Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αντιδρούν στη «σφαγή» του κλάδου τους!

Αντιδρούν στη «σφαγή» του κλάδου τους!

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ταλάβαρα της διαμαρτυρίας σηκώνουν οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας καιωςπρώτο βήμα επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν μοιράζοντας γάλα κι άλλακτηνοτροφικάπροϊόντα στους πολίτες τηςνΠέμπτη το πρωί στην Κομοτηνή. Σύμφωνα μεπληροφορίεςοι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας για ναεκφράσουν την αντίθεσή τους στις χαμηλές τιμές διάθεσης των ζώων καιτωνπροϊόντων τους, αλλά και στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές τωνζωοτροφών.Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας–Θράκης Άρη Γιαννακίδη, που παρέλαβε ψήφισμα με τα συνολικά αιτήματα τουκλάδουτους. Δεύτερο βήμα η συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό σήμερατομεσημέρι όπου θα του θέσουν  μιασειράαιτημάτων ζητώντας μια δέσμευση ότι θα ικανοποιηθούν. Στην συνάντησηαυτή τονομό μας εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων κ.ΑθανάσιοςΛουκμακιάς.
 
Τακυριότερα αιτήματα
Πολλάτα αιτήματα του κλάδου και αντίστοιχα τα αιτήματα που οι κτηνοτρόφοι ταέχουνκωδικοποιήσει σε 5 βασικά. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Λουκμακιάςεπιζητούνπρωτίστως τη στήριξη της κτηνοτροφίας με επιδότηση 50 ευρώ ανά πρόβατο  ώστε να επέλθει οικονομικήανάκαμψη τουκλάδου, προπληρωμή της εξισωτικής με ταμειακή διευκόλυνση ή με νέοάτοκοδάνειο, μείωση του ΦΠΑ στα γαλακτοκομικά προϊόντα από 13% σε 6.5% και ηδιαφοράνα εισπραχθεί μέσω της επιστροφή του ΦΠΑ από τους κτηνοτρόφους. Επίσηςζητούναναστολή της εφαρμογής της ηλεκτρονικής σήμανσης καθώς θεωρούν ότι ηακτινοβολία κάνει κακό στην υγεία των προβάτων.
 
Μείωσητης ψαλίδας στις τιμές μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή
΄Έναάλλο βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων: Συγκεκριμένα ζητούν αύξηση τηςτιμής τουπρόβειου γάλατος από 0,90 σε 1,30 , του κατσικίσιου από 0,60 σε  0.90 και του αγελαδινούαπό 0,30 σε 0,60  καθώςκαι σε 8 ευεώ το κιλό από 4 ευρώ πουείναι τώρα η τιμή του σφάγειου: «Οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.Τοκοστολόγιο της ημέρας για την εκτροφή ενός προβάτου είναι πάνω από έναευρώ.Πουλάμε 0,90 το κιλό το γάλα. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τα κτιριακά, τοπετρέλαιο,τους υπαλλήλους που απασχολούμε δεν μας μένει τίποτε. Γι αυτό ζητάμεαύξηση τηςτιμής του γάλακτος στο 1,30 προκειμένου να μας μένει ένα μικρό κέρδοςγια ναμπορούμε ν’ αντεπεξέλθουμε. Δεν θέλουμε ν’ αυξηθεί η τιμή στο ράφι αλλάναμειωθέι το κέρδος των μεσαζόντων εταιρειών!», υποστηρίζει ο κ.Λουκμακιάς.
Σεπερίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου ΑγροτικήςΑνάπτυξης, οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται για πανελλαδικές κινητοποιήσειςτονερχόμενο μήνα.  Τοπρόγραμμα που έχουνκαταρτίσει προβλέπει κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Κομοτηνής την 1ηΜαρτίου,της Καβάλας στις 3 Μαρτίου, της Δράμας στις 8 και της Ξάνθης στις 12του μήνα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…