Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Συντασσόμαστε μόνο με τους επίσημους ομιλητές»

«Συντασσόμαστε μόνο με τους επίσημους ομιλητές»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Έχοντας την αγωνία της απώλειας πελατών με την καθολικήαπαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ από την 1ηΣεπτεμβρίου οριστικά και αμετάκλητα και χωρίς εξαιρέσεις, ιδιοκτήτεςκαταστημάτων οργανώνονται προκειμένου να εμποδίσουν την εφαρμογή τουμέτρου,προτείνοντας αντι- μέτρα όπως η μη πληρωμή του ΦΠΑ ή το κλείσιμο τωνκαταστημάτων. Το σκεπτικό και η δραστηριοποίηση μίας από αυτές τιςπρωτοβουλίεςπαρουσιάζεται μέσα από την ιστοσελίδα scafebar.gr,όπου βασικό αίτημα των ιδιοκτητών cafe-barrestaurant,αναδεικνύεται η δυνατότητα επιλογής από μέρους τους αν το κατάστημάτους θαπροορίζεται για καπνιστές ή μη, ώστε οι πελάτες να δείξουν τηνπροτίμησής τους.Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλουν είναι ότι για παράδειγμα στηΓαλλία, ηολική απαγόρευση καπνίσματος είχε ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου στακαφέκατά περίπου 40%, κατάσταση που για την Ελλάδα θα αποτελέσει άλλη μία‘μαχαιριά’ στον επιχειρηματικό κλάδο.
 
Όχι στις πρωτοβουλίεςανεπίσημων σωματείων
«Ραβασάκια» τέτοιου τύπου για κινητοποίηση των ξανθιωτώνκαταστηματαρχών καφέ- μπαρ φτάνουν και στην πόλη μας, ωστόσο, σεεπαγρύπνησηκαλεί ο πρόεδρος των καφέ- μπαρ της Ξάνθης κ. Δημήτρης Πασσαλήςυπογραμμίζονταςότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν μεμονωμένες ενέργειες παράνομωνσυνενώσεωνατόμων που δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις των συνδικαλιστώντουκλάδου. Κάλεσε δε, αυτούς τους «μπροστάρηδες να αναλάβουν τις ευθύνεςτους.Μάλιστα, επεσήμανε ότι τέτοιες κινήσεις στόχο έχουν να παρασύρουνανθρώπους μεοικονομικές δυσκολίες, οι οποίοι στη συνέχεια την πατάνε και ανέφερε τοπαράδειγμα σχετικών περιστατικών από το παρελθόν σε Βόλο και Κοζάνη,όπουκαταστηματάρχες βρέθηκαν υπό την απειλή κατασχέσεων χωρίς κανένα νατουςστηρίζει. Γι’ αυτό και ο κ. Πασσαλής μιλώντας γι’ αυτά τα μη επίσημασωματείαεξέφρασε τις υποψίες του ότι «πιθανόν να μην πρόκειται για εργοδοτικόσυνδικαλισμό, αλλά για ενέργειες κάποιων που θέλουν να εκμεταλλευτούντουςεπαγγελματίες» και συνέστησε σύμπλευση με τα επίσημα αναγνωρισμένασωματεία πουακολουθούν τη γραμμή της ΠΟΕΣΕ.
 
Ούτε μία μέρα αναβολήδίνει το υπουργείο Υγείας
Αμείλικτη στάση κρατά, παρά τις επίσημες και ανεπίσημεςαντιδράσεις των ιδιοκτητών καφέ- μπαρ και καταστημάτων υγειονομικούενδιαφέροντος η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία και «υπέκυψε»μόνο στοθέμα των κέντρων διασκέδασης και των καζίνο δίνοντας 8μηνη παράταση γιασυμμόρφωση, δηλαδή έναν ακόμα χειμώνα. Κατά τα άλλα, όπως όλα δείχνουναπόΤετάρτη 1 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η καθολική απαγόρευση τουκαπνίσματος, με«θολό» σημείο το υποκείμενο της επιβάρυνσης του προστίμου σε περίπτωσηπαράβασης, ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον πελάτη, με το ποσοστόεπιβάρυνσης τουκαθενός να παραμένει ανοιχτό και πρόσφορο για σκληρή διαπραγμάτευσημέχρι τηντελευταία στιγμή.
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η πόλωση συνεχίζεται

Για πόλωση του εκλογικού κλίματος, γράφαμε χθες, λόγω τουπαρελθόντος του υποψήφιου με τον …