Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Η Γιορτή της Βρύσης…πλημμύρισε με κόσμο τα Άβδηρα

Η Γιορτή της Βρύσης…πλημμύρισε με κόσμο τα Άβδηρα

0

Διήμερη γιορτή με παραδοσιακούς χορούς και χορωδιακά σχήματα

 

Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης: «Ο δήμος αρωγός στην προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων»

Πρόεδρος συλλόγου Αβδηριτών, Χ. Ραξιώνη: «Η γιορτή της Βρύσης θα γίνει θεσμός που θα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις»

 

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο μουσική, τραγούδι και χορό έζησαν όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών που για δεύτερη χρονιά φέτος διοργάνωσε την Γιορτή της βρύσης. Μια γιορτή που φέτος εμπλουτίστηκε εκτός από το παραδοσιακό κομμάτι και με χορωδιακή βραδιά από χορωδίες του δήμου αλλά και από άλλους δήμους. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη γιορτή και καταχειροκρότησε τους μικρούς χορευτές μέλη του χορευτικού συλλόγου Αβδηριτών που άνοιξαν τον χορό και συνέχεια μπήκε στον χορό μαζί τα μέλη του συλλόγου της Κεσσάνης που συμμετείχε στην γιορτή και με τον χορευτικό σύλλογο Αβδηριτών. Μες στο ανοιξιάτικο απόβραδο με φωτισμένη την παραδοσιακή βρύση, σύμβολο κοινωνικοποίησης των παλιών Αβδηριτών, υπό τους ήχους της γκάιντας, ο επισκέπτης είχε την αίσθηση ότι καταλύονταν τα δεσμά του χρόνου και μεταφέρονταν σε παλιότερες εποχές όπως τότε που κάποιοι άλλοι έμπαιναν στον χορό, με την ίδια χαρά και διάθεση και ζωντάνια, στο ίδιο σημείο του οικισμού. Το ίδιο και την επόμενη μέρα την Κυριακή με τις γλυκές μελωδίες από χείλη παιδικά που πλημμύρισαν τον χώρο υμνώντας την ομορφιά της ζωής και δημιουργώντας χιλιάδες συναισθήματα.

Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης: «Ο δήμος αρωγός στην προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων»

Μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης έκανε λόγο για πολιτιστική άνθηση στο δήμο του που προέρχεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους και αναφέρθηκε μια άλλη γιορτή με μουσική και θέατρο που ετοιμάζουν για το καλοκαίρι και λίγο πριν τα Δημοκρίτεια και θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου: «Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα οι πολιτιστικοί σύλλογοί του δήμου Αβδήρων και διοργανώνουν πολλά φεστιβάλ και πολλές εκδηλώσεις. Είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συλλόγων. Ο δήμος Αβδήρων είναι προς την κατεύθυνση αυτή γι αυτό και οργανώνει μέσα στο καλοκαίρι μία εκδήλωση όπου θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι απ’ τον δήμο, από την Γενισέα , Μάνδρα, Κεσσάνη και Μυρωδάτο. Γενικά ό πολιτισμός αναδεικνύεται στον δήμο Αβδήρων. Έτσι κι εδώ σήμερα στην γιορτή της βρύσης είναι η δεύτερη χρονικά και πιστεύουμε θα γίνει ένας θεσμός για τα Άβδηρα. Διοργανώνεται από τον Χορευτικό Πολιτιστικό σύλλογο Αβδηριτών αλλά συμμετέχει και ο σύλλογος της Κεσσάνης, της χορωδίας του ΚΑΠΗ του δήμου Αβδήρων. Θα φιλοξενήσουμε συλλόγους από Θεσσαλονίκη. Στα Δημοκρίτεια φέτος  θα έχουμε εκδηλώσεις σε όλους στους οικισμούς στο Σέλερο , στα Βαφέικα, στο Πόρτο Λάγος, στην Κεσσάνη, στην Διομήδεια. Γενικά βλέπω ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι χρόνο με τον χρόνο γίνονται καλύτεροι και μεγαλύτεροι και προβάλλουν τον δήμο. Τους συγχαίρω και είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους και ηθικά και οικονομικά. Επικροτούμε τη σύνδεση μεταξύ των συλλόγων των οικισμών  γι’ αυτό και θα γίνουν εκδηλώσεις σ’ όλα τα χωριά από τις 5 – 15 Ιουλίου και μια κεντρική στις 15 Ιουλίου στα Άβδηρα όπου θα συμμετέχουν ξένοι καλλιτέχνες που θα έρθουν από το εξωτερικό και θα παρουσιάσουν μουσικά και θεατρικά δρώμενα».

Πρόεδρος συλλόγου Αβδηριτών, Χ. Ραξιώνη: «Η γιορτή της Βρύσης θα γίνει θεσμός που θα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις»

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών κα Χρύσα Ραξιώνη τόνισε: «Η κοινωνικοποίηση και η εξωστρέφεια ήταν πάντα  από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά των Αβδήρων! Παλαιότερα τόπος συνάντησης των κατοίκων ήταν η πλατεία και ο χώρος που βρίσκεται τώρα η Βρύση των Αβδήρων και τα παραδοσιακά νεοκλασικά κτίρια του Μύλου και το σπίτι του Αμερικάνου! Έτσι λοιπόν και εμείς βρεθήκαμε μπροστά στο μνημείο αυτό ξανά με αφορμή τη γιορτή της βρύσης με σκοπό να γνωριστούμε με άλλους ανθρώπους, να μιλήσαμε, να  χορέψουμε και να διασκεδάσουμε! Στόχος μας λοιπόν είναι μέσα από κάθε εκδήλωση  ο κόσμος που συμμετέχει να έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό μας ,να γνωρίζει τις ομορφιές, την ιστορία και τα έθιμα του τόπου μας. Φέτος έγινε ένα άνοιγμα προς τους συλλόγους της περιοχής μας, αλλά και σε χορωδίες από τον δήμο μας, την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη και τη χορωδία του Δημοτικού σχολείου των Αβδήρων .  Τους ευχαριστούμε πολύ όλους για την άμεση ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους στα δρώμενα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι αφού η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και από ό,τι φαίνεται η γιορτή της Βρύσης θα γίνει θεσμός που θα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις!!! Ευχαριστούμε όλους τους μουσικούς που πλαισίωσαν  τη γιορτή μας ,τον Άγγελο Ξανθόπουλο και τους Ταξιδιώτες της παράδοσης, καθώς και τους εξαιρετικούς μουσικούς μας, και όχι μόνο ,Ευγενία και Γιάννη Πανταζόγλου ! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη μας για τα εδέσματα που ετοίμασαν για τον μπουφέ, και τέλος ευχαριστούμε πολύ και τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Τσιτιρίδη  για τη συνεχή στήριξη και βοήθεια που προσφέρει στο Σύλλογό μας! Τα σχόλια ήταν θετικά, ελπίζουμε κάθε χρόνο να ανοίγει περισσότερο ο κύκλος μας και να αγκαλιάζει περισσότερους ανθρώπους!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Από την δεύτερη μέρα με τα χορωδιακά σχήματα

Στο χορωδιακό σχήμα των Αβδήρων διακρίνονται οι μουσικοί Ευγενία και Γιάννης Πανταζόγλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…