Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 “Εκείνος που τιμά την Αρετή τιμά πρώτα την Αλήθεια” (Δημόκριτος)

“Εκείνος που τιμά την Αρετή τιμά πρώτα την Αλήθεια” (Δημόκριτος)

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
«Έβαλε νερό στο κρασί της» η δημοτική αρχή του δήμου Αβδήρων, όπωςλέει και ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης «Όλα γίνονται κατ’ ανάγκην»,υποχώρησε μπροςτο βάρος της πίεσης που της ασκήθηκε από την πλειοψηφία των δημοτικώνσυμβούλωνπλην των αιρετών του Σελέρου και του αντιδήμαρχου κ. Παραστατίδη πουήθελαν ναμην απεικονίζεται ο Δημόκριτος στο νέο έμβλημα του Δήμου Αβδήρων καιδέχτηκε τελικάνα υιοθετήσει ένα έμβλημα που θα απεικονίζει και το Δημόκριτο και τοΆτομο, σταπρότυπα του γραμματόσημου που κυκλοφόρησε το 1983 κατά το Α’ ΔιεθνέςΣυνέδριογια το Δημόκριτο. 
 
«Όλα γίνονται κατ’ ανάγκην»
Η απόφαση πάρθηκε κατά το χθεσινό προσυμβούλιο όπου συμμετείχαν ταμέλη της Επιτροπής που ορίστηκε για να καταθέσει προτάσεις καιαπαρτίζεται απότον ίδιο τον δήμαρχο , τον κ. Παραστατίδη τον κ. Μπηρόλ, και τον κ.Ξανθόπουλο.Στη σύσκεψη πήραν μέρος και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι από την Γενισέαόπως ο κ.Παναγιώτης Θεοφάνους που υποστήριξε σθεναρά την άποψή του ότι θα είναιμέγαατόπημα που θα εκθέτει το δήμο αν παρθεί απόφαση να μην έχει στο νέοτουέμβλημα ο δήμος Αβδήρων το Δημόκριτο. Μάλιστα αναφορικά με την πρότασητου κ.Παραστατίδη να απαλειφθεί ο Δημόκριτος και να παραμείνει ο γρύπας, τομυθικόπουλί έμβλημα της Αρχαίας πόλης των Αβδήρων, ο κ. Θεοφάνους τόνισε: «Αν είναι δυνατόν…ν’ αφήνουμε τηνιστορία και ναπιάνουμε το μύθο…». Σθεναρή ήταν η αντίδραση και άλλων δημοτικώνσυμβούλων απόΓενισέα και Σέλινο αλλά και από τον αντιδήμαρχο Αβδήρων κ. Ξανθόπουλοκαιδημοτικούς συμβούλου, των Αβδήρων. Μάλιστα  -σύμφωνα με πληροφορίεςμας – έκαναν σκέψεις παραίτησης και άλλων δυναμικών αντιδράσεων. Καιακριβώςεπειδή η αντίδραση ήταν και από συμβούλους της δημοτικής ενότηταςΒιστονίδαςκαι δεν περιορίστηκε μόνο στους δημοτικούς συμβούλους των Αβδήρων, τόσοοδήμαρχος, όσο και οι κύριοι Παραστατίδης και Μπηρόλ που είχαν αντίθετηάποψηυποχώρησαν  και…«κατ’ ανάγκην»,υιοθέτησαν την πρόταση το νέο έμβλημα να έχει την μορφή του Δημόκριτουκαι τουατόμου όπως το γραμματόσημο. Αυτή η πρόταση θα τεθεί από τηνσυμπολίτευση στοδημοτικό συμβούλιο και όπως εκτιμάται θα «περάσει» καθώς έχει τηνπλειοψηφία.  
 
Ποιους «ενοχλούσε» τον υπάρχων έμβλημα
Πολλά ερωτήματα εγέρθηκαν γιατί η δημοτική αρχή σε μια εποχή πουάλλα είναι τα ζέοντα προβλήματα και δη τα οικονομικά, κίνησε τη διαδικασία ν’ αλλάξει το έμβληματου δήμου με ότι έξοδα απαιτεί αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που«ενοχλούσε» κυρίως τον κ. Μπηρόλ στο υπάρχον έμβλημα είναι ο βυζαντινόςσταυρόςκαι καθώς ο νέος δήμος κατοικείται και από μουσουλμάνους δημότεςθεώρησε ότιαυτό το έμβλημα δεν είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου των δημοτών. Γιαυτό καιο ίδιος πρότεινε ως έμβλημα ένα σήμα καπνού. Όσο για την πρόταση του κ.Παραστατίδη κινήθηκε σε μια συμβιβαστική λογική επιχειρώντας ν’  αμβλυνθούν οι αντιθέσεις. 
 
 
Τα «ήξεις αφήξεις» του δημάρχου
Στροφή 180 μοιρών στα λεγόμενά του έκανε ο δήμαρχος Αβδήρων κ.Βασίλης Τσολακίδης καθώς το μεσημέρι της Τρίτης έλεγε στο «Ε» ότι «θ’αλλάξειτο έμβλημα και δεν θα έχει τον Δημόκριτο γιατί «πολυφορέθηκε» και έχειγίνει«σούπα»», όπως καταγράφηκε και άλλα είπε στην ραδιοφωνική εκπομπή«Αναζητήσεις»στο Τρίτο πρόγραμμα, το πρωί της Τετάρτης, όπου ερωτήθηκε για το θέμα. Εκείκαι ενώ είχε προηγηθεί το προσυμβούλιο και η σχετική απόφαση αλλά καιείχεδημοσιευτεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ε» για το θέμα, ο κ. Τσολακίδηςπροσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι «θα απεικονίζεται ο Δημόκριτος γιατί το όνομά του είναισυνδεμένο με τηνιστορία του Δ. Αβδήρων».
 
Τι απαντά το «Ε»
Το «Ε» κατέγραψε με το χθεσινό του πρωτοσέλιδο τους προβληματισμούςτου δημάρχου, ο οποίος τελικά κλήθηκε να αποδεχθεί και να υπηρετήσειτην άποψητης πλειοψηφίας του συνδυασμού του και αυτή η εκτίμηση, ανανταποκρίνεται στηναλήθεια, τον τιμά, στα πλαίσια της συναίνεσης και της δημοκρατίας. Θαπρέπειωστόσο, με ακεραιότητα χαρακτήρα και υπευθυνότητα ο ίδιος ο δήμαρχος ναυποστηρίζει τις δικές του σκέψεις και θέσεις και να μην αναδιπλώνεταιμε βάσητα αποτελέσματα, αποδίδοντας την αρχική του τοποθέτηση σε παρερμηνείααπό τηδημοσιογράφο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…