Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Το Πυροβολικό τίμησε την Μνήμη της Προστάτιδάς του Αγίας Βαρβάρας

Το Πυροβολικό τίμησε την Μνήμη της Προστάτιδάς του Αγίας Βαρβάρας

0

Με Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Στρατόπεδο «Αποστολίδη». Την μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας του Πυροβολικού, τίμησε ανήμερα του εορτασμού της, το Δ’ Σώμα Στρατού στο Στρατόπεδο «Αποστολίδη».

Με Δοξολογία αρχικά και κατάθεση στεφάνων ενώ ακολούθησε δεξίωση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Στρατοπέδου, παρουσία της Στρατιωτικής, πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου καθώς και πλήθους δημοτών.

Στο μήνυμά του, ο αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, Αντιστράτηγος Ντούβος τόνισε: «Αποτίσαμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς που έχοντας ως σύμβολο και παράδειγμα την Αγία Βαρβάρα, έπεσαν αγωνιζόμενοι για την δόξα και την τιμή της πατρίδας μας. Συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε την Μνήμη της αλλά και να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι το παράδειγμα της Αγίας και των αθανάτων ηρώων μας, θα μας οδηγεί και θα μας ενδυναμώνει στην εκτέλεση του καθήκοντος».

Ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Στυλιανός Παναγόπουλος ευχήθηκε χρόνια πολλά στο πυροβολικό που γιορτάζει.

Ο Διοικητής Πυροβολικού του Δ’ Σώματος Στρατού, Ταξίαρχος Μπομπότης τόνισε: «Όπως γνωρίζετε σήμερα είναι η εορτή του Πυροβολικού. Η Προστάτιδά μας Αγία Βαρβάρα πάντοτε μα φυλάει και μας ενδυναμώνει στην εκτέλεση του καθήκοντός μας. Εγώ ως Διοικητής Πυροβολικού του Δ’ Σώματος Στρατού θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στον Έβρο υπάρχει από πλευρά Πυροβολικού, ότι καλύτερο μπορούμε να διαθέσουμε. Θέλω να είστε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί το Πυροβολικό μας σήμερα, παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται, έχει σύγχρονα οπλικά συστήματα τα οποία μπορούν αν χρειαστεί να εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας μας. Χρόνια Πολλά!».

Ο βίος της Αγίας

Η Αγία Βαρβάρα καταγόταν από την Ηλιούπολη της Συρίας και έζησε τα χρόνια του αυτοκράτορα της Ρώμης Μαξιμιανού (285- 305 π.Χ.).

Ο πατέρας της λεγόταν Διόσκουρος και ήταν τοπάρχης της πόλης αλλά συνάμα και ιερέας των ειδώλων.

Όταν η κόρη του, του φανέρωσε την αγάπη της για τον Χριστό, τυφλωμένος από τον φανατισμό του και μη μπορώντας να την συγχωρέσει, την παρέδωσε στον έπαρχο για να την τιμωρήσει.

Ο έπαρχος, θαυμάζοντας τον χαρακτήρα της νέας, θέλησε να την σώσει. Προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει ιδέες. Μάταια. Την βασάνισε χωρίς αποτέλεσμα.

Τότε την έστειλε πίσω στον πατέρα της.

Αυτός, τυφλωμένος από το μίσος του για τους Χριστιανούς, είδε το ίδιο του το παιδί σαν άσπονδο εχθρό που έπρεπε να εξοντωθεί.

Έτσι, αποφάσισε να αποκεφαλίσει με τα ίδια του τα χέρια την Βαρβάρα.

Κατά την παράδοση, καθώς ο πατέρας επέστρεφε από τον τόπο του φρικτού εγκλήματος, η Θεία Δίκη με μορφή κεραυνού, τον κατέκαυσε. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό, συμβολίζουν τα πυρά των πυροβόλων.

Όπως ο κεραυνός κατέκαυσε τον άπονο πατέρα έτσι και τα πυροβόλα, δια πυρός και σιδήρου σκορπίζουν τον όλεθρο σε κάθε εχθρό.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι πυροβολητές, επέλεξαν από το 1829 ως Προστάτιδά τους την Αγία Βαρβάρα.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ»

Του Φίλιππου Ζάχαρη Ως άσπλαχνη περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων, χαρακτήρισαν σε κοινή τ…