Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Η ενιαία περιφερειακή συνείδηση είναι το ‘κλειδί’ στον Καλλικράτη»

«Η ενιαία περιφερειακή συνείδηση είναι το ‘κλειδί’ στον Καλλικράτη»

0

Ελένη Διαφωνίδου
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 
Προτάσσει την περιφερειακή συνείδησηκαι την έξοδο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τηναπομόνωση και το περιθώριο. ΟυποψήφιοςΠεριφερειάρχης με την ‘Κοινωνική Συμμαχία’ κ. Άρης Γιαννακίδης απαντάσε 11ερωτήσεις του «Ε» για την επόμενη μέρα του Καλλικράτη, της ΑΜΘ και τωνπολιτώντης, δίνοντας βαρύτητα στο πνεύμα ενότητας, απαγκίστρωση απόιδεολογικούςδιαχωρισμούς και  τηχρησιμοποίηση τηςδιαβούλευσης ως διευρυμένου αναπτυξιακού εργαλείου.
Εμμένει στην αξιοποίηση τωνσυγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και αναδεικνύει την Ξάνθη σε κέντροπολιτισμούκαι παράδοσης της Περιφέρειας με ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης καιαξιοποίησης.
 
Αν εκλεγείτε θα είστε ένας απότους 13 «μικρούς πρωθυπουργούς». Τι στοίχημα σας θέτει ο «Καλλικράτης»;
Να εμπεδώσουμε μία άλλη,περιφερειακή αναπτυξιακή αντίληψη για τον τόπο μας. Να φύγουμε από το«ο νομόςμου» και να πάμε στο «η περιφέρειά μας».
 
Σύνθημα του συνδυασμού σας η«Περιφερειακή Συνείδηση». Πώς θα το πετύχετε αυτό;
Η ενιαία περιφερειακή συνείδησηείναι η πρόκληση του Καλλικράτη ταυτόχρονα όμως και το κλειδί για τηνεπιτυχίατου εγχειρήματος.
 
Πώς σκοπεύετε να εκτονώσετετιςεντάσεις από τις διαφωνίες για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση;
Προτάσσοντας όσα μας ενώνουν καιπροτείνοντας μία εξαιρετική περιφερειακή ομάδα δουλειάς που πιστεύειστηνπεριφερειακή ανάπτυξη ως μόνη πρόταση για το μέλλον.
 
Οι τρεις μεγάλεςπροτεραιότητεςγια την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης;
Ενίσχυση της στρατηγικής της θέσης,ευκαιρίες εργασίας για όλους ,δημιουργία μίας δυνατής αναγνωρίσιμηςαναπτυξιακής ταυτότητας(brand name).
 
Πείτε μας ένα καίριοαξιοποιήσιμοστοιχείο για κάθε μία από τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειάςμας;
Έβρος –λιμάνι Αλεξανδρούπολης,Ροδόπη-Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ξάνθη-Κέντρο πολιτισμού και παράδοσης,Καβάλα,Θάσος- Τουρισμός, Δράμα –ορεινός όγκος.
 
Η Περιφέρειά μας έχει ένα απόταυψηλότερα ποσοστά ανεργίας και αυτό οδηγεί τους νέους σε αναζήτηση πιοελπιδοφόρου επαγγελματικού μέλλοντος αλλού εντός και εκτός Ελλάδας. Πώςθα τουςπείσετε να μείνουν, με δεδομένο ότι με τη φυγή τους αποδυναμώνεται ηΠεριφέρειάμας;
Ζούμε την δυσκολότερη εποχή τηςμεταπολίτευσης .Η κρίση μας βρήκε ευάλωτους. Απαιτείται αναδιάταξη τουαναπτυξιακού μας μοντέλου και στροφή σε άλλη κατεύθυνση: παροχήυπηρεσιών-τουρισμού ,υποδομές ενέργειας μεταφορών, πράσινες επενδύσεις.
 
Σκοπεύετε να κάνετε τηδιαβούλευση εργαλείο επικοινωνίας με τους παραγωγικούς φορείς;
Η πορεία μου στη Ροδόπη εμπεριείχεσχεδόν θεσμοθετημένα την διαβούλευση αυτή. Το ίδιο θα πράξω και στηνπεριφέρεια.
 
Η ΑΜΘ έχει χαρακτηριστείεπιχειρηματικά απομονωμένη, κατά πόσο μπορεί να αξιοποιήσει τηνγεωστρατηγικήτης θέση;
Η γεωγραφική απομόνωση τουπαρελθόντος λόγω των γνωστών γεωπολιτικών συνθηκών έχει μεταβληθεί σεπλεονέκτημα για το μέλλον. Η περιφέρεια είναι πιο κοντά στις Βρυξέλλεςή στηνΜαύρη θάλασσα απ’ ότι η Αθήνα.
 
Στις περιοδείες σας συναντάτεστοδρόμο πολίτες εξοργισμένους με τους πολιτικούς; Αν ναι, πώς τουςαντιμετωπίζετε;
Οι πολίτες έχουν δίκιο νααγανακτούν. Η κρίση είναι πρωτοφανής .Η δική μου απάντηση είναι ηπολιτική μουστάση και η πρότασή μας για το μέλλον. Δεν φτάνει μόνο η κριτική και ηάρνηση,απαιτείται και η πρόταση.
 
Τι απαντάτε στηνπολιτικοποίησητων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Οι εκλογές είναι πολιτικές καιαυτοδιοικητικές. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν εκείνους που θαδημιουργήσουν το μέλλον τους και όχι εκείνους που διαμαρτύρονται στείρα.
 
Η πρώτη απόφαση που θα λάβετεανεκλεγείτε περιφερειάρχης;
Να αφήσω στην άκρη ιδεολογικούςδιαχωρισμούς και να προτάξω την ενιαία περιφερειακή μας ταυτότητα. Αυτήδενείναι απλά απόφαση είναι προϋπόθεση επιτυχίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …