Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ΔΑΟΚ Ροδόπης: Προσοχή στις ακρίδες που κάνουν επιδρομή στις καλλιέργειες

ΔΑΟΚ Ροδόπης: Προσοχή στις ακρίδες που κάνουν επιδρομή στις καλλιέργειες

0

Ενημέρωση για τους κινδύνους μη έγκαιρης καταπολέμησης

Κάθε χρόνο από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού περιοχές του νομού Ροδόπης παρατηρείται σημαντική έξαρση της εμφάνισης του πληθυσμού των ακρίδων, οι οποίες προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

Βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός των «κηλίδων» και η άμεση καταπολέμησή του πληθυσμού τους (στο στάδιο της νύμφης και πριν την ενηλικίωση οπότε και ξεκινάει η πτήση του εντόμου).

Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ της ΠΕ Ροδόπης (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋφειονομικού Ελέγχου), επιβάλλεται να γίνεται συλλογική καταπολέμηση με επίβλεψη και ευθύνη της υπηρεσίας, κατόπιν κήρυξης της περιοχής ως ακριδόπληκτης.

Εάν δεν μπορέσει να αντιμετωπισθεί ο πληθυσμός έγκαιρα ή εάν σε κάποιο σημείο η ανάπτυξη του πληθυσμού δεν έχει γίνει έγκαιρα αντιληπτή, οι αγρότες θα πρέπει να έχουν το νου τους να παρακολουθούν συχνά τις καλλιέργειες τους (ιδιαίτερα αυτές που είναι εγκατεστημένες σε αγρούς όπου υπήρχαν προβλήματα παρουσίας ακρίδων από τα προηγούμενα έτη) ώστε να επέμβουν με τη βοήθεια του ιδιώτη γεωπόνου.

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι αλλά και τα όργανα των Δασικών υπηρεσιών και της αγροφυλακής καλούνται να ειδοποιούν τη ΔΑΟΚ και τους αντίστοιχους Δήμους, μόλις αντιληφθούν την εμφάνιση των εστιών εκκόλαψης (πρώτες κηλίδες) περίπου στις αρχές του μήνα Απρίλη. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την οργάνωση συνεργείων ανίχνευσης και καταπολέμησης των ακρίδων και να αποφευχθούν ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενικές δηλώσεις για δασικά αυθαίρετα στην Ξάνθη

Έκλεισε χθες η πλατφόρμα για την δήλωσή τους προκειμένου να «σωθούν» από την κατεδάφιση   …