. Κύρια επιχειρήματα αποτελούν η αδυναμία διασφάλισηςότι ταστοιχεία καταστρέφονται στο χρόνο που ορίζει η Οδηγία, η έλλειψηελέγχου όσοναφορά στη μη επαναχρησιμοποίηση των στοιχείων, η αναποτελεσματικότηταπουπροκύπτει από την αδυναμία άμεσης επέμβασης τη στιγμή διάπραξης τωναδικημάτωνκαι η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες ότι οι το υλικό απότιςκάμερες χρησιμοποιείται για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς πουτοποθετείται.
«Πρόκειται για αντιδραστική οδηγία», σχολιάζει το μέλος του ΚΚΕΞάνθης Γιώργος Πυργελής, και επικεντρώνεται περισσότερο στη δυνατότηταεπιτήρησης και ελέγχου των εργαζομένων, μέσω των καμερών. «Ήδη έχειαποδειχθείότι αυτός είναι ο σκοπός τους, όπως και ο σκοπός αυτών που είναιεγκατεστημένεςστο δρόμο για την κυκλοφορία που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τιςαπεργιακέςκινητοποιήσεις, πράγμα που οδηγεί σε στοχοποίηση», σημειώνει ο Γ.Πυργελής,προσθέτοντας ότι: «γι’ αυτό το λόγο και το κύριο βάρος δεν πέφτει στηναντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος».
Την άποψη ότι οι κάμερες δεν είναι αποτελεσματικές στην κατεύθυνσητης αποτροπής εγκλήματος εκφράζει ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΞάνθηςΝίκοςΚαλιαμπάκας, ο οποίος εξηγεί ότι όχι μόνο έγιναν οι εγκληματικέςεπιθέσεις,αλλά οι κάμερες δε βοήθησαν ούτε στην εξιχνίασή τους. «Άλλωστε, οιδράστες ότανυπάρχουν κάμερες ξέρουν να φυλαχτούν», σχολιάζει. Ακόμη, κάνει λόγο γιαδημοσιοποίηση στοιχείων οπτικοακουστικού υλικού από κάμερες, πολύ καιρόμετάτην παρέλευση προθεσμίας διαγραφής τους και υπογραμμίζει ότι τοαποτελεσματικότερο μέτρο για την πάταξη της εγκληματικότητας είναι ηκοινωνικήδικαιοσύνη, που θα περιορίσει φτώχεια και ανεργία. Παράλληλα, ανάγειτηνεπέκταση των σημείων βιντεοσκόπησης στη γενικότερη τάση ανάληψης μέτρωνπροστασίας πανευρωπαϊκά, λόγω του φόβου λαϊκής εξέγερσης ή ακόμη καιμεμονωμένων εκτονώσεων, εξαιτίας του δυσχερούς οικονομικού κλίματος.
Στην επαρκή οριοθέτηση, την σαφήνεια των όρων τοποθέτησηςμηχανημάτων βιντεοσκόπησης και τον ουσιαστικό έλεγχο της τήρησης τωνδιατάξεωντης Οδηγίας επικεντρώνεται ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς στηνΞάνθηΚώστας Δέλκος, ο οποίος δέχεται ότι είναι σημαντικό οι πολίτες νανιώθουνασφάλεια, αλλά κάθε μέτρο πάταξης της εγκληματικότητας θα πρέπει νασυνοδεύεταιμε την αποτελεσματικότητα των δράσεων της αστυνομίας. Όσον αφορά στηνεπέκτασητων σημείων επιτρεπόμενης τοποθέτησης καμερών εκφράζει τις επιφυλάξειςτου γιατο κατά πόσο το επιτρεπόμενο όριο θα περιοριστεί μόνο εκεί που είναιχρήσιμοκαι σκόπιμο. Επίσης, δίνει έμφαση στην ύπαρξη διαλόγου με τους πολίτεςσχετικάμε τα κριτήρια και την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ώστε η κοινωνίαναπειστεί για την αναγκαιότητα, καθώς και για την πρόθεση της Πολιτείαςναχρησιμοποιηθεί η Οδηγία με φειδώ. «Πρέπει να είναι διασφαλισμένο ότιυπάρχουνδικλείδες ασφαλείας για να επιτηρείται και ο «ελεγχόμενος» αλλά και ο«ελεγκτής»-χειριστής, διαφορετικά αντίστοιχα μέτρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απόαυτά πουεπιχειρούν να λύσουν», τονίζει ο κ. Δέλκος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…