Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

0

Καθεστώς τα δημοτικά φέσια
Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Όχι. Απεναντίας έχει γίνει καθεστώς. Ποιο; Μα τα χρέη προς τους δήμους. Ναι, όλοι οι δήμοι, μικροί, μεγάλοι, έχουν τους δημότες που τους χρωστούν χρήματα. Άλλοι λίγα, άλλοι πολλά.
Τα οποία βέβαια είναι και περασμένων χρόνων κι αυτοί που τα χρωστούν μπορεί και να μη ζουν.
Τα δε χρέη, αν ρωτάτε τώρα εσείς, οι τακτικοί και νομιμόφρονες δημότες, προέρχονται από δημοτικά τέλη, μισθώματα ακινήτων του δήμου, το τέλος παρεποιδημούντων, κλήσεις ΚΟΚ, τέλη κοινοχρήστων, χρέη από θέσεις στη λαϊκή αγορά και άλλα.
Τα χρέη λοιπόν παρελθόντων χρόνων πρέπει κάποτε να πληρωθούν διότι διαφορετικά θα παραγραφούν. Οι προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις κάναν το κορόιδο, βρίσκαν δικαιολογίες διάφορες, αλλά μεταξύ μας, μία η αιτία. Η ψηφοθηρία. Όλα τα άλλα απλές δικαιολογίες.
Γ.Δ.


Κι όμως κατεβάζει κόμμα
Φίλος μου εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε στη λίστα των κομμάτων που έλαβαν την έγκριση από τον Άρειο Πάγο για τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Αιτία, ανάμεσα στα άλλα, η διαπίστωση ότι κατέρχεται το κόμμα «Ελλήνων Συνέλευσις» με ιδρυτή τον γνωστό Αρτέμη Σώρα. Τον Σώρα που υπόσχονταν να διαγράψει τα χρέη των Ελλήνων διότι διέθετε 600 δις δολάρια.
Θυμίζουμε ότι ο Σώρας φυλακίστηκε λόγω ποινικών κατηγοριών εις βάρος του. Τώρα είναι έξω και φιλοδοξεί να μπει κι αυτός στη βουλή, πράγμα απίθανο.
Τέλος πάντων, στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης περιλαμβάνονται τρία άτομα. Ο Σίμιτας Αδάμ, Τοτίεφ Ειρήνη και Χασάπης Ευστράτιος.
Γ.Δ.


Στην τελική ευθεία. Επιτέλους…
«Άντε να τελειώνουμε»  ακούω από τους περισσότερους φίλους και γνωστούς. Και εννοούν φυσικά τις εκλογές. Που επιτέλους μπήκαν στην τελική ευθεία και σε διάστημα 6 ημερών θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Τώρα το ποια θα είναι, δε χρειάζεται μυαλό για να το καταλάβει κανείς, όλοι το γνωρίζουν.
Μεταξύ μας το ζητούμενο είναι ένα της δεύτερης εκλογής. Πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό αυτό, θα παίξει σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις που θ’ ακολουθήσουν και στον προγραμματισμό των δύο παρατάξεων.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Άβυσσος η ψυχή του
Μένω με την απορία: Τί έψαχνε ο Γάλλος υπήκοος βουλγαρικής καταγωγής όπως υποστηρίζει, στις Θέρμες;  Του έλειψε ένα ιαματικό λουτρό; Και πώς δικαιολογείται η είσοδός του στο τέμενος; Και άντε μπήκε από περιέργεια, είδε ότι είδε κι αντί ν’ αποχωρήσει έκανε πράγματα απαράδεκτα για έναν φυσιολογικό άνθρωπο.
Πράγματι, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου τελικά. Άντε να πήγαινε σ’ ένα τζαμί στην πόλη το καταλαβαίνω, παρότι δεν τον δικαιολογώ για ό,τι έκανε. Το ν’ ανέβει στις Θέρμες, αυτό είναι λίγο παράξενο.
Ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα, κυρίως για τη διαδρομή του και τα κίνητρά του.
Γ.Δ.


Υπάρχει χαμένη ψήφος;
Το ερώτημα τέθηκε μεν από φίλο συμπολίτη αλλά ο ίδιος έδωσε και τη δική του άποψη.
Υποστηρίζει λοιπόν πως όντως υπάρχει «χαμένη» ψήφος στις εκλογές. Θεωρεί δε ως τέτοιες τις ψήφους που κατευθύνονται σε πρόσωπα που δεν έπρεπε να τις λάβουν.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει ο αντίλογος πως καμία ψήφος δεν είναι χαμένη στο δημοκρατικό σύστημα λειτουργίας. Κι αυτό διότι η ψήφος δηλώνει συμμετοχή, επιλογή, δικαίωμα. Άρα, δεν κρίνεται εάν η ψήφος θα εκλέξει τον υποψήφιο της επιλογής ή όχι, αλλά κρίνεται η συμμετοχή. Επομένως καμία ψήφος δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμένη· διότι μετράει η ενεργή συμμετοχή του πολίτη.
Κι αυτή η συμμετοχή στα κοινά μέσω της ψηφοφορίας, είναι το άπαν.
Γ.Δ.


Δεν πήρε το μάθημά του…
Προφανώς και πολύ επιφανειακή ήταν η ερμηνεία των αιτιών της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21η Μαΐου από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αυτό φάνηκε στην διακαλαναλική συνέντευξη της Κυριακής. Λόγος διχαστικός, πολωτικός, καταγγελκτικός, συνθηματολογία παρωχημένη. Απαντήσεις αόριστες δημαγωγικού χαρακτήρα, χωρίς σαφήνεια αλλά και ευθύνη. Κατηγόρησε τον  Κυριάκο Μητσοτάκη ότι  εκείνος έβαλε στην προεκλογική ατζέντα το θέμα της μειονοτικής ψήφου ενώ την ίδια στιγμή πυροδότησε την συζήτηση με την «αποκάλυψη» όπως είπε ότι έκανε με …μισή καρδιά,  ότι το ενημερωτικό σημείωμα που του έστειλε η ΝΔ ανέφερε και τον δικό της τον υποψήφιο ως προξενικό. Ξέχασε όμως να πει (όπως άλλωστε είχε ξεχάσει ότι είχε λάβει το σημείωμα αφού έτσι υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή)  που ο υποψήφιος της ΝΔ πήρε 1.600 ψήφους ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ 12.000! Επιπρόσθετα ο υποψήφιος της ΝΔ είχε την ευθιξία να παραιτηθεί ενώ οι δικοί του υποψήφιοι ούτε μια δήλωση έκαναν. Αντίθετα συνεχίζουν να προκαλούν με φωτογραφίες με τους ψευδομουφτήδες και τον τούρκο πρόξενο μέσα σε τζαμιά!
Μ.Ξ.


Ξέχασε την Μόρια
Είπε ακόμη και για το μεταναστευτικό με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο ότι «επί των ημερών μας η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», αφήνοντας υπόνοιες για ευθύνες της χώρα μας στην διαχείριση του ναυαγίου.
Όμως στις  13 Ιουνίου 2023 το Τρίτο Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο δημοσίευσε μια απόφαση-καταπέλτη για τις συνθήκες κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, της χρονιάς 2017-2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πόσο περήφανος μπορεί  να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για την Μόρια και την Ειδωμένη;
Το βέβαιο είναι ότι  το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο  θέμα για να το χειριστεί η χώρα μας, η οποιαδήποτε χώρα. Είναι θέμα ευρωπαϊκό και εκεί πρέπει  να ληφθούν οι  αποφάσεις.
Μ.Ξ.


Για τους μνηστήρες
Πολλούς θα δούμε και πάλι σε λίγο, να διεκδικούν να διοικήσουν τους δήμους του νομού μας.
Θα δούμε τους σημερινούς αλλά και παλαιότερους όπως βέβαια και νέους υποψήφιους.
Πρόκειται για μια διαδικασία καθόλα νόμιμη και αποδεκτή που στη δημοκρατία μας είναι ένας σοβαρός δείκτης ομαλής λειτουργίας. Κι αυτό διότι ακριβώς η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα σε όλους  να διεκδικήσουν το όποιο αξίωμα.
Όμως το δικαίωμα αυτό είναι παράλληλα και δικαίωμα στο λαό να κρίνει και ν’ αποφασίσει για κάποιους εάν αξίζουν το αξίωμα. Διότι για κάποιους ισχύει αυτό το «Ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπείς».
Ας το έχουν υπόψιν τους οι μνηστήρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν και γενικώς ισχύει για όλους τους μνηστήρες.
Γ.Δ.


Μετακινήσεις νυν και αεί
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στις δημοτικές, είναι ένα συχνό και γνωστό φαινόμενο και καθόλου παρεξηγήσιμο.
Υπήρχαν κατά το παρελθόν, υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον. Απλά πράγματα, καθόλα νόμιμα και τα σκυλιά δεμένα.
Υπάρχουν κάποιοι κατά καιρούς στα κόμματα που είναι αντίθετοι των μετακινήσεων αυτών, θέλουν την καθαρότητα του κόμματός τους, ενώ αγνοούν πως τις νίκες τις φέρνουν οι μετακινούμενοι, πότε από τη μία πλευρά πότε από την άλλη.
Εξάλλου η ύπαρξη των μετακινούμενων σημαίνει ότι η δημοκρατία υπάρχει, λειτουργεί και προσφέρει ποικιλία κομμάτων και ιδεολογιών.
Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τους μετακινούμενους ψηφοφόρους. Είναι δείγμα δημοκρατίας.
Γ.Δ.


H απλή αναλογική διέλυσε το πολιτικό σκηνικό
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να θεωρούσε ότι η απλή αναλογική θα λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία για να συναρμολογηθούν κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο. Στην Ελλάδα η απλή αναλογική δεν συνθέτει, διαλύει. Δεν χτίζει, κατεδαφίζει.
Την 21η Μαΐου πέρασε πάνω από το πολιτικό σκηνικό, σαν τσουνάμι πάνω από παραλιακό θέρετρο. Ενα κεντρικό κτίριο έμεινε ανέπαφο να δεσπόζει πια ακόμα περισσότερο, όλα τα υπόλοιπα λίγο ως πολύ παρασύρθηκαν, γκρεμίστηκαν, λασπώθηκαν, χάλια έγιναν.
Και τώρα, στη μετεκλογική κατάσταση, ο καθένας μαζεύει υλικά κατεδάφισης και με αυτά ψευτοκτίζει όπου βρει από μια παράγκα. Η Ζωή, ο Νατσιός, ο Βελόπουλος, το ΚΚΕ, ενδεχομένως και ο Βαρουφάκης, αναδύθηκαν μέσα στο καινούριο σκηνικό ως παραφυάδες της διάλυσης του παλιού κραταιού διπόλου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και της αντικατάστασής του από το σχήμα «ενός και μισού κόμματος», όπου το μισό αποτελείται από δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Μπάχαλο.
Και τώρα, στις δεύτερες εκλογές, με τα κομμάτια του εμπνευστή της (που πλέον την απαρνήθηκε) η απλή αναλογική ταΐζει ένα νέο πολυδιασπασμένο σκηνικό. Ήταν, εν τέλει, καταστροφική.
Δ.Ε


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…