Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Εμπνέοντας τα «παιδιά» του Μάνου Χατζιδάκι

Εμπνέοντας τα «παιδιά» του Μάνου Χατζιδάκι

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Επιθυμώντας να εξηγήσουν τη φιλοσοφία του φεστιβάλ πουδιοργανώνουν για την «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» για 3η συνεχή χρονιά,που θαξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια ενός μήνα, τα μέλη τηςΦιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου στο ΛαογραφικόΜουσείο,όπου παρουσίασαν τις πλούσιες εκδηλώσεις του προγράμματος, την παρουσίααξιόλογων καλλιτεχνών και επιστημόνων του χώρου των τεχνών και τωνστόχων τηςδιοργάνωσης που φιλοδοξεί, μέσα από διαδραστικές δράσεις με κύριο δέκτηταπαιδιά, να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ παγκόσμιου βεληνεκούς, τιμώντας τομεγάλομουσικοσυνθέτη και την προσφορά του που συνεχίζει να εμπνέει το νέοαίμα τηςγενέτειράς του.
Με ορόσημο την ημέρα των γενεθλίων του Μάνου Χατζιδάκι, στις23 Οκτωβρίου 1925, η ΦΕΞ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με συναυλίεςΕλλήνωνκαι ξένων μουσικών, καταξιωμένων ανθρώπων του κινηματογράφου και άλλωντεχνώνκαι κυρίως τη συμμετοχή των ξανθιωτών μαθητών με καλλιτεχνικέςευαισθησίες,στους οποίους δίνεται ο ρόλος του πρωταγωνιστή αφενός με την ένταξήτους στοπρόγραμμα των εκδηλώσεων και αφετέρου με τη διοργάνωση δράσεωναλληλεπίδρασηςμεταξύ αυτών και των καλλιτεχνών και επιστημόνων που θα βρεθούν στηνπόλη μαςστα πλαίσια του φεστιβάλ. Σαβίνα Γιανάτου, Παντελής Βούλγαρης, ΔημήτρηςΒερνίκος, Νίκος Κυπουργός, η χορωδία Antakya Medeniyetler Korosu πουτραγουδάμουσουλμανικά, χριστιανικά και εβραϊκά τραγούδια, αποτελούν μερικά απόταονόματα των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
 
Εκπαίδευση των νέωνπολιτών της Ξάνθης στα χνάρια του Μάνου
«Τολμήσαμε να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ διάρκειας ενός μήναγιατί πιστεύουμε ότι ο Μάνος Χατζιδάκις μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριογιακαλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες που θα προβάλουν διεθνώςτοφεστιβάλ και την πόλη μας», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξηςΤύπου οπρόεδρος της ΦΕΞ κ. Νίκος Χατζημηλιούδης, ο οποίος ανέλυσε το πλάνο, τοπρόγραμμα και τους στόχους της διοργάνωσης: «η ανάπτυξη τουπρογράμματος είναικλιμακωτή και με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Στόχος μας είναι η εκπαίδευσητων νέωνπολιτών της Ξάνθης: α) εντάσσουμε τους μαθητές στις εκδηλώσεις,γνωρίζουμε τουςανθρώπους μεταξύ τους, τους δίνουμε έναυσμα για να αλληλεπιδράσουν, β)προσεγγίζουμε και εντάσσουμε στις εκδηλώσεις ανθρώπους που έζησαν στηνεποχήτου Μάνου Χατζιδάκι ή που τον γνώρισαν και τους ζητάμε να μαςξεναγήσουν στηνιστορία της πόλη μας και γ)καλούμε καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τηδουλειάτους, χωρίς όμως να στεκόμαστε μόνο στη συναυλία, αλλά τους ζητάμεπάντα ναέρχονται μία μέρα πριν, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συναναστροφής τουκόσμου καιτων παιδιών μαζί τους με βάση διαγνωστικά θέματα». Παράδειγμα αποτελείη 2ηπροβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «ο Μεγάλος Ερωτικός « (μεενορχήστρωσηΜάνου Χατζιδάκι), ο οποία θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη και θαπροορίζεταιαποκλειστικά για τις θεατρικές ομάδες των σχολείων. «Μέσα από αυτή τηδιεργασία», συμπλήρωσε, «σε 3-4 χρόνια το φεστιβάλ μπορεί να είναι στηνκορυφήτων καλλιτεχνικών τεκταινομένων της χώρας και να αποτελεί κάλεσμα γιανέουςμουσικούς, νέους σολίστ, νέους ανθρώπους της τέχνης και τουπολιτισμού».
Ο κ. Χατζημηλιούδης μίλησε για την επιτυχία των προηγούμενωνδιοργανώσεων, αλλά και την εθελοντική και ενθουσιώδη συμμετοχή τωνκαλλιτεχνώνκαι όλων όσων εμπλέκονται στη διοργάνωση, αλλά και για τις συνεργασίεςπουδίνουν καρπούς και παγιώνονται, όπως αυτή με το φεστιβάλ ταινιών μικρούμήκουςτης Δράμας, βάσει την οποίας η ΦΕΞ πρόβαλε τις βραβευμένες ταινίες καιέτυχεμεγάλης ανταπόκρισης από το ξανθιώτικο κοινό.
«Διοργανώνουμε, υλοποιούμε και προχωρούμε. Θέλουμε τοφεστιβάλ να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αναζητούμε καινούργιεςιδέεςκαι νέες αντιλήψεις και το λέμε αυτό ενόψει εκλογών», σημείωσεκαταληκτικά οπρόεδρος της ΦΕΞ, εκδηλώνοντας για άλλη μια φορά την αγάπη, τηδημιουργικότητακαι το μεράκι των 750 ενεργών μελών του φορέα.
Επιπροσθέτως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΦΕΞ κ. ΠασχάληςΞανθόπουλος σημείωσε ότι: «όπως απέδειξε και ο ‘Μουσικός Αύγουστος τουΜάνου’στα Ανώγεια, δε χρειάζεται χρήμα, αλλά σωστός τρόπος. Εμείς έχουμεμακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δημιουργήσαμε υποδομές και αναπτύξαμεσυνεργασίες,προσβλέποντας σε ένα άρτιο, πλούσιο, οργανωμένο φεστιβάλ».
 
Η δημοτική αρχή έταξεαλλά ο δήμος τα πήρε πίσω…
Φτάνοντας στα οικονομικά και τη χρηματοδότηση του φεστιβάλ,αλλά και τη σχέση με την έτερη διοργάνωση του ‘Χατζιδάκειου’ πουδιοργανώνει οδήμος της Ξάνθης και αποτέλεσε ‘μήλον της έριδος’ την περσινή χρονιά μετοόνομα του κ. Μουρατίδη να έχει δημιουργήσει ‘κομφούζιο’ διαμαρτυριώναπό τουςανθρώπους του πολιτισμού, ο κ. Χατζημηλιούδης ενημέρωσε ότι τόσο οδήμαρχος κ.Μ. Στυλιανίδης όσο και ο πρόεδρος της Στέγης πολιτισμού κ. Τ.Θεοδωρίδηςαντιμετώπισαν πολύ θετικά την προοπτική της συνδιοργάνωσης συμβάλλονταςοικονομικά κατά το ήμισυ σε αυτή (περίπου 20.000 ευρώ), αλλά κατά τιςάτυπεςεπαφές του κ. Θεοδωρίδη μετά μέλη του ΔΣ της Στέγης, τόσο τηςσυμπολίτευσης όσοκαι της αντιπολίτευσης, διαπιστώθηκε από τον καθένα, όπως τόνισε και οπρόεδροςτης ΦΕΞ, άρνηση και απροθυμία.
Η Περιφέρεια συνέβαλε μόνο παραχωρώντας την αιγίδα της στιςμεγάλες συναυλίες και η νομαρχία Ξάνθης επικαλέστηκε τους ‘χαλεπούςκαιρούς’για να δικαιολογήσει την αδυναμία παροχή στήριξης. Και άρα η ΦΕΞ πουδιοργανώνει ένα κύκλο συναυλιών, κινηματογραφικών ταινιών καιεκδηλώσεων ενόςμήνα έμεινε με το να αναμένει κάποια επιχορήγηση από το δημοτικόσυμβούλιο πουθα συνεδριάσει τον Οκτώβριο και με την απορία του κ. Χατζημηλιούδη:«γιατί ανομίζουν ότι θέλουμε να τους καπελώσουμε; Εμείς μπαίνουμε οικειοθελώς,δεματώνουμε κιόλας, αλλά τρέχουμε, λιώνουμε τις σόλες από τα παπούτσιαμας και τοευχαριστιόμαστε, έχουμε μέλη ενεργά και δραστήρια που βοηθούν καιοργανώνουν,αλλά θέλουμε και κάποια στήριξη χωρίς να μας ενδιαφέρει να προβληθούμεεμείς».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανατροπή» με Μπεκτές αντιδήμαρχο

Μπορεί να μην έκανε μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Σ…