Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αποκάλυψη: Δεν φτάνουν τα 22 εκ. για τους 2 ΧΥΤΥ του Σχεδίου Διαχείρισης

Αποκάλυψη: Δεν φτάνουν τα 22 εκ. για τους 2 ΧΥΤΥ του Σχεδίου Διαχείρισης

0

Στο πλαίσιο των δράσεων και των υποδομών που προβλέπονται από το  Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ εντάσσεται και η πρωτοβουλία της ΔΙΑΜΑΘ ΑΕ – φορέας Διαχείρισης του Σχεδίου –  για τη υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος διανομής 500 κάδων –  σε πρώτη φάση  –  οικιακής κομποστοποίησης, σε νοικοκυριά και των 5 νομών της περιφέρειας, ισόποσα. Για το σκοπό αυτό «επιστρατεύτηκαν» από την Περιφέρεια  οι οικολογικές οργανώσεις που υπάρχουν σους νομούς στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και μέσω των οποίων θα γίνεται η διανομή των κάδων αντί του συμβολικού αντιτίμου των 20 ευρώ. Απώτερος στόχος όλης αυτής της δράση είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα για την μείωση των οικιακών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, που είναι και το πρώτο στάδιο της ανακύκλωσης και ν’  ανοίξει ο δρόμος της αξιοποίησης του οργανικού κλάσματος που περιέχεται στα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) και μέχρι πρότινος δεν αξιοποιούνταν.

«Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς τους παρέχει την ευκαιρία να κατανοήσουν τις ευεργετικές συνέπειες της κομποστοποίησης και να εξοικειωθούν με μια μέθοδο, της οποίας τα οφέλη είναι σημαντικά και το κόστος αρκετά περιορισμένο. Αυτοί οι  κάδοι είναι χωρητικότητας 200 λίτρων και δέχονται υπολείμματα από ανθοκομικές και κηπουρικές δραστηριότητες (κλαδέματα κ.λ.π.) καθώς και οργανικά οικιακά απόβλητα. Οι κάδοι είναι ερμητικά κλειστοί και έτσι αποφεύγεται η έκλυση μεθανίου που παρατηρείται με τη σήψη. Απ’ όλη αυτή τη διαδικασία παράγεται με οικολογικό τρόπο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κήπους ή σε χωράφια. Κάτι αντίστοιχο γινόταν παλιά όμως τώρα μ’ αυτούς τους κάδους γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και οργάνωση», επισημαίνει στο «Ε», ο Διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ ΑΑΕ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημήτρης  Δερματάς.

Η Ξάνθη δεν έχει καμιά οικολογική οργάνωση

Σύλλογοι , σωματεία , οργανώσεις, ομάδες, πλείστες στην Ξάνθη όμως «οικολογική» ουδεμία!

«Κανένα πρόβλημα», υποστηρίζει ο κ. Δερματάς καθώς και οι Ξανθιώτες ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν κάδους κομποστοποίησης μέσω των οικολογικών οργανώσεων  της περιφέρειας, τα στοιχεία των οποίων δημοσιεύονται παρακάτω. Σημείωσε δε ότι οι κάδοι θα διανεμηθούν ισόποσα (100 σε κάθε νομό) και στους πέντε νομούς της περιφέρειας.

Τι επιτυγχάνεται με την κομποστοποίηση

Με την κομποστοποίηση μειώνεται το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Το οργανικό κλάσμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι αυτό που η αποσύνθεσή του παράγει μεθάνιο (CH4) και δημιουργεί προβλήματα αστάθειας στους ΧΥΤΑ. Ένα σταθεροποιημένο υλικό, όπως το compost, δεν αποτελεί πλέον απόβλητο. Χρήσεις, όπως ως εδαφοβελτιωτικό σε κήπους, ως υλικό κάλυψης στους ΧΥΤΑ αποτελούν καθημερινότητα στις χώρες της Ευρώπης.

Δεν φτάνουν τα 22 εκ. για τους 2 ΧΥΤΥ

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης ο κ. Δερματάς έκανε μια σημαντική αποκάλυψη στο «Ε». Ότι ναι μεν προχωρά καλά σε επίπεδο ολοκλήρωσης υποδομών όπως ΣΜΑ και ΚΔΑΥ και μάλιστα όσον αφορά το ΚΔΑΥ της Ξάνθης (δίπλα στον ΧΥΤΑ) μας πληροφόρησε ότι έκλεισε ο διαγωνισμός, όμως ότι τα 22 εκ. ευρώ που δεσμεύτηκαν από το ταμείο Συνοχής δεν επαρκούν για την κατασκευή των 2 ΧΥΤΥ γιατί το κόστος των άλλων παράλληλων έργων έχει αυξηθεί (ΚΔΑΥ της Αλεξανδρούπολης γίνεται με ιδιωτικούς πόρους) και έτσι θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το 2 ΧΥΤΥ που θα γίνουν (μετά την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε 1 ΧΥΤΥ στην Ξάνθη) στην Αλεξανδρούπολη και στη Χρυσούπολη όπως επίσης (επιπρόσθετη χρηματοδότηση) για τις επεκτάσεις και διευθετήσει των ΧΥΤΑ Καβάλας – Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης. Τέλος ο κ. Δερματάς επεσήμανε ότι όσο αφορά του Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)που ως γνωστόν είναι παράνομοι και επισείονται πρόστιμα υπάρχουν ακόμη 28 ΧΑΔΑ σ’ όλη την περιφέρεια.

 

 

Η διανομή των κάδων θα γίνει σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΒΙΠΕ ΔΡΑΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΝΤΑΓΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 2521038780-6976361625

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΑΜΙΣΙΑΝΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2510243942-6979945323

 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΑΒΡΑΜΗΛΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΓΕΡΡΕΝΤΡΟΥΠ ΧΑΝΣ 2591052188-2591052188-6932-963132

•Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΗ ΣΟΥΛΑ 2531027966

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 2551027017-6974793534

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…