Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Τα σύγχρονα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Τα σύγχρονα μηνύματα του Πολυτεχνείου

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
«Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία». Τοκεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου της 17ηςΝοεμβρίου 1973 παραμένειεπίκαιρο παρά ποτέ, αντανακλώντας τα ουσιαστικότερα και επιτακτικότεραπροτάγματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία 37 χρόνια μετά βιώνει μίαπρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, η οποία τη φέρνειαντιμέτωπη με τις αξιολογήσεις, τις συμπεριφορές και τις παλινδρομήσειςτουπαρελθόντος που δίνουν ένα ξεχωριστό νόημα στο σύγχρονο ‘Πολυτεχνείο’.
Τρεις ξανθιώτες, από το χώρο τουπνεύματος, της αριστεράς και της νεολαίας, καταθέτουν τη γνώμη τους γιατοσημερινό μήνυμα της επετείου της ανατροπής της χούντας, μέσα από τηνοποίαδιαφαίνεται αφενός το δημοκρατικό έλλειμμα και η απαξίωση του κόσμουπουσημάδεψε με την αποχή και τις πρόσφατες εκλογές και αφετέρου οπροβληματισμόςκαι η απογοήτευση της νέας γενιάς που βιώνει την Ελλάδα που δημιούργησεη γενιάτου Πολυτεχνείου.
 
Θανάσης Μουσόπουλος,φιλόλογος- συγγραφέας: «Η περίοδος της μεταπολίτευσης έκλεισεπεριορίζοντας ταδικαιώματά μας και μειώνοντας τη συμμετοχή στα κοινά»
Ο βαθμός της δημοκρατίας πουέχουμε συναρτάται ουσιαστικά από τη συμμετοχή των πολιτών. Η περίοδοςτηςμεταπολίτευσης έκλεισε, όχι με την έννοια ότι αντικαταστάθηκε από κάτιάλλο,αλλά περιορίζοντας τα δικαιώματα και αυξάνοντας την πεποίθηση ότι ησυμμετοχήστα κοινά δεν έχει να προσφέρει τίποτα.
Ο δικομματισμός μειώνεται αλλάταυτόχρονα μειώνεται και η συμμετοχή. Τα κόμματα της όποιας Αριστεράςδενσυμβάλλουν στην αφύπνιση και στη συναίσθηση της κοινωνικής συνευθύνης.
Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινούμε απ’τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, απ’ το στενότερο κοινωνικόπεριβάλλον γιαεπένδυση στην καθημερινή ζωή.
Το σύνθημα ‘Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία’ έχει βαθύτατα συμβολικό χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωσηεπενδύουμετα όνειρά και τα οράματά μας στις 3 αυτές λέξεις. Σήμερα, με την αύξησητηςανεργίας, με τους επιστήμονες χωρίς προοπτική και με τηνπαγκοσμιοποίηση νααλώνει την αξιοπρέπειά μας το μόνο που μας μένει είναι να αναλάβουμετιςατομικές μας ευθύνες ξεκινώντας πάντα από τον ίδιο μας τον εαυτό.
 
Τζεμαλή Μηλιαζήμ, μέλοςΑΝΤΑΡΣΥΑ- εκπαιδευτικός: «Όπως και η χούντα, έτσι και σήμερα τα μέτραεπιβάλλονται για το καλό των Ελλήνων»
Το μήνυμα της εξέγερσης τουΠολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η άγρια επίθεση στουςεργαζόμενουςκαι τη νεολαία διεξάγεται με κάθε τρόπο: περικοπή μισθών και συντάξεων,αύξησηφόρων, αύξηση όλων των ειδών πρώτης ανάγκης, οι ιδιωτικοποιήσεις και ηδιάλυσητου δημόσιου τομέα, η νέα επικείμενη επίθεση στην Παιδεία είναι μέτραπουλαμβάνονται για το καλό το δικό μας από την κυβέρνηση και την διεθνήτωνΤραπεζών όπως και η Χούντα είχε επιβληθεί για το καλό των Ελλήνων.
Οι εκλογές ανέδειξαν μια μαζικήστροφή προς τα Αριστερά και την οργή του κόσμου για την αναντιστοιχίατουπολιτικού συστήματος με τις δικές του καθημερινές ανάγκες. Σήμερα όπωςκαι τότεδεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανατροπή.
Η μοναδική απάντηση είναι στουςαλληλέγγυους αγώνες που αποκτούν αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Γι’αυτόπαλεύουμε για διαγραφή του χρέους – απαγόρευση των απολύσεων -κρατικοποίησητων τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Αυτό το πρόγραμμα είναι ο σημερινόςπολιτικόςρεαλισμός αν επιθυμούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας συλλογικά και όχι μεβάση τακέρδη των Τραπεζιτών. 
 
Κατερίνα Τ., φοιτήτρια: «Ηπορεία και η εξέλιξη της γενιάς του Πολυτεχνείου δείχνει ασυνέπεια καιγεννάαπογοήτευση στους νέους»
Τα σύνθημα της γενιάς τουΠολυτεχνείου είναι στις μέρες μας επίκαιρο, ουσιαστικό και πιοεπιτακτικό παράποτέ. Είμαστε η νέα γενιά που νιώθει απογοήτευση από την πορεία και τηνεξέλιξητης γενιάς του Πολυτεχνείου που δημιούργησε αυτές τις προϋποθέσεις καιαγκυλώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στην Ελλάδα που ζούμε σήμεραεμείς.Δεν ήταν συνεπείς. Ωστόσο, εμείς πρέπει να δώσουμε νέο νόημα και νέαδυναμικήσε αυτό το σύνθημα για να προσπαθήσουμε εμείς τουλάχιστον ναπροσφέρουμε ένακαλύτερο μέλλον στα παιδιά μας. Να δημιουργήσουμε ΠΑΙΔΕΙΑ ουσιαστικήκαιπραγματικά δωρεάν, να δώσουμε ευκαιρίες εργασίας στους νέους ανθρώπουςπουσπουδάζουν, προσπαθούν, κάνουν όνειρα και σήμερα βρίσκονται συνεχώς σεέναμαραθώνιο για ΨΩΜΙ και βιοπορισμό. Και τέλος, να δώσουμε αξία στο πιοθεμελιώδες δικαίωμα που κατοχύρωσε και προστάτεψε το Πολυτεχνείο. ΝαέχουμεΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, να ξεφύγει ο λαός από την καταπίεση και τα δεσμά του, ώστενααπολαύσει τα θεμελιώδη δικαιώματά του. Να βρει τρόπο και ουσία για ναταασκήσει, γιατί, όπως έδειξαν και οι εκλογές, οι πολίτες δε νιώθουν ότιμπορούνπια να εκφραστούν μέσω του εκλογικού τους δικαιώματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ορίστε» στο παραδοσιακό τραπέζι του ΚΑΠΗ Τοπείρου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Έναν «θησαυρό» γεύσηςκρυμμένο μες το «σ…