«Κύκλους» κάνει η ανακύκλωση

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Όλο και «ανακυκλώνεται» το θέμα περί ανακύκλωσης στο δήμο τηςΞάνθης, αλλά απ’ ότι φαίνεται η δραματική κατάσταση της παντελούςέλλειψηςανακύκλωσης δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, τουλάχιστον όχι όσο δενδρομολογείται η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισηςαπορριμμάτων.Αυτό αποδείχθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου ο κ.Δημήτρης Βορίδης από τους «Πολίτες για την Αλλαγή» έθεσε ως προημερησίας τοθέμα της απουσίας στοιχειωδών ενεργειών προς την κατεύθυνση τηςανακύκλωσης στοδήμο της Ξάνθης. «Να συμφωνηθεί κάτι που θα αποδίδει τουλάχιστον έναμίνιμουμανακύκλωσης, γιατί, αν μη τι άλλο, βάζουμε τα παιδιά μας στη διαδικασίατηςευαισθητοποίησης και στη συνέχεια τα απογοητεύουμε», σημείωσε ο κ.Βορίδης.
Η απάντηση που έλαβε από το δήμαρχο κ. Μιχάλη Στυλιανίδη ήταν ότι τοθέμα της ανακύκλωσης θα αντιμετωπιστεί με τον περιφερειακό σχεδιασμό, οοποίοςωστόσο καθυστερεί να εφαρμοστεί δημιουργώντας προβλήματα. Γι’ αυτό καισε καθεστώς“standby” βρίσκεται τουπερσύγχρονοΚΔΑΥ της Ξάνθης, όπως και ο ΣΜΑ που είναι σχεδόν έτοιμος. Πάντως,διευκρίνισεότι όταν τεθεί σε λειτουργία ο περιφερειακός σχεδιασμός επαρκεί και σεότιαφορά την ήδη εξελισσόμενη ανακύκλωση σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούποληδιευκρίνισε ότι το ΚΔΑΥ της τελευταίας είναι σε λειτουργία, ενώ στηνΞάνθη δενκατέστη δυνατόν για διάφορους λόγους, ανάμεσά τους και η αντίδραση τηςτοπικήςκοινωνίας.
Στο θέμα της ματαίωσης και της ανακύκλωσης χαρτιού που γινόταν στοΛιμνίο, ο δήμαρχος είπε ότι ο Επίτροπος δεν αναγνώριζε πλέον τη δαπάνητηςδιατήρησης προσωπικού για τη μετακίνηση κι έτσι η διαδικασία ανεστάληεπ’αόριστο.
Ο κ. Νίκος Ανταμπούφης από τους «Πολίτες για την Ξάνθη» στηντοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η ανακύκλωση οπωσδήποτε υποβοηθάταισυνολικά καισυμβολικά από τις εθελοντικές πρωτοβουλίες ιδιωτών, σχολείων και φορέωναλλά θαπρέπει να διεκπεραιωθεί με τρόπο οργανωμένο από το δήμο.
 
Τα τραπεζοκαθίσματα της Π. Πόλης
Τη «βίαιη», όπως χαρακτήρισε, επανεμφάνιση των τραπεζοκαθισμάτωνακόμη και με μόνιμες κατασκευές σε ευρεία κλίμακα στην οδό Ορφέως έθεσεο κ.Ανταμπούφης, επισημαίνοντας την ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει γι’αυτές τιςπεριπτώσεις η Δημαρχιακή Επιτροπή. Ο δήμαρχος παραίνεσε το δημοτικόσύμβουλο,να υποστηρίξει μία στάση ευρύτερης ανοχής και να «ασχοληθούμε και μετίποτεάλλο», καθώς τα καταστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης καιανέφερεαπλά ότι το θέμα «θα το δούμε». 
Ακόμη, η πρόταση του κ. Βορίδη για χρησιμοποίηση γερανών προκειμένουνα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων δεβρήκεπρόσφορο έδαφος, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια δυνατότητα για το δήμο,όπωςσημείωσε ο κ. Φωτιάδης και η συντήρηση μιας τέτοιας υπηρεσίας θα ήτανιδιαιτέρως δαπανηρή για το δήμο, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε οδήμαρχος.
 
Απόφαση μη ανάκλησης του Κυβερνείου
Λόγω της δυνητικής επιλογής που είχε για την ανάκληση της άδειας τουΚυβερνείου ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας αποφάσισε να μην ανακαλέσειοριστικάτης άδεια του καταστήματος, με το σκεπτικό ότι, όπως σημείωσε οδήμαρχος: «δενέχω πειστεί ότι το κοινωνικό σύνολο θα προστατευτεί από μία τέτοιααπόφαση».
Η νομική σύμβουλος της επιχείρησης κ. Χριστίνα Καλαπόδη ανέπτυξε τηνεπιχειρηματολογία της εταιρίας «Ελληνική ΕΠΕ», υποστηρίζοντας, μεταξύάλλων,ότι ποτέ δεν λήφθηκε από το δήμο Ξάνθης ανάλογη απόφαση και ότι σε κάθεπερίπτωση ενδεχόμενη αθωωτική απόφαση στην υπόθεση που εκκρεμεί στοποινικόδικαστήριο θα έδινε τη δυνατότητα διεκδίκησης διαφυγόντων κερδών από τοδήμο.
Τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με τη στάση του δημάρχου, ενώ ο κ.Ανταμπούφης ζήτησε από το δήμαρχο να δεσμευτεί ότι σε παρόμοιαπαραπτώματα οιπροσωρινές ποινές εφεξής θα είναι αυστηρότερες για να δοθεί ένα μήνυμα,πράγμαπου ο τελευταίος δεν έκανε δεκτό.
 
Μετακινήσεις περιπτέρων
Διευκρινίζοντας ότι ο Καλλικράτης προτρέπει στη «διάχυση» τωνπεριπτέρων εκτός του κέντρου των πόλεων με κατεύθυνση στους οικισμούςπουπροσαρτώνται και περιφερειακά, η Επιτροπή αποφάσισε να δεχθεί τημεταφορά τουπεριπτέρου από τη γωνία Χ. Κοψιδά και Κύθνου στην Βασ. Σοφίας (απέναντισχεδόναπό το ΑΟΞ), τη μεταφορά του περιπτέρου μπροστά από το 2οΕΠΑΛ λίγαμέτρα πιο κάτω και από τη Μιαούλη 1 στην Π. Τσαλδάρη.
Τέλος, αποφασίστηκε και ο καθορισμός κοινόχρηστων χώρων τοποθέτησηςδιαφημιστικών πλαισίων και καθορίστηκαν ως επιτρεπόμενες οδοί ανάλογαμε τομήκος τους οι: Εθελοντή Αιμοδότη και περιμετρικά του Νοσοκομείου, τονότιοτμήμα της Τσαλδάρη από Μιαούλη έως τη γέφυρα του Κόσυνθου, η οδόςΠεσόντων, ησυμβολή των οδών Δράμας και Καπνεργατών και ο χώρος του ΔημοτικούΑμφιθέατρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…