Σχολείο κόσμημα το 3ο Λύκειο Ξάνθης

0

Το σχολείο για το οποίο πολλή συζήτηση έχει γίνει, αδικείται κατάφορα από την κριτική αφού μόνο με μια επίσκεψη στο χώρο μπορεί ο ενδιαφερόμενος να διαπιστώσει τη μοναδικότητα και την πρωτοπορία που το χαρακτηρίζει τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού όσο κι από πλευράς λειτουργικότητας.

Στα βόρεια της Ξάνθης, πίσω απ’ το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χτίζεται το 3ο Λύκειο Ξάνθης που θα λύσει το πρόβλημα της συστέγασης με άλλα σχολεία που δημιουργούν σήμερα αλυσιδωτά προβλήματα σε πολλές οικογένειες μαθητών.

Επισκεφθήκαμε το υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα και διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι ότι τα συνεργεία δουλεύουν κανονικά ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που επιτρέπουν στον επισκέπτη να θαυμάσει το πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχέδιο που δε θυμίζει σε τίποτα τα δημόσια σχολεία που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Γενική άποψη και εγκαταστάσεις

Μπαίνοντας στο περιφραγμένο οικόπεδο από το θυρωρείο, αριστερά βρίσκεται το κτίριο που θα στεγαστεί το αμφιθέατρο, κατασκευασμένο σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ δίπλα θα στεγάζεται η βιβλιοθήκη του συγκροτήματος.

Συνεχίζοντας στο βόρειο τμήμα της έκτασης, έχει κατασκευαστεί το γυμναστήριο που θα είναι ικανό να φιλοξενήσει και εξωσχολικές αθλητικές εκδηλώσεις λόγω προδιαγραφών και μεγέθους.

Στο κέντρο του οικοπέδου δεσπόζει το υπερυψωμένο κυκλικό κτίριο που ακτινωτά συνδέεται με διαδρόμους με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και θα στεγάζει τα γραφεία της διεύθυνσης και των καθηγητών που ο καθένας θα διαθέτει τον δικό του χώρο ενώ επιτρέπει την επίβλεψη όλων των σχολικών εγκαταστάσεων.

Στο νότιο τμήμα κατασκευάζονται τα κτίρια που θα στεγάζουν τις σχολικές αίθουσες οι οποίες πληρούν φυσικά όλες τις προδιαγραφές για την άνετη λειτουργία των 500 μαθητών που θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους ενώ έχει προβλεφθεί και ο τρόπος κατασκευής της ασφαλούς εισόδου και εξόδου τους στο κτίριο.

Όλα τα κτίρια διαθέτουν υπόγειους χώρους που έχει προβλεφθεί να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες, για αποδυτήρια, αποθηκευτικούς χώρους αλλά και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος έχει αρχίσει να εγκαθίσταται.

Τον Ιούνιο 2008 παραδίδεται

Το σχολικό συγκρότημα θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2008 πλήρως εξοπλισμένο κι έτοιμο να τεθεί εν λειτουργία όπως μας δήλωσε ο Νομάρχης κ. Παυλίδης και αποτελεί άθλο η κατασκευή του αφού πολλά ήταν τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από την αρχή ακόμη των εργασιών. Η έκταση έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ξάνθης και το έργο χρηματοδοτείται κατά΄75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

Πως χαρακτηρίζετ…