Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ο συμβολισμός της μέρας των Θεοφανίων και η «κίνηση αλληλεγγύης»

Ο συμβολισμός της μέρας των Θεοφανίων και η «κίνηση αλληλεγγύης»

0

Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμάνι των Αβδήρων. Μια ηλιόλουστη μέρα, η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα στο τελετουργικό του Αγιασμού των Υδάτων που κλείνει τον κύκλο του Δωδεκαήμερου των γιορτών. Μεγάλη γιορτή τα Θεοφάνια που ο λαός μας, έχει ταυτίσει με τον φωτισμό των νερών και το ξόρκι των δαιμονικών και η εκκλησία μας με την βάπτιση του Χριστού «Εν Ιορδάνη….» και την «φανέρωση» του τρισυπόστατου της Αγίας Τριάδας με τον βαπτιζόμενο Υιό, «φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υίόν ονομάζουσα» και το « Πνεύμα εν είδει περιστεράς εβεβαίου του λόγου το ασφαλές…».

Το σκηνικό που συνθέτει τη γιορτή στημένο από νωρίς στο γραφικό λιμανάκι των Αβδήρων…Γονείς με τα παιδιά τους σεργιανίζουν απολαμβάνοντας τη λιακάδα …στο καινούργιο αλιευτικό καταφύγιο του Δήμου Αβδήρων, όπου έλαβε χώρα η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Ο Πρωτοσύγκελος κ.κ. Παντελεήμων ψάλλει την ευαγγελική περικοπή, η Δήμαρχος Αβδήρων κα Τσακίρη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός, ο βουλευτής κ. Φ. Τσαλίδης και ο κόσμος ακούει με κατάνυξη πλάι στην εικόνα, στα εξαπτέρυγα και στα πέντε παλικάρια που είναι έτοιμα να πέσουν στα παγωμένα νερά του Θρακικού πελάγους να πιάσουν το σταυρό για το καλό του χρόνου …Για υγεία δύναμη φώτιση! Ο Τίμιος Σταυρός δεμένος με κορδέλα καθαγιάζει τα ύδατα και την τρίτη φορά εκσφενδονίζεται μακριά. Ο ψαλμός του απολυτίκιου δίνει το έναυσμα και το περιστέρι ολοκληρώνει το συμβολισμό…Τα παλικάρια με τη δύναμη της νιότης τους πέφτουν στο νερό και κολυμπούν προς την κατεύθυνση που έπεσε ο Σταυρός. Τυχερός της χρονιάς Παναγιώτης Βαμβακίδης που για δεύτερη φορά τηρεί το έθιμο. Φιλά το Σταυρό, «φωτίζεται» με το κλωνάρι βασιλικού και στο λαιμό του κρεμιέται ο χρυσός σταυρός δώρο της εκκλησίας: «Καλή χρονιά» εύχεται! Υγεία και φώτιση σ’ όλο τον κόσμο οι ευχές και το μυαλό όλων στην ανθρώπινη τραγωδία των θυμάτων της θεομηνίας στη Νοτιανατολική Ασία, έτσι όπως «ομολογείται» από τον Πρωτοσύγκελο που ζητά έμπρακτη απόδειξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με τη συμμετοχή όλων για την ανακούφιση των θυμάτων. Ευαισθησία άλλωστε που εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο αποδεικνύοντας ότι ο λαός μας έχει περίσσευμα αγάπης, όπως αποδεικνύεται από την μεγάλη αποδοχή που είχε ο έρανος.

«Κανείς δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος…Οι κάτοικοι του Δήμου μας ήθελαν να συμμετέχουν», δηλώνει η Δήμαρχος Αβδήρων για να δικαιολογήσει τους δύο κουμπαράδες που στήθηκαν στα Άβδηρα και στο Πόρτο – Λάγος: «Εύχομαι το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει τους μεγάλους του κόσμου…εύχομαι να επικρατήσει στην πατρίδα μας αισιοδοξία και προκοπή» οι ευχές της Δημάρχου για τη νέα χρονιά!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…