Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ένα λεύκωμα ιστορικής μνήμης και πορείας στο χρόνο

Ένα λεύκωμα ιστορικής μνήμης και πορείας στο χρόνο

0

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009, στις 11 το πρωί, παρουσίασε το βιβλίο – λεύκωμα με τίτλο «Ποντίων Διαδρομές, 30 Χρόνια Δράσης 1974 – 2003» στη μνήμη του πρόωρα χαμένου του προέδρου, Γεώργιου Ταβουλτσίδη, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατό του.
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ελευθέριος Μακρίδης, αφού ευχαρίστησε όλους του παριστάμενους για την παρουσία τους, καθώς και για την βοήθεια και την στήριξη που έχουν προσφέρει στο Σύλλογο, έκανε μια συνοπτική αναφορά στο περιεχόμενο αλλά και στη δράση του συλλόγου, στα τριάντα αυτά χρόνια. Φυσικά δεν μπορούσε να παραλειφθεί η αναφορά στον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων, κ. Ταβουλτσίδη, όνειρο και προσπάθεια του οποίου υπήρξε η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου βιβλίου.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, οι βουλευτές Ξάνθης της Ν. Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριοι Α. Κοντός και Π. Σγουρίδης, αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι του Νομάρχη και του Δημάρχου Ξάνθης, κύριοι Δημαρχόπουλος και Χρηστίδης, αντίστοιχα, οι οποίοι τόνισαν, μέσα ακόμη και από προσωπικές τους αφηγήσεις, μνήμες και εμπειρίες, την συνεισφορά των Ποντίων στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο κ. Αθανάσιος Μουσόπουλος και η κα Μαρία Βεργέτη, οι οποίοι παρουσίασαν το εν λόγω συγγραφικό έργο. Φανερά συγκινημένος, ο κ. Μουσόπουλος ξεκίνησε την αναφορά του από τον εκλιπόντα, σε μνήμη του οποίου ανέγνωσε ένα ποίημα το οποίο ο ίδιος είχε συγγράψει αμέσως μετά τον θάνατο του ιδρυτή και πρώτου προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης. Η αναδρομή του κ. Μουσόπουλου συνεχίστηκε με αναφορά στους επίσης εκλιπόντες και επιφανή μέλη της ποντιακής κοινότητας της Ξάνθης, Αλέξανδρο Μπαλτατζή και Φίλιππο Αμοιρίδη, καθώς και στον τέως βουλευτή της πόλης μας, κ. Χάρη Ατματζίδη, τόσο εξαίροντας την προσφορά τους στον τόπο, όσο και τονίζοντας την επιρροή που είχαν στον ίδιο προσωπικά. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέβαλλαν στην προσπάθειά του να επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου. Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Μουσόπουλος τόνισε ότι «από την μια πιστοποιεί τα ίχνη των ποντίων διαδρομών στην περιοχή μας, ενώ από την άλλη εκτείνεται στον χώρο και στον χρόνο. Απευθύνεται σε κάθε Πόντιο και Πόντια που κουβαλά μέσα της μια ψυχή και μια φωνή, έναν αγώνα και έναν ιδρώτα ανεπανάληπτο και μοναδικό». Με την σειρά της η κα Βεργέτη αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των Ποντίων μετά τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες, στην συλλογική μνήμη και δράση που τους χαρακτηρίζει, στον πολιτισμό τον οποίο μετέφεραν μαζί τους αλλά και στην ένταξη στη νέα τους πατρίδα. Επίσης δεν παραλείφθηκε η τελευταία, μέχρι σήμερα, διαδρομή των Ποντίων, αυτή από την πρώην Σοβιετική Ένωση προς την Ελλάδα, που κλείνει τον μέχρι σήμερα κύκλο των διαδρομών τους. Για το περιεχόμενου του βιβλίου, η κα Βεργέτη ανέφερε, τέλος, ότι γράφτηκε για να περιγράψει, με αφορμή και την συμπλήρωση της πρώτης τριακονταετίας του, την ίδρυση, την λειτουργία, τα ορόσημα της δράσης του, τα τμήματα, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τις προσωπικότητες και τις διαδρομές ενός από τους πιο δραστήριους Συλλόγους του Ποντιακού Ελληνισμού, αυτόν που εκπροσωπεί τους Πόντιους της Ξάνθης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…