Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

0

Μελέτη έγινε;
Ο δήμος Ξάνθης, η Τεχνική Υπηρεσία αυτού, βρίσκεται εν όψει μιας σημαντικής απόφασης: Αυτής που θα απαγορευτεί η είσοδος στην Παλιά Πόλη αυτοκινήτων Ι.Χ. εκτός των κατοίκων.
Η απόφαση είναι σοβαρή διότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η εξυπηρέτηση των Ξανθιωτών που από το δυτικό τμήμα της πόλης επιθυμούν να μετακινηθούν προς το ανατολικό. Παράλληλα θα πρέπει να αυστηροποιηθεί η τήρηση του ωραρίου των Ι.Χ. φορτηγών τροφοδοσίας  των εκεί καταστημάτων. Αυτή θα πρέπει να γίνεται νωρίς και με δεσμευτικό ωράριο.
Έτσι, με την τήρηση των αποφάσεων η Παλιά Πόλη θα αποτελέσει ένα χώρο περιπάτου και γνωριμίας αυτής από τους επισκέπτες της.
Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι υπάρχει σχετική μελέτη η οποία έχει λάβει υπ’ όψιν της όλες τις παραμέτρους.
Γ.Δ.


Η αυτού εξοχότητα…το ράφι
Μία λέξη που έχει αναφερθεί πολλές φορές απ’ όλους  μας και πρωταγωνιστεί επί χρόνια, είναι η λέξη «ράφι».
Το ράφι λοιπόν του σούπερ μάρκετ, του μανάβη, του παντοπώλη, έχει γίνει η πλέον αναφορική λέξη. Κι αυτό εξαιτίας των τιμών που έχουν εγκατασταθεί μονίμως πλέον…στα ύψη. Οι συζητήσεις, παγίως, για τις υψηλές τιμές στα ράφια.
Ακούς σχόλια μικρά, μεγάλα. Άλλα με γκρίνια, τα περισσότερα.
Μπροστά λοιπόν στο ράφι ο καταναλωτής θυμώνει, ψιλοβρίζει, κάνει εσωτερικό διάλογο με τις τιμές στο ράφι, αγγίζει το είδος, το περιεργάζεται, το αφήνει πίσω στο ράφι.
Η ακρίβεια που δε λέει, ακόμη να τιθασευτεί, να μπει σε μια λογική σειρά.
Γ.Δ.


Δωρεά στο Γηροκομείο
Οι άνθρωποι που θυμούνται τον τόπο καταγωγής τους, οι άνθρωποι που με πράξεις το αποδεικνύουν δεν έπαψαν να υπάρχουν.
Τρανή απόδειξη όπως πληροφορηθήκαμε από αξιόπιστη πηγή και μας το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Γηροκομείου «Άγιος Βασίλειος», Γιάννης Παπαχρόνης, η χειρονομία από συμπολίτισσά μας να δωρίσει στο Γηροκομείο ποσό 10.000 δολαρίων για την κάλυψη των αναγκών αυτού.
Η δωρήτρια ζει στην Αμερική χρόνια αλλά η μνήμη της θυμίζει την καταγωγή της και η πράξη της αποδεικνύει την ευαισθησία της για την πατρώα γη.
Γ.Δ.


Οι βουλευτές συνάντησαν τον Περιφερειακό Τύπο
Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων διοργάνωσε εκδήλωση πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με προσκεκλημένους τους βουλευτές της Περιφέρειας.
Περισσότεροι από 80 εκπρόσωποι του λαού στις περιοχές όπου εκδίδονται εφημερίδες-μέλη του ΣΗΠΕ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου και παραβρέθηκαν σε μία συνάντηση γνωριμίας, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τα σοβαρά προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του ημερήσιου περιφερειακού τύπου της χώρας.
Σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνάντηση αυτή στην σελίδα 14.
Σημειώνουμε πως κανείς από τους τρεις βουλευτές της Ξάνθης δεν έδωσε το παρόν στην εκδήλωση.
Γ.Δ.


Δύο θέματα για τον δήμο Ξάνθης
Και στα δύο θέματα έχω αναφερθεί αναλυτικά κατά το παρελθόν. Δυστυχώς τίποτε απολύτως δεν λύθηκε γι’ αυτό και επανέρχομαι.
Είναι προβληματικό αλλά και σοβαρό, να μην υπάρχουν πινακίδες με την ονομασία των οδών. Η ευθύνη για την έλλειψη αυτή είναι κατά 90% στον δήμο και το υπόλοιπο στους εργολάβους οικοδομών που όταν φτιάχνουν μια οικοδομή πετούν την πινακίδα με το όνομα αλλά και δεν τοποθετούν μια νέα.
Η απουσία της οδοσήμανσης δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Το δεύτερο θέμα είναι αυτό με τα πλακάκια στα πεζοδρόμια που χοροπηδούν. Επιτέλους, ας ξεκινήσει ένα συνεργείο ανά τις κεντρικές οδούς και να διορθώνει αυτήν την τεχνική κακοτεχνία.
Και τα δύο απλά, αλλά χρόνια τώρα μένουν απραγματοποίητα.
Γ.Δ.


Ορυκτές πρώτες ύλες
Το Ίδρυμα Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ το παλιό όνομα, ΕΑΓΜΕ το νέο), την υποχρέωσή του την έκανε και με τον καλύτερο τρόπο.
Επί χρόνια ερεύνησε, έσκαψε, εντόπισε, κατέγραψε, μέτρησε και παρέδωσε στο δημόσιο το αποτέλεσμα των πολύχρονων εργασιών του.
Δηλαδή, σήμερα έχει τα στοιχεία για κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί επενδύοντας στην εξόρυξη και εκμετάλλευση κάποιων ορυκτών πρώτων υλών.
Ανάμεσα σ’ αυτές, ουράνιο και σπάνιες γαίες για την περιοχή της Θράκης.
Όλα έτοιμα, περιμένουν είτε να επενδύσει το δημόσιο, είτε να υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες.
Το άσχημο είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πουθενά και ένας πλούτος συνεχίζει να μένει αναξιόπιστος.
Γ.Δ.


Ομοφοβική επίθεση στην Θεσσαλονίκη
Το σκοτεινό πρόσωπο της ομοφοβίας και του ρατσιστικού σεξισμού φάνηκε στην επίθεση που δέχτηκαν δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη. Οργισμένοι νεαροί τους προπηλάκισαν και αν δεν παρενέβαινε η Αστυνομία θα τους είχαν  λυντσάρει. Το όλο σκηνικό μίσους που στήθηκε στην πλατεία θύμιζε το λιντσάρισμα και την δολοφονία τους Ζακ Κωστόπουλου. Και το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί που έκαναν την επίθεση ήταν ανήλικοι αλλά και νεαρά άτομα συνομήλικα των θυμάτων.  Μπορεί ο νόμος για τα δικαιώματα των ομοφύλων να ψηφίστηκε αλλά υπάρχει στην κοινωνία μια υποβόσκουσα αντίδραση κατά των ΛΟΑΤΚΙ που εκφράζεται με πολλούς τρόπους, από χλευασμό και προπηλακισμό έως λιντσάρισμα αν θεωρήσει ότι προκαλείται από την εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους.
Μ.Ξ.


Αναβάθμιση του ΔΠΘ
Μαζί με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμιο ψηφίστηκε και η αναβάθμιση του ΔΠΘ σε τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας μετά το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ με τη δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε Καβάλα και Δράμα και στο Διδυμότειχο.  Έτσι επεκτείνεται σ’ όλη την ΑΜΘ και καλύπτει όλο το εύρος των σπουδών.  Πολύ σημαντικό αυτό για το πανεπιστήμιό μας και για την περιφέρειά μας και θα πρέπει τόσο το επιστημονικό δυναμικό όσο η φοιτητική κοινότητα και η τοπική κοινωνία να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Να είναι πρότυπο καλής λειτουργίας, με κύρος σπουδών και διασύνδεσης με την τοπική κοινωνία. Να εκλείψουν παρωχημένες ιδεοληψίες και πρακτικές και να γίνει ανταγωνιστικό.
Μ.Ξ.


Επίσκεψη υποψηφίων διπλωματών
Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν τη Θράκη οι σπουδαστές της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Σκοπός του ταξιδιού αυτού να γνωρίσουν από κοντά τη Θράκη. Μια γνωριμία πρωτίστως γεωγραφική αλλά και ερχόμενοι σε επαφή με τις τοπικές αρχές, τις δομές του κράτους που λειτουργούν στην περιοχή, να δουν και πληροφορηθούν για την ειρηνική συμβίωση της πλειονότητας με την μειονότητα, να γνωρίσουν οικισμούς και χωριά, τόπους με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, να αποκτήσουν οι αυριανοί διπλωμάτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της Θράκης και της ανθρωπογεωγραφίας φυσικά.
Οι σπουδαστές εκτός της Ξάνθης επισκέφθηκαν τον Έβρο και την Ροδόπη.
Την διοργάνωση της επίσκεψης αυτής είχε η υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην πόλη μας και η προϊσταμένη Βάλια Πενταρβάνη.
Γ.Δ.


Εθνική: Έκλεισε υποκατάστημα

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Θερμοπυλών που θεωρήθηκε το μέλλον των τραπεζικών καταστημάτων, έκλεισε αθόρυβα. Κατέβασε τα ρολά και πλέον ανήκει στην ιστορία των πρώην.
Έτσι, σήμερα η Εθνική τράπεζα, η κάποτε μεγάλη μας φίλη, διανύει περίοδο συρρίκνωσης.
Σήμερα λοιπόν η Εθνική έχει ένα κατάστημα στην Γεωργίου Σταύρου και τρία ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση του κοινού, ένα στο ΚΤΕΛ υπεραστικών, ένα στη γωνία Μπρωκούμη- πλατείας Μπαλτατζή κι ένα στο πανεπιστήμιο, στην οδό Βασ.Σοφίας.
-Τα τραπεζικά δεδομένα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς πλέον.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…