Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κίνδυνος να «πετάξουν» 2 εκ. ευρώ για έργα στο κέντρο «Αθηνά»

Κίνδυνος να «πετάξουν» 2 εκ. ευρώ για έργα στο κέντρο «Αθηνά»

0

Γιατί καθυστερούν οι μηχανικοί των τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης να βάλουν …σφραγίδες στις μελέτες


Μιλά ο Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Νέστορας Τσιρλιγκάνης

Αντιδήμαρχος, Κ. Παπαδόπουλος: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα έργα…»


Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν 2 εκ. ευρώ για έργα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την …δυσκίνητη λειτουργία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης που έχει συμβληθεί με τον ερευνητικό κέντρο μέσω προγραμματικής, για να εγκρίνει απλά τις μελέτες που έχει εκπονήσει το ερευνητικό κέντρο. Μεσολάβησαν και οι εκλογές και η αλλαγή δημοτικής αρχής στον δήμο Ξάνθης και παρότι τόσο ο νέος δήμαρχος, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχουν δείξει ενδιαφέρον – όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Κέντρου στο «Ε» και πιέζουν  να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες, εντούτοις οι υπάλληλοι επιμένουν στους γνώριμους ράθυμους δημοσιοϋπαλληλικούς ρυθμούς!


«Περιμένουμε τις εγκρίσεις των μελετών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης για τα δύο έργα μας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν αυτό δεν γίνει μέσα στο μήνα θα χαθούν τα χρήματα»
Ν. Τσιρλιγκάνης
Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Κινδυνεύουν να χαθούν 2 εκ. ευρώ για έργα του Κέντρου «Αθηνά» γιατί καθυστερούν οι μηχανικοί να βάλουν …σφραγίδες

Ειδικότερα, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Νέστορας Τσιρλιγκάνης οι μελέτες για τα δύο έργα είναι έτοιμες και μάλιστα έχουν αποσταλεί από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2022 στην Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών Ξάνθης, προκειμένου να τις ελέγξουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Αυτή η φάση ολοκληρώθηκε, έγιναν οι παρατηρήσεις και οι απαραίτητες διορθώσεις από πλευράς του Κέντρου και τώρα είναι έτοιμες για την έγκριση αλλά αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα: «Περιμένουμε τις εγκρίσεις των μελετών για τα δύο έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν αυτό δεν γίνει μέσα στο μήνα θα χαθεί ένα εκατομμύριο ευρώ για το έργο του περιβάλλοντα χώρου του κέντρου. Μας είπαν από τις τεχνικές υπηρεσίες ότι δεν έχουν χρόνο να τις δουν… ειδικά για την ανακατασκευή του κτηρίου της Π. Χρηστίδη, μας το απέκλεισαν. Γνωρίζουμε ότι ο νέος δήμαρχος έχει δείξει ενδιαφέρον και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αλλά οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται. Μάλιστα μέχρι και ο υφυπουργός ανάπτυξης έχει ασκήσει πίεση. Είναι εξοργιστικό να έχουμε όλες τις μελέτες στις οποίες κάναμε εμείς, να έχουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και να χάσουμε δύο έργα των 2 εκ. ευρώ γιατί οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης θέτουν άλλες προτεραιότητες. Είμαστε ήδη εκπρόθεσμοι, αν μετατεθεί για τον Μάρτιο το έργο τουλάχιστον της ανακατασκευής του κτηρίου της Π. Χρηστίδη θα απενταχθεί και θα χάσει την ευκαιρία η Ξάνθη να αποκτήσει ενα ακόμη στολίδι στον παραδοσιακό της οικισμό», σημειώσει ο κ. Τσιρλιγκάνης με φανερή ανησυχία.

Όπως εξήγησε περαιτέρω ο κ. Τσιρλιγκάνης ο διαγωνισμός έπρεπε να προκηρυχθεί από τον Δεκέμβριο 2023, ούτως ώστε τέλος του 2025 τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί για να εκταμιευτούν και τα χρήματα. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης να επεξηγηματικά να σημειώσουμε ότι οι μελέτες έχουν ελεγχθεί από εξωτερικούς συνεργάτες στους οποίους ανέθεσε και πλήρωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή και έδωσαν την έγκρισή τους αλλά δεν έβαλαν τις σφραγίδες.

Αντιδήμαρχος, Κ. Παπαδόπουλος: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα έργα…»

Το «Ε» απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται και πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα έργα. Πρόσθεσε δε ότι οι μηχανικοί της υπηρεσίας κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Να σημειώσουμε ότι τα δύο έργα είναι: Ανακατασκευή του ιδιόκτητου νεοκλασικού κτηρίου επι της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, επιφάνειας 350 τ.μ. με προϋπολογισμό ύψους:  936.149,48€. και  διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του με προϋπολογισμό ύψους 1.074.000,72€.

Το Συνολικό ποσό που διατίθεται για το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στην  Ξάνθη  είναι: 2.010.150,20 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια …