Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Φιάσκο η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη

Φιάσκο η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η διαδικασία εκλογής Συμπαραστάτη του Δημότηκαθώς προσέκρουσε στην αδυναμία και στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύσυμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ως προς την εξεύρεση ενός ατόμου κοινής αποδοχής καθώς ο θεσμόςαπαιτεί αυξημένηπλειοψηφία ήτοι: Αποδοχή από  τα2/3 τωνδημοτικών συμβούλων. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς η δημοτικήαρχή δενκατέθεσε κάποια πρόταση (δήλωση του δημάρχου: η ψηφοφορία κατάσυνείδηση), τοίδιο δε και η μείζων αντιπολίτευση παρότι είχε προαναγγείλει  ότι θα καταθέσει πρόταση.Έτσι ισχυροποιήθηκεη άποψη που εκφράστηκε από την αντιπολίτευση ότι: «Η δημοτική αρχήθέλει ωςΣυμπαραστάτη του Δημότη κάποιον «δικό της» διαφορετικά δεν θέλεικανέναν», όπωςεπίσης και το γεγονός ότι έναν θεσμό που όλοι επαινούσαν στα λόγια,απαξίωσανστην πράξη!
 
Στο «αέρα» ο Συμπαραστάτης του Δημότη
Στην εκπνοή της προθεσμίας (28/2/2011) εκλογής με μυστική ψηφοφορίαόπως ορίζεται από τον νόμο πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση τουδημοτικούσυμβουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα απόντος – λόγω ασθενείας του δημάρχου– καιπαρόντων όλων των δημοτικών συμβούλων καθώς και κάποιων υποψηφίων. Όπωςειπώθηκε από το προεδρείο, υποψηφιότητες κατατίθενταν μέχρι τηντελευταίαστιγμή και έτσι οι υποψήφιοι έφτασαν αισίως τους 24. Ο επικεφαλής τηςπαράταξης«Πολίτες για την Ξάνθη» κατέθεσε την πρόταση να δοθεί η δυνατότητα σ’όποιονυποψήφιο επιθυμεί να δώσει το στίγμα της υποψηφιότητάς του όμως το σώμαδεναποδέχτηκε την πρόταση με την αιτιολογία ότι αφ’ ενός δεν προβλέπεταιαπό τοννόμο και αφ’ ετέρου επειδή δεν ήταν παρόντες όλοι οι υποψήφιοι οιοποίοι καιδεν ειδοποιήθηκαν από το προεδρείο θα ήταν άδικο για τους απόντες. Κατάτησυζήτηση της πρότασης Ανταμπούφη ακούστηκαν πολλά από την αντιπολίτευσημείζονακαι ελάσσονα που είχαν κοινή συνισταμένη τη λέξη «προχειρότητα» , τηνοποίακαταλόγισαν στην δημοτική αρχή για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.Επιπρόσθετα ο Χρίστος Πούλιος επέρριψε ευθύνες στο δήμαρχο σημειώνονταςότι δεν«ξεκίνησε νωρίς τη διαδικασία σκοπίμως και ότι ευτελίζει το θεσμό.Κατέληξελέγοντας ότι περίμενε μέχρι τέλος τηλέφωνο από τον κ. Στυλιανίδηπροκειμένου ναγίνει μια διαβούλευση, μια προσπάθεια σύγκλισης σε ένα άτομο κοινήςαποδοχήςόμως …επί ματαίω, γεγονός που τον οδηγεί στη σκέψη ότι ο κ. Στυλιανίδηςδενήθελε την εκλογή. Το ίδιο υποστήριξε και ο Θανάσης Ξυνίδης. Τη στάσητουδημάρχου υπεραμύνθηκε ο κ. Φανουράκης κατηγορώντας τον κ. Πούλιο γιαανακολουθία καθώς είχε δηλώσει ότι θα έχει πρόταση. Το αποτέλεσμα όλωναυτώνήταν η  μείζωναντιπολίτευση  -κατά δήλωση του επικεφαλής  -να απέχει από την ψηφοφορία. Την ίδια στάσηκράτησε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κολλάρος γιαδιαφορετικούςόμως λόγους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δεν θέλει να συμμετέχει σετέτοιουςθεσμούς γιατί: «  όχιμόνο τίποτα τοθετικό δεν έχει να προσφέρει ο θεσμός αυτός στους δημότες για τηνεπίλυση τωνοξυμένων προβλημάτων που τους απασχολούν, αλλά θα είναι και σε βάροςτουςυπηρετώντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλωστε οι εργαζόμενοι και ταάλλαλαϊκά στρώματα έχουν τους δικούς τους φορείς για να διεκδικήσουνσυλλογικά τηναποκατάσταση τξςκακοδιοίκησης».
Στην ψηφοφορία συμμετείχε ο κ. Ανταμπούφης και ο επικεφαλής της Δ.Π.«Ισότητα για το δήμο Ξάνθης» κ. Αχμέτογλου
 
Ψηφοφορία για τα μάτια…
Ακολούθησε η 1η ψηφοφορία που ουσιαστικά δενπαρουσίαζεκανένα ενδιαφέρον καθώς ψήφισαν 21 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσηκαιβεβαίως δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί κάποιος. Ακολούθησε και 2ηψηφοφορία όπως ορίζει ο νόμος όμως το μόνο που έγινε ήταν να πάρουν απόμίαψήφο όσοι δεν είχαν πάρει στην πρώτη. Στη πρώτη ψηφοφορία είχε και μίαλευκήψήφο. Μια νότα αισιοδοξίας στο βαρύ κλίμα πρόσθεσε ο κ. Μπένης άρτιαφιχθείςαπό την Αθήνα ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικώνπροσανατολίζεται στην νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα, εξαιτίας τουαδιεξόδουπου έχει προκύψει στους περισσότερους Δήμους της χώρας.
 
Συζητήθηκαν εκτός ημερησίας
Τρία θέματα εκτός ημερησίας με την ένδειξη του κατεπείγοντος καθώςεξέπνεαν οι ημερομηνίες έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ.Μπένης.Το πρώτο θέμα αφορούσε την έγκριση του σώματος για την πρόσληψηεποχικούπροσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς καταψήφισεηπαράταξη Πούλιου εκφράζοντας την αντίθεσή της με’ αυτή την πρακτική τηςδημοτικής αρχής για εποχικές προσλήψεις καθώς επίσης και ο κ.Ανταμπούφης καιΚολλάρος.
Το δεύτερο και το τρίτο θέμα αφορούσαν τη συγχώνευση των σχολικώνεπιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα σε μίαμε τηνεπωνυμία: «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας (ή Δευτεροβάθμιας)Εκπαίδευσης». Τοσώμα κατέληξε ομόφωνα σε 15μελή σύνθεση της επιτροπής με μόνη μειοψηφίατου κ.Κολλάρου ο οποίος δήλωσε αντίθετος με την πολιτική των συγχωνεύσεων σεσχολεία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…