Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

0

Για το Καρναβάλι λίγα λόγια Ι
Το θέμα του θεσμού των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών (Καρναβάλι Ξάνθης), είναι ιδιαίτερα σοβαρό και οι εκάστοτε ερασιτεχνισμοί το φτάσαν στη σημερινή κατάσταση.
Προχθές σε βαριά όντως ατμόσφαιρα έγινε σύσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής και των Συλλόγων που συμμετέχουν.
Σ’ αυτή λοιπόν την σύσκεψη ακούστηκαν πολλά που θα ληφθούν υπόψιν για τη νέα χρονιά κι αυτό είναι σοβαρό.
Θα μείνω όμως σ’ αυτά, που εν περιλήψει δήλωσε ο δήμαρχος Στράτος Κοντός όταν του επισημάνθηκε η έλλειψη διαφήμισης του θεσμού. Απάντησε δε ότι «το μπάτζετ για την προβολή είναι το ίδιο με πέρυσι, με προσθήκη των social media που φτιάχτηκαν ειδικά για το καρναβάλι…»
Στο συγκεκριμένο θέμα θα μείνω λίγο περισσότερο κάνοντας και μερικές ερωτήσεις, διότι οι απαντήσεις είναι απαραίτητες.
Γ.Δ.


Για το Καρναβάλι λίγα λόγια ΙΙ
Οι ερωτήσεις δεν θα μπουν στην ουσία του θέματος που είναι το ίδιο το Καρναβάλι, αλλά στον τομέα της προβολής αυτού.
Ο δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε ότι διατέθηκε φέτος το ίδιο χρηματικό ποσό για προβολή όπως πέρυσι. Ξέχασε να πει βέβαια ποιο είναι το ποσό αυτό.
Ακόμη ο ίδιος επανέλαβε όπως και οι σύλλογοι ότι υπάρχει έλλειψη διαφήμισης του θεσμού.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής απλό. Πού διατέθηκαν τα χρήματα του μπάτζετ για την προβολή; Οφείλει ο ίδιος ο δήμαρχος να δώσει στοιχεία πού οδηγήθηκαν τα χρήματα αυτά ή ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Τσέπελης.
Ποιοι τα πήραν και για ποιον σκοπό αναλυτικά. Κι αυτό διότι δεκάδες χρόνια τώρα η εφημερίδα μας δεν πήρε ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ από τον δήμο για διαφήμιση του θεσμού παρότι κάλυπτε όλες τις εκδηλώσεις και παρουσίαζε το πρόγραμμα των Γιορτών.
Παράλληλα, ενώ επισημαίνουν την σπουδαιότητα της προβολής δεν προβάλουν τον θεσμό με τα τοπικά Μέσα. Τα αγνοούν. Στο θέμα θα επανέλθουμε βεβαίως.
Τέλος μια ερώτηση ακόμη. Τι εννοεί ο δήμαρχος (ή ο αντιδήμαρχος) ότι στο μπάτζετ της διαφήμισης συμπεριλήφθηκαν τα social media που φτιάχτηκαν ειδικά για το Καρναβάλι;
-Αναμένουμε απαντήσεις.
Γ.Δ.


Ψήφισαν αλλά…
Αναζήτησε ο δημοσιογράφος του ΕΜΠΡΟΣ τον Γ.Χατζηθεοδώρου στο τηλέφωνο για να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Θα ρωτούσε σχετικά με την ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής και τοπικών οργανώσεων και πόσα μέλη πήραν μέρος στην ψηφοφορία αυτή.
Δυστυχώς η επικοινωνία αυτή δεν πραγματοποιήθηκε διότι ο κ.Χατζηθεοδώρου για τους δικούς του λόγους, ελπίζουμε σοβαρούς, δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις.
Δικαίωμά του; Όχι. Διότι όποιος αποφασίζει ν’ ασχοληθεί με κάποιον χώρο, π.χ. Σύλλογο, Σωματείο, Φορέα, κόμμα, δήμο κλπ, έχει αποφασίσει ότι το αξίωμα που υπηρετεί πως έχει υποχρεώσεις και ευθύνες. Μία δε εξ’ αυτών, η ενημέρωση των Μέσων που με τη σειρά τους θα ενημερώσουν την κοινή γνώμη.
Όλα αυτά γνωστά, αλλά δυστυχώς απουσιάζει σε κάποιους η αντίληψη της σωστής λειτουργίας. Το χαρακτηρίζω έτσι ήπια, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη σκληρή έκφραση.
Γ.Δ.


Χωρίς ίχνος ντροπής…
Έχουμε και στην πόλη μας κάτι «λουλούδια» που είναι για της φυλακής τα σίδερα! Πλασάρονται ως πτυχιούχοι επαγγελματίες, αναλαμβάνουν υποθέσεις και εξαπατούν τον κόσμο. Δήθεν αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις, όπως τακτοποίηση αυθαιρέτων, πληρώνονται γι’ αυτές και όχι απλά δεν τις ολοκληρώνουν αλλά κοροϊδεύουν απροκάλυπτα και ασύστολα τους άτυχους συμπολίτες μας που έμπλεξαν μαζί τους. Είναι ειδικά κάποιος που πραγματικά δεν έχει τον Θεό του. Μήνες τώρα ταλαιπωρεί συμπολίτη μας και ποιος ξέρει πόσους άλλους. Του δίνει ραντεβού και μετά δεν σηκώνει τηλέφωνα, εξαφανίζεται και χρησιμοποιεί και άλλα πρόσωπα για να καλύψει τις βρωμιές του. Η ανηθικότητα, η ξεδιαντροπιά και η λαμογιά σ’ όλο της το μεγαλείο. Ο αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών αν δεν έχει την σύνεση να τις διαχειριστεί, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ακρότητες.
Μ.Ξ.


Καμπάνια για την ακρίβεια
Η ακρίβεια στα ράφια των Μάρκετ αποτελεί μία καθημερινή έγνοια των καταναλωτών. Κι αυτό διότι οι τιμές όσο εύκολα ανεβαίνουν, τόσο δύσκολα κατεβαίνουν στην χώρα μας.
Πρόκειται για πλήρη εφαρμογή του «Πάμε πάντα μπρος».
Όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε διαφημιστική καμπάνια στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του καταναλωτή με στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού ετοιμάζει να τρέξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργείου για την ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης των πολιτών. Ήδη το υπουργείο διενεργεί διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου και θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επικοινωνίας, προβολής και προώθησης αξιοποιώντας μέσα διαφήμισης και προβολής που εκπροσωπούν παραδοσιακά και ψηφιακά κανάλια. Στόχος η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα ακρίβειας και αντιμετώπισης των φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά.
Γ.Δ.


Κάντο όπως ο Χαρδαλιάς
Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής ξηλώνονται διάφορες αφίσες κομμάτων, επιχειρήσεων, μπουζουξίδικων και άλλων φορέων. Ανάμεσα τους και αφίσες του ΚΚΕ.
Ο Χαρδαλιάς δεν καταλαβαίνει τίποτε. Η εντολή του είναι μία «Υπάρχει απαγόρευση, ό,τι τοποθετείται είναι παράνομο, ξηλώνεται και κόβεται πρόστιμο».
Κάποια στιγμή θα πρέπει οι δήμοι, κυρίως της Ξάνθης, να εφαρμόσουν κι αυτοί τον νόμο.  Κατέβασμα των αφισών και πρόστιμο.  Μάλιστα ενόψει του καλοκαιριού, θα εμφανιστούν πανό των μπιτς μπαρ, θεάτρων, συναυλιών κλπ. Όλα παράνομα.
Μάλιστα κάποιοι τοποθετούν από τον Μάιο τα πανό τους, τ’ αφήνουν εκεί, παρταλιάζονται και τα κατεβάζουν όταν θα βάλουν τα νέα πανό. Τέτοιο ρεζιλίκι και αφισορρύπανση και γενικώς κανένας σεβασμός στους κείμενους νόμους. Ευθύνη όμως έχουν οι δήμοι που κάνουν πως δεν βλέπουν την παρανομία.
Γ.Δ.


Ο ρυπαίνων, να πληρώνει
Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα κάποιοι «έξυπνοι» ρυπαίνουν το περιβάλλον εντός αστικού χώρου αλλά και εκτός;
Υπάρχει νομοθεσία, είναι συγκεκριμένη, είναι σε ισχύ, άρα θα πρέπει να εφαρμόζεται.
Ο δε παραβάτης να τιμωρείται με την επιβολή χρηματικού προστίμου κι όχι το γνωστό «δικός μας είναι», «μας ψήφισε» και άλλα τέτοια ελληνικά και βαλκανικά που μας γυρίζουν χρόνια και αιώνες πίσω.
Η κύρια ευθύνη, κατά την ταπεινή  μου άποψη είναι των δήμων. Που δείχνουν ανοχή και επιτρέπουν σιωπηλά τους ρυπαίνοντες να κοροϊδεύουν το δήμο τελικά αλλά και τους δημότες, σα να τους λένε, «εμείς κάνουμε ό,τι θέλουμε, ασχημίζουμε, λερώνουμε, βρωμίζουμε και κανένας δε μας πειράζει».
-Θέλουν οι δήμοι ν’ ακούν τέτοια λόγια;
Γ.Δ.


Χωματερές στους δήμους
Η ρύπανση όμως, μεταξύ μας, έχει πολλά πρόσωπα. Ξεκινά από τον αστικό χώρο όπως παραπάνω σχολιάσαμε και φτάνει στις παρυφές της πόλης και των περιφερειακών δήμων.
Υπάρχουν ακόμη δυστυχώς γύρω μας χώροι που έχουν μεταβληθεί σε χωματερές.
Τις οποίες κατά καιρούς καθαρίζουν οι δήμοι αλλά σε λίγο οι ασυνείδητοι ξαναγεμίζουν τον χώρο με σκουπίδια και η κωμωδία συνεχίζεται χωρίς ντροπή. Κι αυτό, διότι είναι γνωστοί ποιοι πετάνε εκεί τα μπάζα και οποιαδήποτε σκουπίδια τους.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο κάθε δήμος δεν τιμωρεί κανέναν. Κι έτσι η ιστορία αυτή χρόνια τώρα συνεχίζεται.
Άραγε πότε θα σταματήσει;
Μάλλον ποτέ διότι λείπει η διάθεση από τους δήμους να λύσουν το πρόβλημα των χωματερών.
Γ.Δ.


Έρχονται πιο κοντά
Οφείλω να το πω δημόσια και ν’ αποδώσω τα εύσημα στους δύο περιφερειάρχες. Τον δικό μας Χριστόδουλο Τοψίδη και Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρη.
Στις δύο γειτονικές περιφέρειες συναντήθηκαν οι επικεφαλής περιφερειάρχες στην Αλεξανδρούπολη κι εκεί, την Τρίτη, αποφάσισαν να συνεργαστούν.  Τι πιο σωστό αλήθεια. Εξάλλου τα κοινά προβλήματα, οι κοινές αγωνίες και οι κοινές προοπτικές φέρνουν πιο κοντά τις δύο περιοχές. Στο επίκεντρο της συνάντησης η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης με Λέσβο και με όσα ακόμη νησιά είναι εφικτό.
Τέλος, αποφάσισαν, οι κοινές δράσεις της επόμενης πενταετίας να αποτυπωθούν σε Μνημόνιο Συνεργασίας.
Συγχαρητήρια λοιπόν στους δύο περιφερειάρχες και μην ακούσω γκρίνιες ότι θα ωφεληθεί η Αλεξανδρούπολη. Λάθος. Η πραγματική εικόνα είναι ότι θα ωφεληθεί και θα εξυπηρετηθεί η Περιφέρειά μας, όπως και του Βορείου Αιγαίου.
-Σιγά-σιγά ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε Περιφερειακά.
Γ.Δ.


Βρώμικο και ύπουλο παιχνίδι με το αρδευτικό
Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί μέσα σε μια περιφέρεια η περιφερειακή συνείδηση κάτι που δεν το έχουμε καταφέρει στην δική μας περιφέρεια όχι στο βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε. Κι αυτό γιατί επικρατεί η λογική του ανταγωνισμού κυρίως όταν πρόκειται για κάποιο έργο. Οι προσπάθειες δηλαδή δεν γίνονται προς την κατεύθυνση να γίνει ένα αντίστοιχο έργο στην δική τους περιφερειακή ενότητα αλλά πως θα εμποδίσουν το έργο της γειτονικής για να μονοπωλούν ένα αγαθό, όπως το νερό.  Πρόσφατο παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με το αρδευτικό της Ξάνθης και τις τρικλοποδιές που πάνε να βάλουν παράγοντες από τον διπλανό δήμο Νέστου και την Π.Ε. Καβάλας για να εμποδίσουν το αρδευτικό της Ξάνθης. Ισχυρίζονται ότι δεν επαρκεί το νερό του Νέστου ούτε για τους ίδιους λες και είναι αυτοί που έχουν την απόλυτη δικαιοδοσία για τη χρήση του νερού του Νέστου και οι Ξανθιώτες θα πρέπει να παίρνουν τα …απόνερα! Θλιβερό!!
Όμως όλα κάποια στιγμή θα πάρουν τον δρόμο τους και τότε θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του… θα δούμε ποιοι είναι αυτοί που δεν ήθελαν το έργο αυτό και γιατί.!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…