Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% από το 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για ποιους μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% από το 2024

0

Το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού


«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας πως όσα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ για τη φοροδιαφυγή παίρνουν σάρκα και οστά με το νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Παράλληλα όμως, αποκτούν και ένα σημαντικό πρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια: όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο, θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτομάτως από το 50% του τέλος επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

«Κάτι που είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025, έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Το επισπεύδουμε γιατί εμπιστευόμαστε τη λογική και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, το οποίο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών».

«Δεν γίνεται 7 στους 10 επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο και από τον κατώτερο μισθό, ο εργοδότης δηλαδή να εμφανίζεται να εισπράττει λιγότερα από τον εργαζόμενό του» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μία «τολμηρή παρέμβαση» που θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, μίας βαθιάς αντικοινωνικής συμπεριφοράς – όπως τη χαρακτήρισε -, είναι διαρκής.

«Λαμβάνουμε, λοιπόν, μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία. Από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων» είπε.

Τόνισε ακόμη ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο και θα επιστρέψουν στην κοινωνία «για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα».

4 μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως τα αναχώματα στην ακρίβεια, παραμένουν προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό το υπουργικό εξετάζει σήμερα τέσσερα ακόμα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές στην ενέργεια. Πρώτο βήμα και σημαντικότερο, όπως είπε, είναι η επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.

«Είναι πολλά τα νοικοκυριά σήμερα τα οποία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή με πετρέλαιο θέρμανσης και αυτά αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι μία παρέμβαση σημαντική και για την ανακούφιση από την ενεργειακή φτώχεια» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως ο αρμόδιος υπουργός θα μιλήσει και για το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες με μεγαλύτερες επιπλέον εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…