Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Αφορμή για… «κλείσιμο» (;) η αφαίρεση του πόρου μεταβίβασης οχημάτων στις Νομαρχίες

Αφορμή για… «κλείσιμο» (;) η αφαίρεση του πόρου μεταβίβασης οχημάτων στις Νομαρχίες

0

Κ. Τάτσης: «Δεν μπορεί το Υπουργείο και ο οποιοσδήποτε Υπουργός να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων»

Αν και υπολογίζεται να υπάρξει τελικά η φόρμουλα «συνεννοήσεως» μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Οικονομικών, προς το παρόν όλα είναι πιθανά…

Ακόμη και το ενδεχόμενο να βρεθούμε σήμερα μπροστά από την Νομαρχία Ξάνθης και να βρούμε τις πόρτες της κλειστές…

Ο λόγος, για τον ποσά που πηγαίνουν στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την μεταβίβαση οχημάτων και που τώρα «παίρνονται» πίσω, «απερίσκεπτα» και «κουτά» από τον Υφυπουργό κ. Ρεγκούζα, κατά τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Τάτση.

Όπως τόνισε ο κ. Τάτσης σε δηλώσεις του στο «Ε» αν και το νομοσχέδιο το οποίο τώρα περνάει δίνει οικονομική ανεξαρτησία στις Νομαρχίες και κονδύλια που… «ούτε στο όνειρό της θα μπορούσε να δει»…η αφαίρεση του συγκεκριμένου πόρου, είναι ίσως το έναυσμα για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσης, δεν μπορεί το Υπουργείο και ο οποιοσδήποτε Υπουργός να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων.

Είναι όπως λέει ευθύνη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αυτή η κατάσταση, την οποία δεν τήρησε.

«Αυτή τη στιγμή περνάει ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει στις Νομαρχίες, ουσιαστικά οικονομική ανεξαρτησία παραχωρώντας μας κονδύλια που ούτε στο όνειρό μας θα σκεφτόμασταν. Πλην όμως και πέραν αυτών, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Υφυπουργός κ. Ρεγκούζας, απερίσκεπτα και κουτά προχώρησε στην αφαίρεση ενός πόρου τον οποίο είχαμε, ο οποίος αν και μικρός, ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε αφαιρώντας αυτό το κονδύλιο που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αντιδράσουμε δυναμικά, γιατί δεν μπορεί ένας Υπουργός χωρίς προσυνεννόηση να προβαίνει σε ενέργειες που αφαιρούν έστω και από τους παραπανίσιους πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με συναίνεση και συνεννόηση.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή, την οποία δεν τήρησε το Υπουργείο Οικονομικών».

Ο νόμος ορίζει πως ο πόρος αυτός πάει και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διευρυμένης, τον πόρο αυτό αντί να τον βάλει στα ταμεία τον έδωσε στην Αυτοδιοίκηση.

Από τη στιγμή όμως που πήγε στην Αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται κανείς Υπουργός και χωρίς συνεννόηση, να τον πάρει πίσω.

«Θα μπορούσε να τον πάρει πίσω βέβαια γιατί μας δίνει πολλά άλλα λεφτά, αλλά κατόπιν συνεννοήσεως».

Παρόλα αυτά, επισημαίνει πως υπάρχει πολιτική βούληση και πρόθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έτσι ώστε να επιλυθεί το θέμα.

Και αυτό που ελπίζει και ο κ. Τάτσης, είναι να κλονιστεί και η «μη βούληση» του κ. Ρεγκούζα, γιατί διαφορετικά το θέμα θα λάβει άλλες διαστάσεις…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο συμβολισμός της μέρας των Θεοφανίων και η «κίνηση αλληλεγγύης»

Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμάνι των Αβδήρων. Μια ηλιόλουστη μέρα, η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, πρ…