Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

0

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γνωρίζουν την ύπαρξη στην πόλη μας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Κάποιοι μάλιστα ως μαθητές το επισκέφθηκαν με το σχολείο ή κατόπιν επίσκεψης με τους γονείς τους.
Αυτό λοιπόν το Μουσείο ιδρύθηκε το 1985 από τον τότε Δασάρχη Γιάννη Γκεβρέκη. Βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο του δασαρχείου στην περιοχή του Συνοικισμού Πετρελαιοαποθηκών (πρώην Κασκανέ).
Στο Μουσείο εκτίθεται με ωραίο και σωστό τρόπο η χλωρίδα και πανίδα του νομού μας από τις πεδιάδες μέχρι τον μοναδικό πλούτο της οροσειράς Ροδόπης. Ο χώρος είναι επισκέψιμος σε σχολεία και ιδιώτες, ενώ υπάρχει και περιφραγμένος χώρος για παιγνίδια των παιδιών. Αξίζει οι γονείς και τα σχολεία να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στο Μουσείο.
Γ.Δ.


Προσωπική εκτίμηση
Από το ΠΑΣΟΚ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων Ευρωβουλευτών. Ανάμεσα σ’ αυτά, το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ποδοσφαιριστή Θοδωρή Ζαγοράκη.
Εκτίμηση προσωπική ότι η επιλογή αυτή εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να προσθέσει απολύτως τίποτε. Κι αν ακόμη εκλεγεί ο Ζαγοράκης δεν πρόκειται να προσφέρει στη χώρα από το αξίωμα αυτό. Εξάλλου τις προηγούμενες δύο θητείες εκεί ήταν ουσιαστικά «ωσεί παρών».
-Σύντροφοι, όταν κάνεις μεταγραφές, να κάνεις από το πάνω ράφι, όχι από τα πανέρια…
Γ.Δ.


Παιδαγωγοί προβληματικοί
Δύο παιδαγωγοί δημοτικού Παιδικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν σε απολογία, διότι άκουσον, άκουσον, μία εξ’ αυτών κλείδωνε παιδιά σε αποθήκη ως μέτρο τιμωρίας!
Τιμωρία σε παιδιά 3 και 4 χρόνων αυτής της μορφής.
Κι όμως συνέβη και όχι μία φορά. Περιττό να πω ότι οι γονείς έπαθαν σοκ, και οι άνθρωποι στον δήμο το ίδιο.
Γεννάται όμως μια ερώτηση. Όταν προσλαμβάνεται μια παιδαγωγός, δεν συνομιλεί, δεν την βλέπει κάποιος εάν το άτομο είναι εντάξει στο μυαλό, εάν έχει παραξενιές στη συμπεριφορά. Δεν γίνεται ενημέρωση από τον φάκελό της για το τι «φρούτο» είναι; Προσλαμβάνεται έτσι στα τυφλά; Κάπου υπάρχει λάθος και ιδού το αποτέλεσμα.
Γ.Δ.


Εκπρόσωπος της Περιφέρειας
Έκλεισε το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί από την σχετική είδηση που δημοσιεύθηκε χθες. Την περιφέρειά μας εκπροσωπεί η δικηγόρος το επάγγελμα κυρία Κρυσταλλία Αρμενάκη.
Η υποψήφια Κρ.Αρμενάκη κατάγεται από το Διδυμότειχο και σπούδασε στη Νομική Κομοτηνής και έχει ενεργή συμμετοχή σε δράσεις στην περιοχή του Έβρου, είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Πρόκειται για μία νέα, δραστήρια προσωπικότητα, με έργο και προσφορά στον τόπο της.
Η αλήθεια είναι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ πως υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τ’ άλλα κόμματα. Απλά χρειάζεται ψάξιμο και λογική ως προς το ποιοι έχουν τις γνώσεις και τις δυνατότητες να προσφέρουν.
Γ.Δ.


Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών
Ήταν 6 Απριλίου 1914 μέρες Πάσχα, όταν κορυφώθηκαν οι διωγμοί σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου της Ανατολικής Θράκης, όπου μέχρι τότε ευημερούσαν 320.000 Έλληνες. Ήταν η πρώτη προσφυγιά των Ανατολικοθρακιωτών και οι περισσότεροι οδηγήθηκαν προς τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η δεύτερη τελέστηκε το 1922 όπως και των Μικρασιατών και τότε οι Ανατολικοθρακιώτες εγκατέλειψαν διαπαντός τις πατρίδες τους κυνηγημένοι από τους Νεότουρκους του Κεμάλ. Οι περισσότεροι από μας στην Θράκη έχουμε κάποιο προπαππού ή προγιαγιά που να κατάγεται από εκείνα τα μέρη, όπως συνηθίζουν να τα λένε. Σαμακώβ, Σιδηροχώρι, Ραιδεστός, Κεσσάνη. Είναι πολλοί απόγονοι από τα χωριά του νομού μας που διοργανώνουν εκδρομές και αναζητούν τα σπίτια των παππούδων τους. Ο ξεριζωμός των Ανατολικοθρακιωτών που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Γενοκτονίας, όπως των Ποντίων και των Αρμενίων είναι ιστορικά αποδεδειγμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος, αν και αποσιωπημένος και ελάχιστα μνημονευμένος από την Ελληνική ιστοριογραφία κι αυτό είναι ένα ζήτημα.
Δεν είναι σωστό και δίκαιο να κάνει διακρίσεις η ιστορική μνήμη. Η ιστορία γράφτηκε, αφορά εκείνη την περίοδο αλλά διαμόρφωσε και τις τωρινές συνθήκες. Η αναφορά σ’ αυτή δεν έχει ρεβανσιστικά κίνητρα αλλά  και δεν μπορεί να παραγραφεί.
Μ.Ξ.


Φυγοδικούσε 19 χρόνια
Επιτέλους εκδόθηκε στη χώρα μας η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος Αντωνία Ηλία, η οποία φυγοδικούσε από το 2005 στην Αγγλία.
Επί 19 χρόνια πετύχαινε να μπλοκάρει συνεχώς την έκδοσή της. Η Αντωνία Ηλία είχε καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η πρώην ανακρίτρια αρχικά το 2005 διέφυγε στο εξωτερικό, συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές αρχές.
Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους φορώντας βραχιολάκι. Παρόλα αυτά, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να καθυστερεί την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις αρχές. Τελικά εκδόθηκε και θα ξαναδικαστεί.
Άξια νομικός η εν λόγω κυρία. Είχε γνώσεις κατάλληλες για να φυγοδικεί επί 19 χρόνια. Κι ύστερα ασκούμε κριτική εμείς για την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Γ.Δ.


Ο γρίφος των Σπαρτιατών
Μία νέα πολιτική και κοινοβουλευτική συνθήκη αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί, εφόσον προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν κατά των βουλευτών των Σπαρτιατών (και του Κασιδιάρη), για εξαπάτηση των πολιτών στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Η πιο άμεση συνέπεια αναμένεται ότι θα είναι η μη ανακήρυξη του κόμματος από τον Άρειο Πάγο για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Κάτι που πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Ελληνική Λύση, που φαίνεται ότι πιάνει ήδη διψήφιο ποσοστό και μάλλον θα απορροφήσει τουλάχιστον ένα τμήμα του 3% των Σπαρτιατών.
Μεσοπρόθεσμα όμως, θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις, καθώς η έκπτωση των βουλευτών από το αξίωμά τους, θα προκαλέσει μία ανακατανομή των εδρών τους, βάσει των ποσοστών των υπολοίπων κομμάτων.  Εφόσον αυτό συμβεί, η ΝΔ θα πάρει πέντε ή και έξι επιπλέον έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς τρεις, κ.ο.κ.
Στην Περιφέρειά μας δεν εξέλεξαν βουλευτή οι Σπαρτιάτες συνεπώς δεν θα έχουμε αλλαγές.
Κ.Λ.


Θέμα μας
Δεν θέλω να υπερβάλω και ούτε να δημιουργήσω εντυπώσεις. Πρόθεσή μου είναι να επισημάνω εγκαίρως ότι απαιτείται προετοιμασία και υπευθυνότητα για την αντιπυρική περίοδο.
Κι αυτά, φυσικά, αφορούν όλους. Πρωτίστως τους δημόσιους φορείς, περιφέρεια, δήμους, και σίγουρα τους ιδιώτες.
Συσκέψεις έγιναν και θα γίνουν κι άλλες. Προετοιμασία υπάρχει, διάθεση επίσης να προστατευθεί το οικοσύστημα της περιοχής και οι περιουσίες των συμπολιτών.
Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην επισημάνω την προσωπική ευθύνη των ιδιωτών. Οι δημότες, οι πολίτες αυτού του τόπου, έχουμε ο καθένας από μας τη δική του ευθύνη απέναντι στη φύση και το φυσικό περιβάλλον.
Εάν όλοι, οι περισσότεροι σταθούμε υπεύθυνα, με δράσεις και εθελοντισμό, τότε ναι, θα αποτελούμε μέλη μιας κοινωνίας με αρχές και προσφορά προς τον τόπο.
-Ο άνθρωπος σώζει, ο άνθρωπος καταστρέφει. Ας επιλέξουμε την πρώτη επιλογή.
Γ.Δ.


Η σοβαρή επιλογή υποψηφίου μετράει
Στις 9 Ιουνίου καλούμαστε οι πολίτες της χώρας μας σ’ ένα εκλογικό ραντεβού. Ένα ραντεβού σημαντικό για την χώρα και τις περιφέρειες αυτής.
Καλούμαστε στο ραντεβού αυτό να επιλέξουμε τους ανθρώπους που θα μας αντιπροσωπεύσουν στην ευρωβουλή.
Μία επιλογή που έχει την ανάλογη σοβαρότητα για μας τους πολίτες. Κι αυτό διότι καλούμαστε να επιλέξουμε τους αρίστους κι όχι τους αρεστούς τραγουδιστές, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές ή ινφλουένσερ των σόσιαλ.
Έχουμε ως υπεύθυνοι πολίτες το δικαίωμα της επιλογής. Κι αυτή η επιλογή οφείλουμε να είναι υπεύθυνη, σοβαρή και αξιολογική ως προς τους κατάλληλους υποψηφίους. Και τέτοιοι υποψήφιοι υπάρχουν στα μεγάλα κόμματα. Άνθρωποι με ικανότητες, γνώσεις, δραστήριοι και παραγωγικοί για τη χώρα μας, όχι πολέμιοι και αρνητικοί.
Στο χέρι μας είναι να ψάξουμε και να τους επιλέξουμε.
Γ.Δ.


Να σταματήσει επιτέλους αυτή η ιστορία
Ξεκίνησε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ήδη τα κόμματα συμπληρώνουν και ανακοινώνουν την λίστα υποψηφίων. Η πρόσφατη δε μεταγραφή του αστέρα του ποδοσφαίρου Θοδωρή Ζαγοράκη από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ έκανε αίσθηση και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Βλέπετε διέπρεψε στο ευρωκοινοβούλιο επί ΝΔ και τον πήραν στο ΠΑΣΟΚ μη χάσουν το κελεπούρι! Τον θυμόμαστε όταν εμμέσως πλην σαφώς απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ και ο Μητσοτάκης του έδειξε κόκκινη κάρτα, έτσι για να μιλήσουμε στην γλώσσα που καταλαβαίνει… Αυτή  η ιστορία τα κόμματα να βάζουν στις λίστες τους celebrates είτε από το ποδόσφαιρο είτε αν έχουν εμφανιστεί στο survivor ή αν έχουν παίξει σε κάποιο σίριαλ, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι δυνατόν να στέλνουμε στην Ευρώπη να μας εκπροσωπήσουν στα κέντρα αποφάσεων που επηρεάζουν όσο τίποτε την καθημερινότητά μας άτομα που δεν έχουν την γνώση του αντικειμένου, την εμπειρία αλλά και την πολιτική παιδεία, τον πολιτικό λόγο να εκπροσωπήσουν την χώρα;
Η ευθύνη όμως είναι και δική μας όλων εμάς που τους ψηφίζουμε επειδή μας άρεσαν είτε στο σίριαλ είτε στο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι ευτελισμός της πολιτικής
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Γιορτινό Ι Φάγαμε και ήπιαμε, θα έλεγα υπερβολικά για αρκετούς από μας, άλλοι χόρεψαν δημο…