Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι συνταξιούχοι αγρότες που εργάζονται δεν καταβάλουν εισφορές αλλά πρέπει να δηλωθούν

Οι συνταξιούχοι αγρότες που εργάζονται δεν καταβάλουν εισφορές αλλά πρέπει να δηλωθούν

0

Σημειώνεται πως η μη υποβολή δήλωσης επιφέρει κυρώσεις ποσού 12 μηνιαίων συντάξεων


Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ που συνεχίζουν να εργάζονται ως αγρότες, είτε ως ειδικού είτε ως κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, επίσης οι συνταξιούχοι του Δημοσίου ή οποιουδήποτε άλλου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΟΓΑ που έχουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και πόρου, όμως, έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων» που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), την απασχόλησή τους και το είδος αυτής, την ημερομηνία έναρξης, καθώς και την αιτία εξαίρεσή τους από την καταβολή εισφορών και πόρου (Εγκύκλιος 10/2024).

Ειδικότερα για την περίπτωση συνταξιούχων άλλου Φορέα πλην ΟΓΑ και με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα (ως αγρότης, μελισσοκόμος, κτηνοτρόφος, πτηνοτρόφος ή αλιέας) δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και πόρου.

Σημειώνεται πως η μη υποβολή δήλωσης επιφέρει κυρώσεις ποσού 12 μηνιαίων συντάξεων (κύρια και επικουρική).

Επισημαίνεται, επίσης, ότι κριτήριο για την υποχρέωση δήλωσης απασχολούμενου συνταξιούχου αποτελεί η δήλωση εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα και όχι ο φορολογικός χαρακτηρισμός αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024).

Τα παραπάνω, αναφέρονται, μεταξύ άλλων σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, που δόθηκε στην δημοσιότητα με την μορφή 30 ερωτοαπαντήσεων από τον e-ΕΦΚΑ, για τη δήλωση απασχόλησης των συνταξιούχων όπως και για την ασφάλιση και τις εισφορές συνταξιούχων με μη μισθωτή απασχόληση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο σημεία δειγματοληψίας για rapid test και αυτή την εβδομάδα στην Ξάνθη

Στο Isobox του ΚΥ Ξάνθης και το ξύλινο σπιτάκι της πλατείας Ελευθερίας   Συνεχίζεται …