Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Μουδιασμένη» αρχή για το περιφερειακό συμβούλιο

«Μουδιασμένη» αρχή για το περιφερειακό συμβούλιο

0

Γιώργος Πανταζίδης
 
 
Νέος θεσμός, νέα αρχή, καινούρια προβλήματα. Τον βηματισμότου ψάχνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, πουτοαπόγευμα της Τρίτης πραγματοποίησε στην Κομοτηνή την πρώτη τακτικήσυνεδρίασημε πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξή του. Ωστόσο, υπήρξε σύγχυση σεό,τι αφοράτην τήρηση της όλης διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην λείψει η ένταση,ησύγχυση και οι διαφωνίες.
Επί της ουσίας δεν πάρθηκε κάποια ιδιαίτερη απόφαση, ενώ απότα πέντε όλα κι όλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα μισά αναβλήθηκανείτελόγω ασάφειας, είτε για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία από πλευράςκατάθεσηςεισηγήσεων από τις παρατάξεις. Το πλέον σοβαρό ζήτημα που τέθηκε – καιαυτό χάρηστην παρουσία των ίδιων των εργαζομένων στην αίθουσα – ήταν αυτό τουχρόνιουζητήματος των εργοστασίων της Κλωστοϋφαντουργίας, τόσο στην Κομοτηνή(Fanco)όσο και σε Μαρώνεια και Αλεξανδρούπολη (ΟΤΤΟ) με το περιφερειακόσυμβούλιο ναεκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στον αγώνα των απλήρωτωνεδώ και2,5 χρόνια εργαζόμενων.
Ουσιαστικά, για τα προβλήματα που προέκυψαν με την τήρησητης διαδικασίας του οργάνου, αυτό που εκφράστηκε τόσο από το προεδρείοτουσυμβουλίου όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν ότι αυτάπροέκυψαν, λόγω της απουσίας εσωτερικού κανονισμού τρόπου λειτουργίαςτουοργάνου. Κάτι, το οποίο υπήρξε ως δέσμευση να κατατεθεί στην επόμενησυνεδρίαση, ώστε να ομαλοποιηθεί η διαδικασία και να εξαλειφθούνπαρερμηνείες καιάλλες διαφωνίες. Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης οιεπικεφαλής τωνπαρατάξεων έθεσαν ζητήματα που απασχολούν με τον ή με τον άλλον τρόποτηντοπική κοινωνία και την κοινή γνώμη – ο κ. Παυλίδης για το χιονοδρομικόκέντροΦαλακρού, θέματα τουρισμού κ.α., ο κ. Τρέλλης διόδια, αγροτικά καιμεταναστευτικό, ο κ. Χαρίτου το θέμα του συρμάτινου φράχτη στον Έβροκαι τουχρυσού – ζητώντας να τεθούν υπό συζήτηση και να απασχολήσουν το όργανο.Ωστόσο,ενώ αναγνωρίστηκαν σαν θέματα μεγάλης σημασίας αποφασίστηκε ναπραγματοποιηθείσυζήτηση επ’ αυτών σε προσεχείς συνεδριάσεις.
 
Οι τοποθετήσεις τωνεπικεφαλής των παρατάξεων
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ ΆρηςΓιαννακίδης ανέφερε τα εξής: «Το περιφερειακό συμβούλιο θα έχεικαθοριστικό,καταλυτικό ρόλο σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Το μήνυμα πουθέλουμενα δώσουμε στην κεντρική εξουσία είναι ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνειαποφάσεις ερήμην των περιφερειών. Δεν θα ασχοληθούμε με απλή διαχείρισητηςκαθημερινότητας αλλά με μεγάλους αναπτυξιακούς στόχους. Στόχος μας νααναδείξουμε την περιφερειακή ταυτότητα, να την συνδιαμορφώσουμε όλοιμαζί καινα ενεργοποιήσουμε όλο το δυναμικό σε ένα κοινό αναπτυξιακό βηματισμό,συμπαρασύροντας την κεντρική εξουσία προς την κατεύθυνση που εμείς θαθέλουμε»ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε πλούτο την πολυφωνία τουπεριφερειακούσυμβουλίου, κάτι που θα συμβάλλει στην ανάδειξη όλων των αναπτυξιακώνιδιαιτεροτήτων της περιοχής. «Στην κοινή προσπάθεια δεν υπάρχουνδιαχωρισμοί»υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «ΠεριφερειακήςΑναγέννησης» Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε ότι «δεν υπήρχαν στα ημερήσιαςδιάταξηςθέματα ουσίας, θέματα ανάπτυξης που να έχουν σχέση με τα μεγάλαζητήματα τηςπεριοχής, παρά μόνο δευτερεύοντα ζητήματα. Ετέθησαν διάφορα ζητήματααπό τηναντιπολίτευση τα οποία συζητούνται από όλη την Ελλάδα όμως δεναπασχόλησαν τοσυμβούλιο επειδή δεν το ήθελε η πλειοψηφία. Πρέπει να συζητάμε θέματαουσίας,με μεγαλύτερη σαφήνεια και να είναι θέματα που απασχολούν την τοπικήκοινωνία».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ΧρήστοΤρέλλη, «η εμπειρία από το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο δείχνειπερίτρανα ότιοδηγούμαστε σε ένα συμβούλιο που θα έχει μια ουσιαστική διαχειριστικήπολιτικήσε βάρος των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τουςεργαζόμενους τηςπεριοχής μας. Με τις προτάσεις που καταθέσαμε ότι πρέπει να γίνεισυζήτηση γιαζητήματα που έχουν άμεσα σχέση με το εισόδημα και την ποιότητα ζωής τωνεργαζομένων όπως για το χρυσό, τον φράχτη και τους μετανάστες αλλά δεντέθηκαν.Η περιφέρεια πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο στην ελάφρυνση των μεγάλωνοικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της περιοχής μας και όχι στηδιαχείρισηαντιλαϊκών πολιτικών που εκπορεύονται από κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ».
Ο κ. Χαρίτου από την Αριστερή Οικολογική Συνεργασία,υπογράμμισε τα εξής: «οι κοινωνικές ανάγκες και η ζωή προχωρά.Προκύπτουνζητήματα ανεξάρτητα αν το περιφερειακό συμβούλιο είναι έτοιμο να τασυζητήσει.Για αυτό πρέπει να ασκεί τον κυρίαρχο ρόλο του. Θέσαμε ζητήματα πουαφορούν τηνκοινωνία και έτσι κι αλλιώς συζητιούνται και έχουν να κάνουν με τονφράχτη, τηνβιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή και συνδέονται με την προσπάθεια ναεπανέλθουν ταχρυσωρυχεία και ζητήματα που συνδέονται συνολικά με τον περιφερειακόσχεδιασμό.Δυστυχώς δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και εμποδίζει τησυζήτηση ζωντανών θεμάτων. Εμείς θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσειςγια τηνκαλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του οργάνου».
 
Στη Βύσσα το επόμενοπεριφερειακό για τον φράχτη
Κατά την αρχική του εισήγηση, ο περιφερειακός σύμβουλος,επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας Δημήτρης Χαρίτου έθεσετοζήτημα του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την πρόθεση τηςκυβέρνησης νατον τοποθετήσει στα βόρεια του Έβρου σαν μέτρο αποκοπής της εισροήςμεταναστών.Ο κ. Χαρίτου ζήτησε να εκφράσει θέση το περιφερειακό συμβούλιο, μια καιείναιένα θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε το θέμα ως ένα κεντρικό ζήτημαπου είναι ανάγκη να απασχολήσει το περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα,πρότεινε ναείναι μοναδικό θέμα συζήτησης στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο,σημειώνονταςότι θα ζητήσει να υπάρξει εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί.Μεπρόταση του περιφερειακού συμβούλου Έβρου της «ΠεριφερειακήςΑναγέννησης» ΣταύρουΚαβαρατζή, η οποία έγινε αποδέκτη από το Σώμα, η συνεδρίαση για τοζήτημα, θαπραγματοποιηθεί σε χώρο του πρώην Δήμου Βύσσας, αφού η περιοχή θα γίνειοαποδέκτης του συρμάτινου φράχτη, εάν τελικά προχωρήσει το μέτρο πουανακοίνωσεη κυβέρνηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…