Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Έργα, στολισμός, τουριστική προβολή…

Έργα, στολισμός, τουριστική προβολή…

0

Aπασχόλησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης .«Θησέας» και αλλαγή Αντιδημάρχων συζητήθηκαν από τους Συμβούλους .Με δεκαεπτά θέματα στην ημερήσια διάταξή του συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.

Τα περισσότερα θέματα ήταν υπηρεσιακού χαρακτήρα ενώ αυτά που απασχόλησαν ήταν η έγκριση καταγραφής αναγκών του Δήμου Ξάνθης που προτείνονται για ένταξη στο πρόγραμμα «Θησέας» και ο περιορισμός χρονικής διάρκειας της θητείας των αντιδημάρχων.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης παρουσίασε τις ανάγκες έργων που υπάρχουν και θα πρέπει να γίνουν στο Δήμο και αφορούν κυρίως σε επεκτάσεις και προεκτάσεις δρόμων.

Οι πίνακες των έργων που παρουσίασε ο Δήμαρχος για ένταξη στον «Θησέα» δεν είναι οριστικοί.

Από την περιφέρεια όπως είπε, ζητήθηκε μια καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν έτσι ώστε μέσα από το πρόγραμμα αυτό που έχει ένα βάθος χρόνου πέντε με επτά χρόνους, να γνωρίζει με τι ρυθμό θα γίνουν οι χρηματοδοτήσεις.

Γι’ αυτό και κυριότερο στοιχείο που θα λάβει υπόψη της είναι η ωριμότητα που υπάρχει, ώστε αυτή να είναι και η ανάλογη χρηματοδότηση για το 2005.

«Διότι στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο Πρόεδρός της, είπε στον Υπουργό πως στο 2005 δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί το ποσό του «Θησέα» και καλό θα είναι να μη παρακρατηθούν τα ποσά της ΣΑΤΑ γιατί δεν θα έχει δυνατότητα απορρόφησης…φοβάται η ΚΕΔΚΕ πως ουσιαστικά με την χρηματοδότηση του προγράμματος από τη ΣΑΤΑ, το Υπουργείο θα δεσμεύσει κάποιους πόρους που δεν θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε. Ο Πίνακας αυτός δεν είναι ο τελικός. Θα καθίσουμε κάποια στιγμή όλοι μαζί ανάλογα και με τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν, θα κάνουμε μια επιλογή που θα έχει σχέση και με την ωριμότητα, την ετοιμότητα που έχουμε σαν Δημοτική Αρχή».

Όσον αφορά στον περιορισμό χρονικής διάρκειας των Αντιδημάρχων σύμφωνα με το άρθρο 115 του ΠΔ410/95 ο Δήμαρχος τόνισε πως οι Αντιδήμαρχοι που θα τοποθετηθούν για έναν χρόνο, θα μπορέσουν να συνεχίσουν την θητεία τους και την δεύτερη χρονιά.

«Δεν τους αποκλείουμε με την απόφασή μας».

Σε κάποιες θέσεις όπως είπε, θα πρέπει να δοκιμαστούν περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο ίδιος θέλει να δώσει την δυνατότητα σε περισσότερα μέλη της συμπολίτευσης.

Μάλιστα ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι οι Αντιδήμαρχοι θα είναι από την συμπολίτευση.

Στα εκτός…

Πρώτο θέμα εκτός ημερησίας που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φώτης Καραλίδης, είναι ότι χρειάζεται να μπει ένα πασαλάκι στην διασταύρωση των οδών Αγίου Ελευθερίου και Παλαιών Πατρών, διότι εκεί αν και υπάρχει απαγορευτική πινακίδα και ο χώρος για παρκάρισμα είναι πολύ μικρός. Εν τούτοις σε μόνιμη σχεδόν βάση παρκάρουν μεγάλα οχήματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα και να έχουμε τρακαρίσματα.

«Τουλάχιστον έχω γίνει μάρτυρας τριών τέτοιων ατυχημάτων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραλίδης.

Έπειτα, στο πεζοδρόμιο της Κεντρικής Πλατείας μπροστά από την τράπεζα Eurobank, υπήρχε ένα δέντρο το οποίο ο Δήμος Ξάνθης το έκοψε.

Όταν υπάρχει κίνηση στο πεζοδρόμιο, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού δεν μπορούν να κινηθούν σωστά.

Την περασμένη εβδομάδα, μια κυρία, λόγω του συνωστισμού που επικρατούσε, έπεσε στο σημείο που βρισκόταν το δέντρο και έσπασε το πόδι της. Η συγκεκριμένη συμπολίτισσα ενδεχομένως να ζητήσει αποζημίωση από τον Δήμο.

Θέμα το οποίο καθημερινά εντοπίζει ο κ. Καραλίδης και τότε είχε πάρει μια «περίεργη» απάντηση είναι όσον αφορά στην διαμόρφωση που έχει γίνει σε διάφορους δρόμους της πόλης, όπου έχουν τοποθετηθεί κάποια κάγκελα. Κάποιοι καταστηματάρχες ωστόσο τα βγάζουν τα οποία δεν επανατοποθετούν με αποτέλεσμα στα σημεία αυτά να παρκάρουν μηχανάκια και αυτοκίνητα. Πέραν αυτού οι Υπηρεσίες του Δήμου προβαίνουν σε αποκαθήλωση.

«Και έρχομαι και ρωτάω, όταν τα βάζαμε, δεν σκεπτόμασταν ότι δεν έπρεπε να τοποθετήσουμε;»

Η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού ήταν το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Καραλίδης.

Από πληροφορίες που έχει τόνισε πως τον Γενάρη του 2004 υπήρξε μια προέκταση της τάξης των επτά εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτό το έργο. Το έργο ωστόσο δεν προχωράει όπως είπε ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη.

Τρίτο ζήτημα είναι ο στολισμός της πόλης όσον αφορά στους οικισμούς του Καποδίστρια.

Σύμφωνα με τον κ. Καραλίδη οι οικισμοί των Κιμμερίων, του Ευμοίρου, του Πετροχωρίου και της Λεύκης δεν στολίστηκαν εν όψει των εορτών έτσι όπως θα έπρεπε.

«Δυστυχώς οι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας των οικισμών του Καποδίστρια, το μόνο που κατόρθωσε ο επιμελητής του στολισμού να κάνει, είναι να μπουν τρεις φωτοστήλες στην Πλατεία του κάθε οικισμού για να πούμε ότι τους κάναμε στολισμό».

Τέταρτο ζήτημα που όπως είπε θα πρέπει να το εξετάσει συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, και δεν αφορά μόνο τον Δήμο Ξάνθης έχει να κάνει με την Τουριστική Μελέτη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έχει δοθεί εντολή να συνταχθεί μια μελέτη σε όλη την περιφέρεια με την τουριστική προβολή και την καταγραφή τουριστικών σημείων για όλη την περιφέρεια.

Δυστυχώς για την Ξάνθη όπως είπε, οι μελετητές είτε δεν απευθύνθηκαν στους αρμόδιους για ενημέρωση ή μας «αγνόησαν παντελώς».

Αποτέλεσμα αυτού είναι η τουριστική προβολή της πόλης να γίνεται μόνο μέσα από τέσσερις προτάσεις.

«Μας αφορά σαν Ξάνθη αφού το μεγαλύτερο γεγονός για την πόλη μας, το Καρναβάλι, ούτε καν αναφέρεται μέσα στην μελέτη».

Συμπληρώνοντας ο κ. Στεφανίδης τόνισε πως αυτό που διαπίστωσαν όλοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση της μελέτης, ήταν ότι είναι από «φτωχή έως αστεία».

Πέμπτο και τελευταίο ζήτημα που έθεσε ο κ. Καραλίδης το πρόβλημα που έχει να κάνει με το Υπόγειο Πάρκινγκ κάτω από την Δημοτική Αγορά.

«Για όσους δεν το ξέρετε ο συγκεκριμένος χώρος το πρωί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και με το βασίλεμα του ηλίου είναι χώρος διακίνησης και χρηστών απαγορευμένων ουσιών. Είναι ντροπή για την πόλη μας να υπάρχουν τέτοια δημόσια και δημοτικά μέρη όπου στεγάζονται με την ανοχή μας».

Θέμα που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Ξυνίδης, είναι αυτό των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων της Σχολής Μουσικής και Χορού της Στέγης προς την Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

Απαντώντας…

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης χαρακτήρισε την μελέτη για την τουριστική προβολή ως «αντικίνητρο τουριστικής ανάπτυξης».

Όπως είπε, ο Περιφερειάρχης τώρα έχει προσλάβει έναν ειδικό σύμβολο ο οποίος με την συνεργασία της μελετητικής ομάδας, θα την αλλάξουν.

Εκείνο που γνωρίζει από πληροφορίες από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι πως η μελέτη έχει εγκαταλειφθεί μιας και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η περιφέρεια θα προχωρήσει σε νέα μελέτη στέλνοντας τους μελετητές σε όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες για να αντλήσουν υλικό για την κατάρτισή της έτσι ώστε να προβληθεί ο νομός έτσι όπως θα έπρεπε.

Όσον αφορά στο θέμα του στολισμού, ο Δήμαρχος τόνισε πως η Ξάνθη είναι από τις καλύτερα στολισμένες πόλεις.

Για τους οικισμούς των Δημοτικών Διαμερισμάτων τόνισε πως θα υπάρξει βελτίωση.

Για τον υπόγειο χώρο της Δημοτικής Αγοράς τόνισε ότι πράγματι αυτός δόθηκε στους καταστηματάρχες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες στάθμευσης των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων.

«Θεωρώ και εγώ επιβεβλημένο μετά το μεσημέρι να κλείνει αυτός ο χώρος είναι πράγματι στέκι περιθωριακών».

Και…μέχρι την Παρασκευή θα υπογραφεί το έργο για την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιτέλους άρχισε να ξυπνάει ο ΟΤΕ

Έστω αργά, έστω με τεράστια καθυστέρηση, ο ΟΤΕ είδε και κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συγκρατ…