Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

0

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις


Για πρώτη φορά τεκμαρτή φορολόγηση στις ατομικές επιχειρήσεις – Έχει σταλεί το Ε3 με νέους κωδικούς


Από ώρα σε ώρα περιμένουν οι Φοροτεχνικοί και οι φορολογούμενοι ν’ ανοίξει η πλατφόρμα του Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Εφέτος για πρώτη φορά πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα βρουν έτοιμη και προσυμπληρωμένη την φορολογική τους δήλωση στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, ενώ περίπου 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν στο έντυπο Ε1 προσυμπληρωμένο το εισόδημά τους με βάση τα τεκμήρια.


«Έχει σταλεί το Ε3 που είναι 20 σελίδες. Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση. Για μια ακόμη φορά όλα γίνονται στο πόδι…»
Ε. Μπατζακίδου
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα κάνουν τροποποιήσεις

Όπως μας ανέφερε η πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης Ειρήνη Μπατζακίδου έχει καθυστερήσει το άνοιγμα του Taxisnet και κατά συνέπεια αναμένεται να δοθεί παράταση για την υποβολή τουλάχιστον ένα μήνα μετά τις 30/6. Όπως σημείωσε η κα Μπατζακίδου τα πράγματα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν έχουν μεταβολές στα εισοδήματά τους, είναι απλά καθώς με το που θα ανοίξει η πλατφόρμα μπορούν να δουν την προσυμπληρωμένη δήλωσή τους και να λάβουν και το εκκαθαριστικό τους. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές: «Αυτοί θα πρέπει να απευθυνθούν στους λογιστές για να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις με βάση τα νέα τους δεδομένα».

Για πρώτη φορά τεκμαρτή φορολόγηση στην ατομικές επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε η κα Μπατζακίδου τίθεται σε ισχύ φέτος ο νέος νόμος για την φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων με τον τεκμαρτό τρόπο: « Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν μια ατομική επιχείρηση που μπορεί να έχει κέρδη 7.000 – 8.000 ευρώ, ή ζημιά, δεν θα φορολογηθούν ανάλογα μ’ αυτό που δηλώνουν αλλά  με το κατώτερο τεκμαρτό που είναι 10.920 ευρώ και το μέσο όρο του κωδικού της δραστηριότητάς της. Επίσης τώρα μας έχει σταλεί το Ε3 που είναι 20 σελίδες. Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση.  Για μια ακόμη φορά όλα γίνονται στο πόδι…», τονίζει η κα Μπατζακίδου.

Οι νέοι κωδικοί

Με νέους κωδικούς εμπλουτίστηκε το 20σελιδο έντυπο Ε3 που συμπληρώνουν επιχειρήσεις και 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ως αποτέλεσμα της αναμόρφωσης της φορολογίας των επαγγελματιών, οι οποίοι φέτος (για τα εισοδήματα που απόκτησαν το 2023) θα φορολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς έχει καθοριστεί ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

Στους νέους κωδικούς του Ε3 πρέπει να προσυμπληρωθούν μεταξύ άλλων:

οι ετήσιες μικτές αποδοχές εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή

εάν στην επιχείρηση υπάρχει προσωπικό, το ύψος των αποδοχών του πλέον υψηλόμισθου υπαλλήλου,

τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης,

το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων που απασχολεί μια επιχείρηση η ένας επαγγελματίας,

το ύψος του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάσχα εντός επιλέγουν οι Ξανθιώτες

Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρ…