Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Με τα χεράκια τους «πρασίνισαν» το σχολείο τους

Με τα χεράκια τους «πρασίνισαν» το σχολείο τους

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
   
Φτυάρια, αξίνες, ποτιστήρια όλα σε παράταξη και 57 δέντρα και φυτά,λεβάντες, δενδρολίβανα, μουριές, καλλωπιστικές δαμασκηνιές και πλατάνιααπό τοΤμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης έτοιμα να ριζώσουν στο φρεσκοσκαμμένοχώμα τουπεριβάλλοντα χώρου του 17ου δημοτικού σχολείουτης Καλλιθέας.Λαμπερή και  ανοιξιάτικηη μέρα καιπαιδικά πρόσωπα γελαστά, χαρούμενα τιτιβίσματα, πειράγματα αλλά καιμεράκικαι  εργώδηςπροσπάθεια από τα παιδιά τουδημοτικού το πρωί της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου που έκαναν …ΜελέτηΠεριβάλλοντοςστην αυλή του σχολείου τους προκειμένου να το κάνουν πιο πράσινο, πιοόμορφοαλλά και να αποκτήσουν προσωπική σχέση με το δέντρο που φύτευσαν,αναπτύσσονταςπαράλληλα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και την οικολογική τουςσυνείδηση.
 
Μάθημα δενδροφύτευσης…
10.30 το πρωί και τα παιδιά όλων των τάξεων του 17ουδημοτικού σχολείου είναι συγκεντρωμένα στην αυλή και ακούν με προσοχήτονδιευθυντή του σχολείου κ. Θεοδοσιάδη τη διαδικασία που θ’ ακολουθήσουνγια ναφυτεύσουν ένα δέντρο. Παρόντες ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Ξάνθηςκ.Απόστολος Αγκόρτσας, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.ΣάββαςΜελισσόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Ποιότηταςζωής τουδήμου Ξάνθης κ. Δημήτρης Βορίδης καθώς και ο υπεύθυνος πρασίνου κ.Μπαμπάτσοςμε το προσωπικό του. Στη συνέχεια κάθε δάσκαλος παίρνει την τάξη τουκαι τηνοδηγεί στο παρτέρι που θα δενδροφυτεύσει. Το προσωπικό του τμήματοςΠρασίνουκαθοδηγεί τα παιδιά δίνοντας τα ανάλογα δένδρα και δυο – δυο τοποθετούνμεπερίσσια προσοχή το δένδρο στη λακκούβα. Μετά με τα χεράκια τους τοστερεώνουνμε φρέσκο χώμα. Θέλουν το σχολείο τους όμορφο και πράσινο. Θέλουν τοδέντροτους να ριζώσει και να  τοκαμαρώνουνόταν πια δεν θα είναι μαθητές. Γι αυτό θ’ αναλάβουν και τη φροντίδα καιτοπότισμα και τους καλοκαιρινούς μήνες!
 
Ένα όμορφο σχολείο…
Απ’ τα πιο όμορφα σχολεία είναι το 17ο δημοτικόστηΚαλλιθέα. Είναι κτισμένο μέσα σ’ ένα πλάτωμα έχοντας φόντο το βουνό και  πλάι σε διώροφα όμορφασπίτια καθώς η περιοχήέχει χαμηλό συντελεστή δόμησης. Διαθέτει άνετους χώρους και μια μεγάληαυλή.Ιδανικές συνθήκες μάθησης όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιαεκπαίδευσης κ. Σάββας Μελισσόπουλος. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότιέχειλίγα παιδιά και σύμφωνα με πληροφορίες μας θα γίνει από 6θέσιο σε4θέσιο.
 
«Πράσινο» σ’ όλα τα σχολεία…
Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Απόστολος Αγκόρτσας,στόχος του δήμου είναι μέσα στην τετραετία να δενδοφυτεθούν και τα 22δημοτικάσχολεία του δήμου Ξάνθης: «Κάνουμε μια πρώτη δενδοφύτευση στο δημοτικόσχολείοτης Καλλιθέας και θ’ ακολουθήσουν όλα τα δημοτικά σχολεία του δήμουΞάνθης καιμετά θα γίνει και στα περιφερειακά. Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμεναδενδροφυτεύσουμε όλα τα σχολεία μέσα στην τετραετία . Ταυτόχροναγίνεται μιαπρότυπη περιβαλλοντική εκπαίδευση από τους εργαζόμενους του τομέαπρασίνου καιαπομένει στους δασκάλους και στα παιδιά να φροντίσουν τα φυτά και να ταποτίζουν και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το προσωπικό του τμήματοςπαρότιέχει μειωθεί σε  37άτομα κάνει μιαμεγάλη προσπάθεια και  υπάρχειπρόθεσηγια την υλοποίηση αυτού του στόχου».
 
Αγαπάτε τα δέντρα…
Την περιβαλλοντική διάσταση θέτει ο κ. Μπαμπάτσος Αθανάσιοςυπεύθυνος του τμήματος Πρασίνου και την ανάγκη να εμπεδωθεί η αγάπη καιηπροστασία του πρασίνου ξεπερνώντας τα μικροσυμφέροντα που πολλές φορέςκαταλήγουν σε καταστροφές δένδρων(όπως είδαμε την περασμένη χρονιά) :«Είναιμια στοχευμένη δενδροφύτευση. Σκοπός είναι τα παιδιά ν’ αναπτύξουνπεριβαλλοντική συνείδηση και να τη μεταδώσουν στους μεγάλους απ’ τουςοποίουςέχει χαθεί μπροστά στο συμφέρον…Βλέπουμε πως συμπεριφέρονται πολλοίόταν υπάρχειένα δέντρο στο πεζοδρόμιο που μπορεί ας πούμε να έχει μελίγκρα ή νατουςενοχλεί…Κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά να το κόψουν… ή το καταστρέφουν. Αυτόπρέπεινα το ξεπεράσουμε. Πρέπει ο σκοπός μας να είναι μια πράσινη πόλη καιόχι ταμικροσυμφέροντα»!
 
Συγχαρητήρια από τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Θεοδοσιάδης Νίκος επεσήμανε: «Στόχοςμας είναι τα παιδιά να συνεχίζουν αυτή τη στάση ζωής», ενώ ο κ.Μελλισόπουλοςσυνεχάρη τους δασκάλους για την πρωτοβουλία τους και σημείωσε: ««Είναι μια πολύ σημαντικήπρωτοβουλία του σχολείου σε συνεργασία με το τμήμα Πρασίνου.  Το 17οείναι ένα περιφερειακόσχολείο που μπορεί να μην έχει πολλούς μαθητές αλλά έχει καταπληκτικέςσυνθήκεςόπου τα παιδιά σπουδάζουν. Βλέπουμε ότι σε μια περιοχή που δεν υπάρχειάγριαεπέμβαση του ανθρώπου έχουμε συνθήκες που ηρεμούν το μάτι και οιμαθητέςαπολαμβάνουν καλύτερα τα μαθήματά τους και τις σχολικές τουςδραστηριότητες. Τηδενδροφύτευση  θα την  επεκτείνουμε σ’ όλα τασχολεία. Πρέπει ναστοχεύσουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής».
Τέλος ο κ. Βορίδης έκανε με μια λιτή αλλά …αιχμηρή δήλωση: «Είμαιευτυχισμένος όταν βλέπω να φυτεύουν δέντρα και όχι να κόβουν…»,υπονοώντας τακομμένα δέντρα της πλατείας, θέμα για το οποίο έχει διαμαρτυρηθείεντόνως καιστο δημοτικό συμβούλιο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…