Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Βιοαιθανόλη σε Ξάνθη – Λάρισα και μετατάξεις ζητούν οι εργαζόμενοι από την νέα κυβέρνηση

Βιοαιθανόλη σε Ξάνθη – Λάρισα και μετατάξεις ζητούν οι εργαζόμενοι από την νέα κυβέρνηση

0

Σε αναβολή για τις 13 Νοεμβρίου οδηγήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ ύστερα από αίτημα της ATEbank.

Βασικός λόγος για την απόφαση αυτή ήταν η εκκρεμότητα που υπάρχει με την πλήρωση της θέσης του διοικητή της ATEbank κ. Δ. Μηλιάκου, μετά την αποδοχή της παραίτησής του από το υπουργείο Οικονομικών.

«Πρέπει να τοποθετηθεί νέος Διοικητής στην ATE, να περάσει από την Επιτροπή της Βουλής και αφού εξασφαλίσει από εκεί την απαραίτητη έγκριση να πραγματοποιηθεί και το τυπικό μέρος της αντικατάστασης από τη γενική συνέλευση», λένε από την  ΕΒΖ, χαρακτηρίζοντας, έτσι, ως τυπική την αναβολή της συνέλευσης, η οποία αρχικώς είχε οριστεί για τις 16 Οκτωβρίου.

Με την εκ νέου σύγκλησή της, θα δρομολογηθεί και η αλλαγή της διοίκησης της ΕΒΖ, δεδομένου ότι η τωρινή είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μερίδια

Μέχρι τότε η εταιρεία θα συνεχίσει να κινείται στη γραμμή στρατηγικής που έχει χαραχθεί από το νυν διοικητικό σχήμα. Τα πρώτα στοιχεία δε, δείχνουν ανάκαμψη και ότι σταδιακά η εισηγμένη αυξάνει τις πωλήσεις και κερδίζει τα μερίδια που είχε χάσει στην αγορά στο παρελθόν.

Είναι ενδεικτικό πως τον μήνα Σεπτέμβριο του 2009, οι πωλήσεις σημειώνουν αύξηση 106% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ η χρονιά στο σύνολό της (σ. σ. Ιούλιος 2009-Ιούνιος 2010) εκτιμάται ότι θα «πιάσει» και ίσως ξεπεράσει σε όγκο πωλήσεων τους 240.000 τόνους ζάχαρης, από 202.000 τόνους την προηγούμενη χρήση.

Μονάδες

Σε επίπεδο καμπάνιας, τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας τεύτλων είναι σε λειτουργία και, όπως όλα δείχνουν, η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί στους 160.000 τόνους ζάχαρης, με την ετήσια ποσόστωση να είναι στους 158.000 τόνους.

Ήδη μέχρι σήμερα η επεξεργασία έχει προχωρήσει κατά περίπου 50% και φαίνεται πως τα τεύτλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Καλή χρονιά έχουν και τα δύο εργοστάσια της εισηγμένης στη Σερβία -τα μόνα κερδοφόρα στον όμιλο τα τελευταία 2-3 χρόνια- με την εκεί παραγωγή να υπολογίζεται σε 130.000-140.000 τόνους.

Παραδοσιακά ένα σημαντικό μέρος αυτού του όγκου, περίπου 60.000 τόνοι ετησίως, γίνεται εισαγωγή στην Ελλάδα.  Αν θα συμβεί το ίδιο φέτος, θα εξαρτηθεί από τη στρατηγική της νέας διοίκησης.

Βιοαιθανόλη σε Ξάνθη – Λάρισα και μετατάξεις ζητούν οι εργαζόμενοι από την νέα κυβέρνηση

Στο μεταξύ, να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τη λειτουργία των δύο εργοστασίων βιοαιθανόλης, αλλά και για τις μετατάξεις περίπου 80 ατόμων, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Μανόλης Λαγογιάννης. Κατά τον ίδιο, οι εργαζόμενοι πρόκειται να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, με πρώτο θέμα στην "ατζέντα" αυτό των μετατάξεων, που "αν προχωρήσει, η εταιρία θα εξοικονομήσει περί τα 3,5 εκατ. ευρώ".

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Λαγογιάννης, "πρέπει να προχωρήσει άμεσα η βιοαιθανόλη, καθώς η ΕΒΖ δεν μπορεί να κρατηθεί με τρία ζαχαρουργεία και δύο εργοστάσια, της Ξάνθης και της Λάρισας, εκτός λειτουργίας. Το κόστος αδράνειας των εργοστασίων -7,5 εκατ. ευρώ ετησίως- είναι τεράστιο και αν δεν είχαμε την αγορά της Σερβίας, η εταιρία θα είχε κλείσει". Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία έκλεισε τη χρήση 1/7/2008-30/6/2009 με ζημία προ φόρων 38,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 464.493 ευρώ στο προηγούμενο 12μηνο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα Ξάνθης

Το μεσημέρι της Π …