Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Υποχρέωση του νέου Προέδρου, η συνέπεια λόγων και πράξεων»

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Υποχρέωση του νέου Προέδρου, η συνέπεια λόγων και πράξεων»

0

Μία συζήτηση με τον Στάθη Γιαννακίδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα τεκταινόμενα στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ένα δύσκολο έργο για την αξιωματική αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ομολογουμένως, διανύει μία αινιγματική και μεταβατική περίοδο η οποία θα κρίνει εν πολλοίς την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.

Ύστερα από τις δύο βαριές ήττες στις εθνικές εκλογές, την αποχώρηση Τσίπρα και την τριβή που προκαλούν a priori οι εσωκομματικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλείται να φανεί αντάξιος στο αντιπολιτευτικό του έργο αλλά και να οργανώσει εντός του ορισμένου χρόνου τα ψηφοδέλτια του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι εσωκομματικές εκλογές αντικατοπτρίζουν τις δυνάμεις, τις απόψεις και τις κατευθύνσεις που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα προσεγγίζει διάφορα θέματα, όπως οικονομική πολιτική, κοινωνικές πολιτικές, εξωτερικές σχέσεις και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι υποψήφιοι έως τώρα για την θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Τζουμάκας χωρίς να αποκλείεται έως το τέλος Αυγούστου να προστεθούν καινούργια ονόματα στη λίστα.

Το «Ε» συζήτησε με τον Στάθη Γιαννακίδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται αυτή της στιγμή, τον τρόπο που έχει επηρεάσει η μάχη της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα το εσωτερικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του νέου Προέδρου.

«Η συνοχή του κόμματος, όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος, νομίζω ότι θα είναι εξασφαλισμένη όσο το κόμμα έχει διαδικασίες, συζητάει ελεύθερα και δημοκρατικά»
Στάθης Γιαννακίδης
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Η εκλογή του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την οργάνωση των αυτοδιοικητικών εκλογών «τρέχουν» μαζί

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακίδης «ύστερα από την αποχώρηση Τσίπρα ο χώρος έχει μπει σε μία δύσκολη κατάσταση από την οποία πρέπει να βγει με συντεταγμένες διαδικασίες. Τα όργανα του κόμματος συνεχίζουν προφανώς να λειτουργούν έχοντας να οργανώσουν την μάχη των αυτοδιοικητικών καθώς μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια. Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που επικυρώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή ήταν διττή: σε ό,τι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση υπεύθυνη είναι η Πολιτική Γραμματεία και για το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών ορίστηκε στις 2 Σεπτέμβριου θα λάβει χώρα το Διαρκές Συνέδριο ώστε να επικυρωθούν οι υποψηφιότητες των Προέδρων».

«Θα γίνει εκλογή από την βάση», τονίζει ο κ. Γιαννακίδης, «στις 10 Σεπτεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι περιοδείες των υποψήφιων Προέδρων οργανώνονται εξ’ ολοκλήρου από τα επιτελεία των ίδιων, δεν εμπλέκονται καθόλου οι τοπικές οργανώσεις. Όλες οι υποψηφιότητες έχουν ένα δικό τους πολιτικό στίγμα αλλά κανένας δεν μπορεί να κάνει προγραμματικές εξαγγελίες καθώς το καταστατικό του προγράμματος είναι ευθύνη του Συνεδρίου».

Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στάθης Γιαννακίδης υπογραμμίζει ότι «το πώς θα αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά στην άνοδο της Δεξιάς και Ακροδεξιάς είναι ένα βασικό ζήτημα της πολιτικής μας σκέψης. Τίθενται ουσιαστικά και καίρια ερωτήματα σχετικά με το τι πολιτικό στίγμα θα δώσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τη λαϊκή βάση ώστε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα μας με σαφήνεια. Αν με πρόεδρο τον Τσίπρα χρειαζόμασταν προσπάθεια, τώρα πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτόν. Τον Μάϊο καταφέραμε ως ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη να έχουμε μία οργάνωση με 1200 μέλη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Καταφέραμε να εμπλέξουμε αυτόν τον αριθμό στις διαδικασίες μας; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου αλλά και την ανοιχτότητα προς τον κόσμο».

«Καταφέραμε να μην εγκλωβιστούμε στην εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό»

Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρει ότι «de facto θα μπαίναμε σε μία φάση εσωστρέφειας όταν καλείσαι να αναπληρώσεις τη θέση του Προέδρου και να εκκινήσεις διαδικασίες αυτοκριτικής. Πιστεύω καταφέραμε, με δυσκολία δεν θα το κρύψω, να μην εγκλωβιστούμε σε αυτήν την εσωστρέφεια καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα συνεχίζει να παρεμβαίνει δυναμικά αλλά επίσης και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον δρόμο διεκδικώντας. Καταφέραμε να δώσουμε την ίδια βαρύτητα σε όλους τους άξονες όπως στις εσωκομματικές μας διαδικασίες, στον ρόλο μας ως αντιπολίτευση και στην οργάνωση των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο κάθε ένας από τους τέσσερις υποψήφιους Πρόεδρους έχει το δικό του πολιτικό στίγμα

Η ευθύνη του νέου Προέδρου είναι να πραγματώσει μία συσχέτιση λόγων και πράξεων. Ο Στάθης Γιαννακίδης δίνει το πολιτικό στίγμα των τεσσάρων υποψήφιων τονίζοντας ότι «ο κάθε ένας από τους τέσσερις υποψήφιους Πρόεδρους έχει το δικό του πολιτικό στίγμα. Η Έφη Αχτσιόγλου, κατά την άποψή μου, αντιπροσωπεύει την ανανέωση που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος έχει συνδεθεί με μία αριστερή στροφή ενώ ο κ. Παππάς μία απεύθυνση στο κέντρο. Θα τολμούσα να πω ότι αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι λέμε άλλα τι πολιτικές εφαρμόζουμε. Η συνοχή του κόμματος, όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος, νομίζω ότι θα είναι εξασφαλισμένη όσο το κόμμα έχει διαδικασίες, συζητάει ελεύθερα και δημοκρατικά.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…