Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπορεί και καλύτερα η Πολεοδομία Ξάνθης

Μπορεί και καλύτερα η Πολεοδομία Ξάνθης

1

Μειώθηκαν οι χρόνοι έκδοσης αδειών αλλά επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση – Σύσκεψη αντιδημάρχου Κ. Παπαδόπουλου με την Επιτροπή Ελέγχου του ΤΕΕ και την Διευθύντρια της ΥΔΟΜ


Μειώθηκαν οι χρόνοι έκδοσης αδειών αλλά επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση – Σύσκεψη αντιδημάρχου Κ. Παπαδόπουλου με την Επιτροπή Ελέγχου του ΤΕΕ και την Διευθύντρια της ΥΔΟΜ


Η λειτουργία της Πολεοδομίας (ΥΔΟΜ) Ξάνθης, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στην συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Ελέγχου λειτουργίας του ΤΕΕ Θράκης, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης, Βασίλη Ασημίδη, την Διευθύντρια της ΥΔΟΜ Ξάνθης κα Μπαρμπαλέξη και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και υπηρεσιών Δόμησης Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Μειώθηκαν οι χρόνοι έκδοσης αδειών στην ΥΔΟΜ αλλά γίνεται και καλύτερα…

Κατά τη συνάντηση έγινε μια εκτενής αναφορά στην υφιστάμενη λειτουργία της Πολεοδομίας, εντοπίστηκαν οι δυσλειτουργίες της και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της λειτουργίας της. Το ζητούμενο ήταν η εξοικονόμηση εργατοωρών των Μηχανικών της Δόμησης καθώς και η μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών που αφορούν εκτός από έκδοση οικοδομικών αδειών και χορήγησης χρήσεων γης κ. ά. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο κ. Ασημίδης στο θέμα του χρόνου διαπιστώθηκε βελτίωση σε σχέση με παλαιότερα και αυτό είναι συνάρτηση τόσο της απλοποίησης της νομοθεσίας αλλά και της καλύτερης στελέχωσης, ωστόσο αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι επιδέχεται περαιτέρω βελτίωσης. Να σημειώσουμε ότι ο χρόνος έκδοσης των βεβαιώσεων για τους όρους δόμησης είναι 1,5 – 2 μήνες και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το προηγούμενο διάστημα η μηνιαία έκδοση πράξεων που αφορούσε συνολικά άδειες είτε με προέλεγχο με ευθύνη μηχανικού, είτε με πλήρη έλεγχο ανήλθαν σε  60 – 70 πράξεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία της ΥΔΟΜ Ξάνθης.

Τέταρτη η Ξάνθη μετά την Καβάλα, Ροδόπη και Θάσο σε ανέγερση νέων οικοδομών

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν από την ΥΔΟΜ έχει σημειωθεί αύξηση στις οικοδομικές άδειες στην Ξάνθη το 2023,  γεγονός που πιστοποιείται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο για την Π.Ε. Ξάνθης όσο και για τις άλλες περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ.

Ειδικότερα:  Στην ΑΜΘ οι  συνολικές εκδοθείσες άδειες το  πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 105 και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 σε 121. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ενώ οι νέες οικοδομές ανέρχονται  συνολικά σε 62. Συνολικά ο αριθμός αδειών στην ΑΜΘ το 2022 ανήλθε σε 942 ενώ το 2023 σε 970 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3%.

8 νέες οικοδομές στην Ξάνθη το 2023

Σ’ ότι αφορά τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα η πρώτη σε ανέγερση νέων οικοδομών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο 2023 είναι η Καβάλα με 20,  δεύτερη η Θάσος και η Ροδόπη με 10 και ακολουθούν ο Έβρος και η Ξάνθη με 8 ενώ τελευταία είναι η Δράμα με 6 νέες οικοδομές.

 Σεπτέμβριος 2023

  Νέες οικοδομές Όροφοι Όγκος σε μ3 Επιφάνεια σε μ2
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚ -ΘΡΑΚΗΣ 62 117 76.332 21.067
Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ 10 15 17.518 3.913
Π.Ε ΔΡΑΜΑΣ 6 9 5.465 1.414
Π.Ε.  ΕΒΡΟΥ 8 26 10.842 3.311
Π.Ε ΘΑΣΟΥ 10 17 9.903 2.876
Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ 20 33 23.639 7.079
Π. Ε. ΞΑΝΘΗΣ 8 17 8.965 2.474

Πρωτιά σε νέες οικοδομές έχει  ο δήμος  Ξάνθης – Ακολουθεί  ο δήμος Αβδήρων

Σ΄ ότι αφορά την κατανομή τους στους δήμους καθώς η ΥΔΟΜ Ξάνθης εκδίδει άδειες για όλους τους δήμους του νομού, την πρωτιά την έχει ο δήμος Ξάνθης, ακολουθεί ό δήμος Αβδήρων, ο δήμος Μύκης και έπεται ο δήμος Τοπείρου.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN φτάνει σήμερα το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…