Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γιαγκίνηδες: «Μας αρέσει η αμεσότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού, αλλά και η διαχρονικότητα στον στίχο»

Γιαγκίνηδες: «Μας αρέσει η αμεσότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού, αλλά και η διαχρονικότητα στον στίχο»

0

Ομολογούν πως έχουν έναν ρόλο στην αναβίωση αυτής της μουσικής, αλλά και στο να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά μέσα από αυτή


«Είμαστε πολύ ευγνώμονες, ωστόσο για όλα τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε καθημερινά και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας αγκάλιασε» τονίζουν στο «Ε»


Οι νεαροί Γιαγκίνηδες που αυτό – χαρακτηρίζονται ως ρεμπέτικο – λαϊκοπαραδοσιακό σχήμα, έχουν αλωνίσει τους δρόμους των ελληνικών πόλεων και νησιών προκαλώντας «χαμό» στα social media, με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, αποκτώντας φανατικό κοινό σε όλη την Ελλάδα.

Δημιουργήθηκαν το 2019 από δύο νεαρούς μουσικούς, τον Σπύρο Ζήση και τον Παναγιώτη Σικλαφίδη, οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για την ρεμπέτικη μουσική παίζοντας μουσική στα στενά της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο μίας πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης μοιράζονται με το «Ε» τις σκέψεις τους για το μέλλον. Επίσης, εξηγούν ποια θέση κατέχει το ρεμπέτικο του δρόμου στην ζωή τους παρουσιάζοντας συνάμα τις δυσκολίες που συνάντησαν στα πρώτα τους βήματα.

Τέλος, αναφορικά με τα social μέσω των οποίων έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί ως Γιαγκίνηδες, τονίζουν:

«Πλέον, λόγω του internet δε χρειάζεσαι απαραίτητα μεσάζοντες και μπορείς να δείξεις την αξία σου από μόνος σου χωρίς να έχεις την ανάγκη κανενός».

«Ε»: Είστε ένα νεαρό δίδυμο με το όνομα « Γιαγκίνηδες». Τι σημαίνει και πώς το επιλέξατε;

Γιαγκίνηδες: Βρισκόμασταν στην αναζήτηση ονόματος πολύ καιρό και θέλαμε να είναι να κάτι που να «κρύβει» κάποιο νόημα. .Έτσι, καταλήξαμε στο Γιαγκίνηδες, που βγαίνει από το «γιαγκίνι» που στην κυριολεξία σημαίνει φλόγα, πυρκαγιά, ωστόσο μετέπειτα στα ρεμπέτικα τραγούδια το χρησιμοποιήσανε για να δηλώσουν την ερωτική κάψα, τον έρωτα.

«Ε»: Πώς αποφασίσατε να συμβαδίσετε μαζί στο ρεμπέτικο του δρόμου;

Γιαγκίνηδες: Πριν βγούμε στον δρόμο είχαμε παίξει σε μερικά μαγαζάκια στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι συνθήκες δεν μας άρεσαν και πολύ, δηλαδή τα λεφτά ήταν πολύ λίγα, οι εργοδότες δεν μας σέβονταν…Οπότε αποφασίσαμε να βγούμε στο δρόμο! Κάποιοι φίλοι μας βγαίνανε ήδη από παλιά, τους ρωτήσαμε, μάθαμε και το κάναμε.

«Ε»: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά του ρεμπέτικου είδους που σας γοητεύουν;

Γιαγκίνηδες: Μας αρέσει η αμεσότητα του ρεμπέτικου, αλλά και η διαχρονικότητα στον στίχο. Είναι πραγματικά απίστευτο το πώς μετά από 80-90 χρόνια ακούς αυτά τα τραγούδια και μπορείς να ταυτιστείς.

Επιπλέον, μας τράβηξε το ενδιαφέρον η επαναστατική φύση που κρύβεται πίσω από αυτά τα τραγούδια.

«Ε»: Ποιους καλλιτέχνες θα χαρακτηρίζατε ως αγαπημένους σας;

Γιαγκίνηδες: Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που μας αρέσουν και που μας εμπνέουν. Ενδεικτικά μερικοί από αυτούς είναι οι:

Σκαρβέλης, Χατζηχρήστος, Τσιτσάνης, Τούντας, Βαμβακάρης, Ζαμπέτας.

«Ε»: Έχετε γίνει ευρύτερα γνωστοί μέσα και από τα social media. Ποιες εντυπώσεις εισπράττετε από τον κόσμο;

Γιαγκίνηδες: Όταν γίνεσαι γνωστός σε πολύ κόσμο (και τώρα πια αυτό γίνεται πολύ γρήγορα, χάρη στα social media), τα σχόλια που εισπράττεις είναι ανάμεικτα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που σε εκτιμούν και τους αρέσει αυτό που κάνεις και θα έρθουν να στο πουν. Από την άλλη, όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν τους αρέσει αυτό που κάνεις-λογικό, δε γίνεται να είμαστε αρεστοί σε όλους. Αυτά συνήθως δεν τα μαθαίνεις ή τα μαθαίνεις από αλλού. Είμαστε πολύ ευγνώμονες, ωστόσο για όλα τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε καθημερινά και ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας αγκάλιασε.

«Ε»: Πείτε μας δύο λόγια για τον δίσκο σας «Άνθρωποι του δρόμου». Περιμένατε την απήχηση που είχε η πρώτη σας δισκογραφική απόπειρα,

Γιαγκίνηδες: Είναι δύσκολο να περιμένεις κάτι όταν είναι η πρώτη σου απόπειρα και όταν είσαι και άπειρος σε αυτό.

Παρόλα αυτά, πήγε αρκετά καλά για πρώτη απόπειρα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απήχηση, αλλά και με το αποτέλεσμα.

«Ε»: Το ρεμπέτικο από τις αρχές του 2010 αναβίωσε και πλέον αποτελεί κυρίαρχο άκουσμα των ηλικιών 30 και κάτω. Θεωρείτε ότι προσπάθειες σαν τις δικές σας αποτέλεσαν αρωγό μια τέτοιας αναβίωσης;

Γιαγκίνηδες: Σίγουρα έχουμε βάλει και εμείς το λιθαράκι μας. Βέβαια, εμείς δεν είχαμε αντιληφθεί όλο αυτό που συνέβαινε, αλλά ούτε και τον αντίκτυπο που θα είχε. Το αντιληφθήκαμε στην πορεία. Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε να γινόμαστε γνωστοί στον κόσμο και τώρα πλέον διαπιστώνουμε την συμβολή μας, καθώς στα live μας έχουμε άτομα  όλων των ηλικιών (από μαθητές, μέχρι και άτομα που είναι 60+ χρονών).Αυτό είναι κάτι μαγικό και μας συγκινεί να το βλέπουμε. Νιώθουμε, επιπλέον ότι έχουμε και εμείς ένα ρόλο στην αναβίωση αυτής της μουσικής, αλλά και στο να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά μέσα από αυτή.

«Ε»: Οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα κατά πόσο αποτελούν εμπόδιο στην εκκίνηση της καριέρας ενός μουσικού;

Γιαγκίνηδες: Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο κάποιος να κάνει καριέρα και να ζήσει μόνο από αυτό στην Ελλάδα. Απαιτεί πολύ χρόνο, θυσίες και να είσαι ολοκληρωτικά αφοσιωμένος σε αυτό. Ένα καλό είναι ότι πλέον, λόγω του internet δε χρειάζεσαι απαραίτητα μεσάζοντες και μπορείς να δείξεις την αξία σου από μόνος σου χωρίς να έχεις την ανάγκη κανενός.

«Ε»: Ποιες είναι οι σκέψεις σας από εδώ και πέρα;

Γιαγκίνηδες: Κάνουμε πολλές σκέψεις, αλλάζουμε πλάνα/σχέδια. Προς το παρόν, είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να μη σταματήσουμε να εξελισσόμαστε, πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι και να δίνουμε στον κόσμο ωραία μουσική, είτε δικά μας τραγούδια, είτε άλλων καλλιτεχνών.



Πληροφορίες για την εμφάνισή τους

Πότε: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 21:30

Πού: Misirlou Live Stage

Επιμέλεια Παραγωγής: Musayeta Entertainment


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επικράτησε ο επαγγελματικός στολισμός του Επιτάφιου

Μόνο σε μικρά χωριά στολίζουν τον Επιτάφιο οι γυναίκες όπως παλιά   Τον αναλαμβάνουν τα αν…