Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Φορτίο χρέους 1 εκ. ευρώ από Σέλερο σε δήμο Αβδήρων

Φορτίο χρέους 1 εκ. ευρώ από Σέλερο σε δήμο Αβδήρων

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ησυνένωση των τριών καπποδιστριακών δήμων Αβδήρων – Βιστονίδας – ΣελέρουστονΚαλλικρατικό δήμο Αβδήρων φέρνει μοιραία και …συνένωση των χρεών τουςκαι ηπρώτη «ψυχρολουσία» ήρθε από το 4ο θέμα τηςσυνεδρίασης του Δ.Σ. της31 – 1 – 2011 όταν ζητήθηκε η έγκριση της απόφασης για: « Ακύρωση τωνθεωρημένων χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής του πρώην δήμου Σελέρου και ημεταφορά των δαπανών στο νέο προϋπολογισμό του δήμου Αβδήρων». Πρόκειται για 254 χρηματικάεντάλματα με συνολικό ποσό 1.093.453 ευρώ! Ένσταση κατά της απόφασηςενώπιοντου ελεγκτή νομιμότητας κατέθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.ΓιώργοςΤσιτιρίδης, ο οποίος και ζήτησε αναβολή της συζήτησης για να ελεγχθείτι αφοράο μεγάλος αυτός αριθμός ενταλμάτων, όμως όπως ο ίδιος σημειώνει σεανακοίνωσήτου, η συμπολίτευση: « ψήφισε και επικύρωσε την ως άνωεισήγηση,   αδιαφορώνταςγια ένα ποσό της τάξης πάνω από1 εκατομμύριο ευρώ που θα χρεωθεί ο νεοσύστατος Δήμος Αβδήρων».
 
Μεγάλος«μπαταξής» ο δήμος Σελέρου
Βαρύφορτίο χρέους επωμίζεται ο δήμος Αβδήρων αφού σύμφωνα με τουςυπολογισμούς τουδημάρχου κ. Βασίλη Τσολακίδη αυτό μαζί με τα δάνεια που θα κληθεί ναπληρώσεικαι για τους τρεις δήμους είναι πάνω από 4 εκ. ευρώ. Μεγαλύτερος«μπαταξής»αποδεικνύεται ο δήμος Σελέρου αφού χρωστά σε εντάλματα όπωςπροαναφέρθηκε σε1.093.453 ευρώ και 1.500.000 ευρώ σε δάνεια τραπεζών!
Συγκεκριμέναόπως αναφέρει ο κ. Τσιτιρίδης
Έπειτααπό ένα πρόχειρο έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε :
1.Τοποσό των 500.000 ευρώ αφορά τρεις μόνο προμηθευτές και εργολάβους
2.Τοποσό των 600.000 ευρώ από τα παραπάνω εντάλματα κόπηκαν το τελευταίοδίμηνο του2010
3.Δύοαπό τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιοκαιψήφισαν  την απόφασηείχαν έννομοσυμφέρον, συνεπώς έπρεπε να απέχουν από τη συζήτηση του θέματος .
4.Εντάλματαπου αφορούν προμήθεια καυσίμων, αναφέρονται σε οχήματα του δήμουΣελέρου ταοποία είτε είναι ακινητοποιημένα για διάστημα πάνω από 2 χρόνια(λεωφορείο τουΔήμου παρατημένο σε κακή κατάσταση δίπλα από το ιατρείο Σελέρου), είτεστοσυνεργείο για πάνω από 3 μήνες (Greinder του Δήμου).
 
Καταγγέλλειαδιαφανή διαδικασία και ζητά επανεξέταση των ενταλμάτων
Σύμφωναμε τον κ. Τσιτιρίδη: «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε απαξίωσε την ίδιατηναντιπολίτευση και κατά την άποψή μας δεν ήταν διαφανής. Μάλιστα ο νέοςΔήμοςΑβδήρων κληρονομεί από το Δήμο Σελέρου και από τον κ. Ιντζέ ΜεμέτΜπιρόλ, τονΑντιδήμαρχο του Δήμου Αβδήρων, μόνο υπέρογκα χρέη και συγκεκριμένα1.500.000ευρώ σε Τράπεζες (για το Δήμο Σελέρου και τη δημοτική επιχείρηση τουΔήμουΣελέρου) και 1.000.000 ευρώ σε εργολάβους και προμηθευτές. Τα χρηματικάεντάλματα πρέπει να εξεταστούν ξανά διεξοδικά από τον επίτροπο, εφόσονακυρώθηκαν.
Σεπεριόδους όπου πλέον όλοι οι συνδημότες μας περνάνε δύσκολα καιαγωνίζονταικαθημερινά ακόμα και για την επιβίωσή τους , θα πρέπει ο κ. Τσολακίδης,ναεξηγεί όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και σε όλο το λαό, πού πάει τοκάθεευρώ του Δήμου, για να αισθάνεται ο Δημότης, ότι τα χρήματά του δενξοδεύονταιάσκοπα, αλλά δίκαια προς όφελός του.
Γιατη δημοτική μας παράταξη δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοΔημοτικόΣυμβούλιο έγγραφα, η συνδρομή των προϋποθέσεων νομιμότητας όλων τωνπαραπάνωενταλμάτων που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία».
 
Έχουνελεγχθεί και ως προς την νομιμότητα και ως προς της σκοπιμότητα
Κληθείςαπό το «Ε» ν’ απαντήσει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης σ’ όλα αυτάπουισχυρίζεται ο κ. Τσιτιρίδης επεσήμανε ότι τα εντάλματα έχουν ελεγχθείως προςτη νομιμότητα από τον αρμόδιο Επίτροπο και ως προς τη σκοπιμότητα απότοαπερχόμενο Δ.Σ. του πρώην δήμου Σελέρου και ότι δεν τίθεται ζήτημααμφισβήτησης. Με τον ίδιο τρόπο θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό και ταχρέη τωνδήμων Αβδήρων και Βιστονίδας και ότι για όλα ακολουθήθηκαν νόμιμες καιδιαφανείς διαδικασίες

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…