Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Ορίστε» στο παραδοσιακό τραπέζι του ΚΑΠΗ Τοπείρου

«Ορίστε» στο παραδοσιακό τραπέζι του ΚΑΠΗ Τοπείρου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Έναν «θησαυρό» γεύσηςκρυμμένο μες το «σεντούκι» της παράδοσης ανακαλύπτει κάποιοςξεφυλλίζοντας τις«Γευστικές Αναμνήσεις», το Λεύκωμα του ΚΑΠΗ Τοπείρου που περιέχει 70παραδοσιακές συνταγές. Συνταγές που είναι αποτυπωμένες ως παιδικήανάμνηση…όταν έβλεπαν τη Μικρασιάτισσα, την Πόντια, τη Θρακιώτισσα, τηνΣαρακατσάνα,την μουσουλμάνα γιαγιά ή την μάνα τους να μαγειρεύουν το χωριάτικοκοτόπουλο μεπλιγούρι, μαντί, τοσεμέν να κάνει κουρκούτι, ν’ ανοίγει φύλλο και νακάνειγαλατόπιτα και γκεζλεμέδες, ή ωτία αλλά και ετλί πιρίντς πιλαφού (ρύζιπιλάφιμε κρέας) …Και να μοσχομυρίζει το σπίτι…Το αλεύρι, το λάδι, τομπληγούρι(σπασμένο σιτάρι), το γάλα, το τυρί, τα αυγά, υλικά απλά καθημερινά πουμε τηνμαστοριά της κάθε νοικοκυράς που κουβαλά την κουλτούρα και τιςκαταβολές καιτις γευστικές ιδιομορφίες της ιδιαίτερης καταγωγής της, μεταμορφώνονταισεγευστικούς «πειρασμούς», εδέσματα που θα τα ζήλευαν φημισμένοι σεφ.Κυρίωςγιατί αποτελούν ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό γεύσης!
 
Κουζίνα ΔήμουΤοπείρου
Στην εποχή του fast food, και των ξενόφερτων φαγητώνπου παραγκωνίζουν τηνπαραδοσιακή κουζίνα τα μέλη του ΚΑΠΗ του δήμου Τοπείρου θέλησαν ν’αντισταθούνκαι παράλληλα να παραδώσουν σους νεώτερους τα ,μυστικά της γεύσης καιτων παλιώνσυνταγών που έφεραν από τις πατρίδες τους. Έτσι επί δύο χρόνια οπρόεδρος τουΚΑΠΗ κ.  ΓιώργοςΝτίνας η κοινωνικήλειτουργός κα Μαρία Νερατζάκη και άλλα μέλη του ΚΑΠΗ κατέγραψαν και απότους 12οικισμούς του Δήμου Τοπείρου όλες τις συνταγές που είναιαντιπροσωπευτικές καιιδιαίτερες και ενίοτε ξεχασμένες. Όλα αυτά περιέχονται σ’ ένακαλαίσθητολεύκωμα, η έκδοση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Τοπείρου. ΤοΛεύκωμαστοιχίζει 10 ευρώ και τα χρήματα αυτά μπαίνουν στα ταμεία του ΚΑΠΗ. 
«Καταγράψαμε απ’ όλουςτους οικισμούς παραδοσιακές συνταγές, προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν ναείναιαντιπροσωπευτικές ,ο δήμος Τοπείρου είναι πολυπολιτισμικός.  Έχει Μικρασιάτες,Πόντιους,Θρακιώτες,Σαρακατσάνους. Επίσης στο Λεύκωμα έχουμε συνταγές από μουσουλμάνες τηςΚεντητήςκαι του Ορφανού», σημειώνει η Μαρία Νερατζάκη κοινωνικήλειτουργός του ΚΑΠΗπου δούλεψε για τη δημιουργία του Λευκώματος.
«Οι  νέοιδεν γνωρίζουν τις παλιές συνταγές και γι’αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την καταγραφή συμβάλλοντας έτσι καιστη διάσωσήτους», επισημαίνει ο πρόεδρο του ΚΑΠΗ Τοπείρου κ. ΓιώργοςΝτίνας. Νασημειώσουμε ότι το ΚΑΠΗ έχει 1.327 μέλη και 12 παραρτήματα, ενώ έχειέδρα τοΚΑΠΗ Ερασμίου.
 
Παρουσίαση τουΛευκώματος και γευσιγνωσία…
Η επίσημη παρουσία του Λευκώματος «Γευστικές αναμνήσεις»πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στοΠνευματικό Κέντροτου Ερασμίου. Κατάμεστη η αίθουσα από τα μέλη του ΚΑΠΗ, κατάμεστος καιομπουφές από τα πιάτα με τα φαγητά και τα γλυκά τα οποία καταγράφονταιστολεύκωμα.
Ιδιαίτερη ήταν η προσήλωση αλλά και εμφανής η ικανοποίησητων μελών του ΚΑΠΗ γιατί τελεσφόρησε επιτυχώς μια προσπάθεια 2 χρόνωναλλά καιη ικανοποίηση του δημάρχου κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου ο οποίος καιδήλωσε: «Το ΚΑΠΗ είναι ένας ολοκληρωμένοςοργανισμός,ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας μας. Ενεργά συμμέτοχοι σεκάθεδραστηριότητα του δήμου δείχνουν έμπρακτα τα μέλη του ΚΑΠΗ ότινοιάζονται γιατην προοπτική και το μέλλον του τόπου μας. Μια πτυχή της πολύπλευρηςδραστηριότητά τους είναι και η έκδοση αυτού του λευκώματος. Είναι οιγεύσειςπου μάθαμε απ’ τη γιαγιά και τη μάνα μας. Είναι ένα μέρος τουπολιτισμού καιτης παράδοσης που ο καθένα από μας κρατάει σαν φυλαχτό βαθιά στη ψυχήτου».
 
Και …γλωσσικό Λεύκωμαπροτίθεται να εκδώσει ο δήμος Τοπείρου
Ο κ. Χατζηευαγγέλου συνεχάρη θερμά τα μέλη του ΚΑΠΗ καιαποκάλυψε ότι μετά αυτό το …γευστικό Λεύκωμα ο δήμος προτίθεται ναεκδώσειένα…γλωσσικό Λεύκωμα τύπου Λεξικό όπου θα καταγράφονται οι γλωσσικοίιδιωματισμοί απ’ όλους τους οικισμούς του δήμου. Για το σκοπό αυτό θασυγκροτηθεί μια επιστημονική ομάδα που θα καταγράψει λέξεις – φράσεις,έννοιεςκαι ιδιώματα με παράλληλες ιστορικές αναφορές, ώστε να διασωθεί όλος ογλωσσικός πλούτος του πολυπολιτισμικού δήμου Τοπείρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΑΥΚΗΣ 90%

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΑΥΚΗΣ         Κωδ. Υποψηφ. Επώνυμο Όνομα Όν. Πατρός Όν…