Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 10+1 τοπ επισκέψιμες τοποθεσίες σε Ξάνθη και περίχωρα…

10+1 τοπ επισκέψιμες τοποθεσίες σε Ξάνθη και περίχωρα…

0

Ο φακός του «Ε» αποτύπωσε έντεκα δημοφιλή μέρη-μνημεία εντός και εκτός πόλης που κερδίζουν τις εντυπώσεις ντόπιων και επισκεπτών

Ένας κατάλογος με προτάσεις για επίσκεψη απαραίτητες για όποιον σχεδιάζει να βρεθεί εν μέσω άνοιξης στην πόλη!

Το «Ε» μετά από μία σύντομη βόλτα σε κεντρικά σημεία της πόλης, μα και σε λιγάκι πιο απομακρυσμένα έκανε μία λίστα με τους έντεκα δημοφιλείς προορισμούς που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά κατέχουν και ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ξανθιωτών. Αν και ο καιρός μας τα έχει χαλάσει τελευταία και η θερμοκρασία έχει σκαμπανεβάσματα, παρόλα αυτά διανύουμε την περίοδο της άνοιξης, μία ιδανική εποχή για βόλτες, επισκέψεις, περιπάτους. Συνεπώς, είναι χρήσιμο να έχουμε στο νου μας κάποια μέρη της πόλης μας που ενδεχομένως μπορούμε να δούμε πιο προσεκτικά. Επιπροσθέτως, οι έντεκα προτάσεις-συστάσεις μας αποτελούν και κίνητρο για  όσους ζουν εκτός Ξάνθης και σχεδιάζουν να την επισκεφθούν για τις διακοπές του Πάσχα. Είναι λοιπόν … ευκαιρία να επισπεύσουν την άφιξή τους στην περιοχή…

1.Κεντρική Πλατεία(Πλατεία Δημοκρατίας)-Πύργος Ρολογιού

-Ο Πύργος του Ρολογιού είναι μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας της Ξάνθης. Άλλωστε, η Κεντρική Πλατεία από μόνη της είναι ένα αξιοθέατο και σημείο, όπου θα βρεθεί το σύνολο σχεδόν των πολιτών που θα μεταβεί στο κέντρο για δουλειές ή βόλτα. Πρωτοσχεδιάστηκε το 1870 και από τότε άρχισε να δέχεται πολλές παρεμβάσεις με αποκορύφωμα τα τέλη της δεκαετίας του 1880 όταν χτίστηκε το μεγάλο ρολόι. Σήμερα αναντίρρητα, αποτελεί το στολίδι της πόλης, το σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη.

2.Κόσυνθος

O ποταμός Κόσυνθος ρέει αποκλειστικά μέσα στα όρια του ελληνικού εδάφους. Συγκεκριμένα, πηγάζει από τις κορυφές τις Κούλας, (κεντρική Ροδόπη) διασχίζει τα Πομακοχώρια, περνά από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης και, αφού ανοιχτεί στην πεδιάδα, εκβάλλει στα βορειοδυτικά της λίμνης Βιστονίδας. Η φυσική ομορφιά του τον κάνει «ελκυστικό» στους επισκέπτες. Άλλωστε, επιβάλλεται μία φωτογράφιση με θέα τον ποταμό!

 

3.Παλιά Πόλη

-Τι να πρωτοπεί κανείς για την Παλιά Πόλη σε μερικές μονάχα αράδες… ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, το μέρος που «μαγνητίζει» τους επισκέπτες. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στο βόρειο τμήμα της πόλης, χωρισμένη βέβαια σε δύο μέρη με φυσικό «σύνορο» τον ποταμό Κόσυνθο. Πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια είναι οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης.

4.Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης (Το Μοναστήρι)

Βορειοανατολικά της Ξάνθης, στις παρυφές του ορεινού όγκου της Ροδόπης σε εξαιρετικά θαυμάσια θέση, με θέα προς τον κάμπο της Ξάνθης, πάνω ακριβώς από την συνοικία Σαμακώβ, βρίσκεται το τρίτο μοναστήρι της Ξάνθης, η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα. Το μοναστήρι αυτό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και μάλιστα το Δεκαπενταύγουστο γίνεται τόπος πανθρακικού προσκυνήματος. Χιλιάδες πρoσκυνητές όλη την νύκτα της παραμονής της Κοιμήσεως και ανήμερα προσέρχονται σε ατέλειωτες γραμμές για να προσκυνήσουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν την μεσιτεία της προς τον Υιό της και Θεό μας.

5.«Παραλία»

Η δική μας παραλία δεν είναι…φυσική, κάτι βέβαια που ακούγεται παράξενο σε έναν επισκέπτη που δεν γνωρίζει και πολλά από Ξάνθη, παρόλα αυτά είναι μοναδική! Η  «Παραλία», λοιπόν της Ξάνθης βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Κόσυνθο, είναι τα καφέ της, εκεί όπου συνηθίζουν να πίνουν το κεφαδάκι τους, μα και το ποτό τους οι Ξανθιώτες.

6.Το Μονοπάτι της Ζωής

Σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το κέντρο της πόλης συναντά κανείς το Μονοπάτι της Ζωής, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναδομηθεί και πλέον χρησιμοποιείται από το κοινό για κοντινούς, ξένοιαστους περιπάτους. Γεμάτο δέντρα, μας δίνει μία δόση «ανάσας», απομακρύνει από έγνοιες της καθημερινότητας. Αποτελεί με λίγα λόγια πόλο έλξης για κατοίκους, μα και για επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν τον καφέ τους με μία βόλτα στο πράσινο.

7.Το Πάρκο, τα «Παπάκια»

Ένα από τα ομορφότερα πάρκα της πόλης προορισμένο για παιδιά. Ένα πάρκο που περνά από γενιά σε γενιά και ανακαλεί συνάμα στο νου των μεγαλύτερων στιγμές των ανέμελων παιδικών χρόνων. Αξιοσημείωτο είναι πως ανακατασκευάστηκε προσφάτως με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα τον πολυπόθητο προορισμό για τους μικρούς μας φίλους!

8.Λιμνίο-θεματικό πάρκο

Πρόκειται για έναν ευρύτερο χώρο του πάρκου που γειτνιάζει με τον ποταμό Κόσυνθο. Μετά από ολική ανακαίνιση που τοποθετείται στο πρόσφατο παρελθόν, σήμερα προσφέρει μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Σημειώνεται δε πως είναι πλέον φυλασσόμενο και περιφραγμένο, κάτι βέβαια που καθιστά πιο εύκολη υπόθεση την διατήρησή του σε καλή κατάσταση.

9.Παρατηρητήριο Σαμακώβ

Τον οικισμό Σαμακώβ χωρίζει από την Παλιά Πόλη ο Κόσυνθος ποταμός. Το δε Παρατηρητήριο συνηθίζουν να επισκέπτονται ξένοι, μα και ντόπιοι, μιας και το αποτέλεσμα της ανάβασης τους δικαιώνει…Η θέα είναι μαγευτική και ο φωτογραφικός φακός δεν χωρά αμφιβολία πως «παίρνει φωτιά»…

 

10.Ξανθίππη

Στο 1ο χιλιόμετρο Ξάνθης-Σταυρούπολης πολυπόθητος «πειρασμός» για μία μικρή ανάπαυλα είναι το Εστιατόριο- «ΞΑΝΘΙΠΠΗ» κι αυτό βέβαια έχει την εξήγησή του…Πολλοί είναι οι επισκέπτες που επιλέγουν αυτή την τοποθεσία, μιας και «γοητεύονται» από την κουζίνα, αλλά και την πανέμορφη θέα!

 

11.Νέστος Ποταμός

Ένας απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, μα και της περιπέτειας για όσους αναζητούν περαιτέρω συγκινήσεις, αλλά και για όσους προγραμματίζουν να βρεθούν σε μαγευτικά τοπία! Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις των εναλλακτικών σπορ του βουνού, αλλά οι δραστηριότητες δεν προορίζονται απαραιτήτως μόνο για αθλητές. Στον αντίποδα, απευθύνονται και σε παιδιά, όπως επίσης και σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, είναι με λίγα λόγια διαβαθμισμένης δυσκολίας. Πεζοπορία, κανόε-καγιάκ, ραφτινγκ, 4Χ4,ιππασία και διαμονή, είναι μόνο κάποιες από τις δυνατότητες που χαρίζει η τοποθεσία.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάσχα εντός επιλέγουν οι Ξανθιώτες

Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρ…