Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Προσπάθεια ανάδειξης της γευστικής ταυτότητας της πόλης

Προσπάθεια ανάδειξης της γευστικής ταυτότητας της πόλης

0

Τη γευστική ταυτότητα της πόλης μας επεχείρησε να αναδείξει και φέτος στους επισκέπτες του τριημέρου της Αποκριάς, η έκθεση «Γεύσεις Ξάνθης» που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το Επιμελητήριο Ξάνθης στην αίθουσα της Εμπορικής Λέσχης.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 10 το πρωί: Ένας λαμπερός ήλιος λούζει την πόλη που ξύπνησε με κεφάλι βαρύ από τις …σπονδές της προηγούμενης, στο Διόνυσο! Η κεντρική πλατεία σφύζει από ζωή …από χαρούμενες φωνές των μικρών μασκαράδων, από τους κλόουν που δίνουν παράσταση. Ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο δονείται στους ήχους, πάλλεται, μεταδίδοντας την αποκριάτικη ξενοιασιά. Με την αγορά της Ξάνθης έχουν την πρώτη επαφή οι επισκέπτες και η βόλτα επί τη Βας. Κωνσταντίνου περνάει από την Εμπορική λέσχη, όπου δεσπόζει το πανό – πρόσκληση για μια γαστρονομική εμπειρία με ντόπια προϊόντα που συνιστούν την ιδιαιτερότητα της πόλης μας.

Στα εγκαίνια της έκθεση που λειτουργούσε όλη την ημέρα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκαν στις 11.00 το πρωί. Παρόντες ο σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων, ο υφυπουργός κ. Κοντός, ο νομάρχης κ. Παυλίδης, ο δήμαρχος κ. Στυλιανίδης, οι βουλευτές κ. Τσαλίδης και Σγουρίδης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλος όπως και οι υπόλοιποι αναφέρθηκαν στη σημασία της έκθεσης που συμβάλλει στην προβολή και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, δίνει στον επισκέπτη μια γεύση Ξάνθης και στους επαγγελματίες μια ευκαιρία να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους.

Οι συμμετοχές στην έκθεση «Γεύσεις της Ξάνθης»

Το κρεοπωλείο Απόστολος  Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.  (Δημοτικής Αγοράς 54 – 56) είχε παραταγμένα νοστιμότατα παραδοσιακά αλλαντικά που πρόσφερε στους επισκέπτες και μάλιστα συνοδεύονταν θαυμάσια  με το ουζάκι της Ποτοποιίας «Μανίτσα Μάρθα – Μαρία» (ΒΙΟ.ΠΕ Ξάνθης). Αλλά και τα Κρασιά από το Κτήμα Σγουρίδη Ε.Π.Ε. (Μάνδρα Ξάνθης και του Αμπελώνες Βουρβουκέλη (Άβδηρα Ξάνθης), μετέφεραν τις μυρωδιές της Θρακιώτικης γης,  ένα διάφανο απόσταγμα «φυλακισμένου» ήλιου και του αγέρα της. Η γαστρονομική απόλαυση ολοκληρώνεται με τα περίφημα Ξανθιώτικα γλυκά.

Η μοναδική καριόκα και τα σιροπιαστά από το Ζαχαροπλαστείο «Παπαπαρασκευά &ΣΙΑ Ο.Ε.» αποτελούν το καλύτερο διαπιστευτήριο της πόλης μας σε απόλυτο παραλληλισμό  με πιο ανάλαφρες γεύσεις από το Ζαχαροπλαστείο «Fresh CO» «Galaxy»,  «Sweet art». Παραδοσιακά γλυκά και από το Ζαχαροπλαστείο «ΒΙΩΝ» και ο επισκέπτης είχε κάθε λόγο να φύγει μ’ ένα γλυκό λόγο για τις Ξανθιώτικες γεύσεις. Ειδική συμμετοχή στην έκθεση είχε η κα Κατερίνα Μήτσαλα, η οποία έδειξε την δουλειά της στην χειροποίητη μάσκα. Υλικά καθημερινά μεταμορφώνονται στα χέρια της σε μάσκες που σε μεταφέρουν σε μια Βενετσιάνικη εκδοχή μάσκας. Επίσης συμμετείχε η κα Σπανού, η οποία είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας Γεύσεων  – Πολυπολιτισμική κουζίνα Α.Μ.Θ.» δεινή μαγείρισσα και ίσως η πιο ειδική να μιλήσει για τις «Γεύσεις Ξάνθης».

Σημειώνεται ότι η έκθεση είχε επισκεψιμότητα αν και θα μπορούσε να έχει πιο μεγάλη συμμετοχή από επαγγελματίες, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει τους διοργανωτές καθώς αν συγκρίνουμε με την τριετή παρουσία της η φετινή ήταν η πιο συρρικνωμένη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…