Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ανοιχτή η τιμή από την ΕΑΣ για καλύτερη διαπραγμάτευση

Ανοιχτή η τιμή από την ΕΑΣ για καλύτερη διαπραγμάτευση

0

Με ανοιχτή τιμή προμηθεύεται σιτάρια η ΕΑΣ Ξάνθης, στα κέντρα της στον Πολύσιτο, Πεζούλα και στο Δέκαρχο τώρα που «άνοιξε» η αγορά σιταριού. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρός της κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης, δίνονται κάποιες προκαταβολές αν ζητηθούν απ’ τους παραγωγούς αλλά η τιμή είναι ανοιχτή προκειμένου να είναι… ανοιχτή και η διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή για το σιτάρι. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα και στις άλλες ΕΑΣ η τιμή που διαμορφώνεται είναι στα 20 λεπτά το σκληρό σιτάρι και στα 10 λεπτά για το μαλακό.
Καλή χρονιά για τις πεδινές περιοχές
Για παράδειγμα στο γειτονικό νομό Ροδόπης, ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου η καμπάνια συγκέντρωσης των δημητριακών από την οικεία ΕΑΣ, η τιμή για τον παραγωγό ανέρχεται στα 20 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, η Ένωση Αλμυρού σε συνεργασία με την Ένωση Λάρισας, κατέληξε και εκείνη στην τιμή των 20 λεπτών για το σκληρό σιτάρι. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι οι τιμές «έκλεισαν» σε 17 λεπτά για το σκληρό και 6,50 για το μαλακό και αυτό επειδή υπήρχε ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την Βουλγαρία με φτηνό σιτάρι των 12 λεπτών και οι έμποροι προμηθεύονται από εκεί. Εισήχθησαν 4 εκ. κιλά σιτάρια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κ. Χατζηελευθεριάδη η φετινή χρονιά ήταν καλή για τις πεδινές περιοχές που έχουν αποδόσεις 300 – 450 κιλά το στρέμμα και πεσμένη στις ξηρικές περιοχές.
Αναφορικά με τις άλλες καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, βαμβάκι αργεί ακόμη η συγκομιδή τους αλλά μέχρι στιγμης οι παραγωγές πα΄νε καλά λογω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών
Από τον Οκτώβριο θα λειτουργεί το διαλογητήριο – συσκευαστήριο της ΕΑΣ
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι το διαλογητήριο – συσκευαστήριο της ΕΑΣ (στο Εύλαλο) το οποίο έχασε την περσινή σαιζόν για 20 μόλις μέρες θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο οπότε αρχίζει και η συγκομιδή των διαφόρων ειδών πραγωγής. Όπως είναι γνωστό πρόκειται για ένα εργοστάσιο στο οποίο ο παραγωγός παραδίδει τη σοδειά γίνεται διαλογή, κατηγοριοποίηση αποθήκευση και συντήρηση των προϊόντων σε ψυκτικούς θαλάμους και διατίθεται στην αγορά κατόπιν παραγγελιών.
Πρόκειται για μια δραστηριότητα της ΕΑΣ που έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των παραγωγών με τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και της απώλειας εισοδήματός τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κατηγορώ» το ΠΑΣΟΚ

Σπάει τη σιωπή το …