Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ειδοποιήσεις μέσω του 112: Η τεχνολογία στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ειδοποιήσεις μέσω του 112: Η τεχνολογία στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

1

Η αποστολή μαζικών μηνυμάτων μέσω του 112 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα στη φαρέτρα μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής έναντι φυσικών καταστροφών. 

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Πολλές χώρες όμως της ΕΕ έχουν διαπιστώσει κενά στην μαζική αποστολή μηνυμάτων και αναζητούν λύσεις σε προβλήματα που συναντούν. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Γερμανικής Κυβέρνησης να αφομοιώσει τις καλές πρακτικές της Ελληνικής υπηρεσίας επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης 112, προκειμένου να βελτιώσουν τα συστήματα τους.

-Λειτουργεί πάντα τέλεια; 

Φυσικά όχι, καθώς η ανθρώπινη κρίση σύμφωνα με την οποία θα επιλέγει η στιγμή και το περιεχόμενο της αποστολής, υποβάλλεται πάντα σε αξιολόγηση και κριτική. Άρα λογικό και αναμενόμενο είναι να γίνουν κάποια στιγμή λάθη. Δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί ωστόσο όσον αφορά στο σύνολο της υπηρεσίας.

 

-Χρήζει βελτιωτικών παρεμβάσεων;

Δεν υπάρχει πληροφοριακό σύστημα το οποίο να μην απαιτεί από καιρό σε καιρό αναβάθμιση, τροποποίηση, συντήρηση  και προσθήκες. Από αυτά που διαβάζουμε στον τύπο έχουν δρομολογηθεί οι λειτουργικές βελτιώσεις του συστήματος. Άλλωστε είχαν προβλεφθεί να γίνουν όλα αυτά, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Αιγίς».

 

-Θα ήμασταν καλύτερα χωρίς το 112;

Σε καμία περίπτωση. Φάνηκε στις πολύ μεγάλες φετινές καταστροφές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από Ευρωπαικούς Οργανισμούς ως γεγονότα που συμβαίνουν μια φορά κάθε 250 χρόνια και οι ανθρώπινες απώλειες ήταν ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής. Χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων τα πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά.

 

Με λίγα λόγια πρέπει να ενσωματώσουμε στην κουλτούρα μας την ετοιμότητα, ως τρόπο ζωής για κάθε είδους απειλή. Βιολογική, φυσική, χημική και οποιασδήποτε μορφής.

Να κάνουμε τις ασκήσεις μέρος της εργασιακής και εκπαιδευτικής κουλτούρας μας, διότι τώρα απαξιώνονται και αντιμετωπίζονται με χλευασμό.

Η σύγχρονη τάση στην Ευρώπη περιλαμβάνει δυο όρους, Preparedness και Readiness. Το πόσο καλά προετοιμασμένος είσαι δηλαδή, αλλά και πόσο έτοιμος να αντιμετωπίσεις ένα συμβάν.

Εκεί υστερούμε και το 112 συμπληρώνει πολλά κενά.

Οπότε ναι, θέλουμε μαζική αποστολη μηνυμάτων μέσω του μηχανισμού 112 και θέλουμε να τους δίνουμε σημασία. Ειδικά άνθρωποι σαν εμένα που δεν παρακολουθούν ποτέ τα δελτία καιρού. Με τα όποια σφαλματάκια έχει το σύστημα.

Η οποιαδήποτε αποφυγή επιπλοκών ακόμα και μικρής σημασίας, όπως εγκλεισμός σε ανελκυστήρα, είναι δείκτης βελτίωσης και όχι κακοδιαχείρισης. Ας δουλέψουμε για να βελτιώσουμε τα υφιστάμενα εργαλεία αντί να τα κριτικάρουμε.

Σπύρος Θεμιστοκλής Σαπουνάς,
Τέως Διευθυντής Ετοιμότητας και Απόκρισης Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάσχα εντός επιλέγουν οι Ξανθιώτες

Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρ…