Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

0

Γιατί ξαφνιάζει ο θάνατος;
Ναι θα συμφωνήσω και θα δεχτώ πως ο θάνατος είναι μια δύσκολη αποδοχή.
Η απώλεια αγαπημένου ανθρώπου μας πάντα είναι μια δοκιμασία και βαρύτερη όταν αφορά νέους σε ηλικία. Τότε υπάρχει μια ανείπωτη οδύνη γιατί ακριβώς διαταράσσεται η λογική σειρά των πραγμάτων.  Έτσι η ζωή και τα γεγονότα δεν ακολουθούν πάντα λογική σειρά· εξαιτίας ακριβώς του ξαφνικού, του απρόσμενου.
Όμως ο θάνατος είναι συνυφασμένος με τη ζωή. Είναι ακριβώς το τέλος αυτής και προφανώς αναμενόμενος για όλους. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει, να θεωρείται ως κάτι μη προσδοκώμενο από μερίδα ατόμων που αγνοούν ότι οι άνθρωποι είναι θνητά όντα.
Γι’ αυτό η «άφιξη» στη ζωή χαιρετίζεται και «αναχώρηση» λυπεί.
Είναι ο κύκλος που πλέον κλείνει. Και αυτό ισχύει για όλους. Για κάποιους νωρίς, για άλλους αργά.
Γ.Δ.


Ένα αίτημα
Συμπολίτης ήρθε προσωπικά στα γραφεία μας και με ευγενικό τρόπο κατέθεσε ένα αίτημα που απευθύνεται στο δήμο Ξάνθης.
Επεσήμανε λοιπόν ότι χρειάζεται να γίνει ένα στέγαστρο για όσους περιμένουν το λεωφορείο για τα χωριά της δυτικής περιοχής του νομού μας.
Ένα στέγαστρο, κάπου εκεί μετά τον γνωστό «φόρο» να τοποθετηθεί σε συνεργασία με το υπεραστικό ΚΤΕΛ ούτως ώστε οι επιβάτες να μην περιμένουν μέσα στο κρύο, τη βροχή και τον ήλιο. Αίτημα απλό που εξυπηρετεί συμπολίτες που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
Γ.Δ.


Δεν υπάρχει όριο
Παρακολουθώ  χωρίς να συμμετέχω στη νέα τάση του facebook (FB). Βλέπω και διαβάζω διάφορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποια κείμενα αξίζουν μιας ανάγνωσης αλλά κάποια διακατέχονται από έναν φανατισμό, μια εμμονική διαστροφή της αλήθειας αλλά και της πραγματικότητας.
Θεωρώ πως κάπου η όλη υπόθεση πως έχει ξεφύγει, βρίσκεται σε ένα άλλο επίπεδο, σ’ αυτό της ανώνυμης εκφοράς λόγου επί παντός επιστητού, με μεγάλη δόση ειρωνείας, επιθετικότητας και ανεπίτρεπτων εκφράσεων που φθάνουν στον εκχυδαϊσμό.
Καταλήγω μ’ ένα απόσπασμα του Ιταλού συγγραφέα και καθηγητή Ουμπέρτο Έκο.
Είπε: «… έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λόχους ηλιθίων οι οποίοι προηγουμένως δεν μιλούσαν παρά σε μπαρ, μετά από ένα ποτήρι κρασί. Εκεί κάποιος τους έκοβε την κουβέντα, ενώ τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν όσο και ένα βραβείο Νομπέλ.
Γ.Δ.


Δεν αποσύρεται η δωρεά
Και μια ευχάριστη εξέλιξη για τους γείτονές μας Κομοτηναίους. Οι οποίοι σίγουρα θα έχουν πληροφορηθεί ότι υπάρχει επιστολή από το Ίδρυμα Νιάρχου. Με την οποία ενημερώνει ότι η δωρεά για το Νοσοκομείο δεν αποσύρεται, απλώς θα οργανωθεί εκ νέου. Και για να μην μένουν αμφιβολίες, καταλήγει με τη δήλωση ότι «το Ίδρυμα έχει συνεργαστεί άριστα με όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της παρούσας κυβέρνησης».
Άρα, ας χαμηλώσουν τους τόνους εκεί στην Κομοτηνή κι ας αναλογιστούν πως τους προτάθηκε μια δωρεά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Γ.Δ.


Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία, κι έχουμε έως τώρα πάνω από 100.000 νεκρούς στρατιώτες που έπεσαν στις μάχες απέναντι στις ορδές των μισθοφόρων, πολύ περισσότερους τραυματίες, στρατιώτες και αμάχους —δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους έχασαν ένα ή περισσότερα μέλη και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει άρδην, 8 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές χώρες, και στα άλλα 10 εκατομμύρια Ουκρανούς που άλλαξαν πόλη μέσα στα σύνορα της πατρίδας τους — μιάμιση Ελλάδα άνθρωποι.
Ας σκεφτούμε μια στάλα τη γη, που από χρυσαφιά και αφράτη έγινε ένα κομμάτι της Κόλασης, γδαρμένη και χιλιοτρυπημένη, γεμάτη καμένα σίδερα και πολεμικά σκουπίδια που δεν είναι ούτε για τη χωματερή, ποτισμένη χημικά, με τα νερά της φρικτά φαρμακωμένα, παντού σπαρμένη νάρκες κάθε λογής — η τελευταία τους θα σκοτώσει έναν μαθητή κάπου δέκα χρόνια από σήμερα καθώς θα μαζεύει παπαρούνες.
Ας σκεφτούμε το βάρος της Πίκρας 45 εκατομμυρίων ψυχών, και την αδιανόητη αδικία που νιώθουν στην ψυχή τους. Κι αυτό το δικαιολογημένο μίσος που σε γεμίζει δύναμη και πείσμα.
Ας έρθουμε για λίγα δευτερόλεπτα, στα ψέματα, στη θέση τους και μετά οκέι ας ξαναμπούμε στο Facebook για χαβαλέ.
Λ.Κ.


Μία άποψη
Πρόκειται για μία άποψη την οποία άκουσα από συμπολίτη κι επειδή την θεώρησα αξιόλογη σας τη μεταφέρω ως στοιχείο προβληματισμού.  Ο συμπολίτης λοιπόν υποστήριξε ότι θα πρέπει στις επικείμενες εκλογές να υπάρξει αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό.
Ρωτήθηκε δε γιατί και που στηρίζει την άποψή του αυτή και μας ξάφνιασε με το επιχείρημά του το οποίο άντλησε από την τοπική δημοτική πραγματικότητα.
Έφερε δηλαδή σαν παράδειγμα την απλή αναλογική στους δήμους όπου έχει αποτύχει στην εφαρμογή στους περισσότερους από αυτούς. Αυτή η άσχημη λειτουργία-εφαρμογή στους δήμους υποστήριξε, δημιούργησε την απωθητική εικόνα στην κοινή γνώμη που δεν επιθυμεί να δει την ίδια αρνητική εικόνα και στην κυβέρνηση, όπου μάλιστα υπάρχουν σοβαρότερα θέματα εθνικής άμυνας, εξωτερικών σχέσεων, Ανάπτυξης, Παιδείας και άλλα.
Αυτή την άποψη του συμπολίτη μας την ενστερνίζονται οι περισσότεροι στη χώρα μας. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει ακόμη αυτή η κουλτούρα των συναινέσεων και των συνεργασιών.
Γ.Δ.


Ευκαιρία για τον δήμο
Πέραν πάσης αμφιβολίας το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει στο Ταμείο του ο δήμος Ξάνθης για έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι υψηλό. Αρκετό δηλαδή για να γίνει μια αστική παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική που θ’ αλλάξει την εικόνα της πόλης στην περιοχή που έχει επιλεγεί από τον δήμο Ξάνθης.
Το πλέον ευχάριστο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός πως υπάρχουν έτοιμες ώριμες μελέτες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης και οι πόροι θα απορροφηθούν 100%.
Πρόκληση σοβαρή λοιπόν να γίνουν τα έργα που αφορούν την ανάπλαση και διαμόρφωση των οδών στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, καθώς και στην πλατεία Εμπορίου, επίσης η εφαρμογή ήπιας κυκλοφορίας της οδού από την πλατεία Ελευθερίας έως την κεντρική πλατεία, την ανακατασκευή πεζοδρομίων στη Βασ.Σοφίας και κατασκευή ποδηλατόδρομου στη Βασ.Σοφίας και Ύδρας, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, προμήθεια υπόγειων κάδων και άλλα.
Γ.Δ.


Ο χαρταετός
Θυμήθηκα και γύρισα χρόνια αρκετά πίσω βλέποντας τους πολύχρωμους βιοτεχνικούς χαρταετούς του σήμερα. Θυμήθηκα εκείνα τα χρόνια που τους φτιάχναμε τ’ αγόρια και τους ετοιμάζαμε μέρες πριν, να’ ναι έτοιμοι για την Καθαρά Δευτέρα.
Φτιάχναμε τους «αετούς» μας με κοινό χαρτί από εφημερίδα ή άλλο σχετικό, ετοιμάζαμε με καλάμια το «σκελετό» και τοποθετούσαμε το χαρτί με κόλλα φτιαγμένη από αλεύρι και νερό.
Μέχρι να στεγνώσει ο αετός μας φτιάχναμε την ουρά και τα ζύγια. Κι αυτά από απλό χαρτί ό,τι βρισκόταν. Προσέχαμε ιδιαίτερα την ουρά και τα ζύγια γιατί αυτά βοηθούσαν να ανέβει ψηλά το δημιούργημά μας που με υπερηφάνεια πετούσαμε και συναγωνιζόμασταν ποιανού θα πάει ψηλότερα.
Ζούσαμε με το δημιούργημά μας αρκετές ώρες, το χαιρόμασταν και είμασταν απογοητευμένοι εάν από κακό χειρισμό έκανε βουτιά προς τα κάτω κι έσπαγε.
Αυτά τότε. Το σήμερα γνωστό. Πληρώνεις και παίρνεις τον έτοιμο. Και τότε και τώρα, το πέταγμα του αετού αποτελεί μία ανάμνηση που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από το παιδί.
-Καλό πέταγμα του αετού σας!
Γ.Δ.


Το  πρώτο ελληνικό ρούμι με πρώτη ύλη από  το ζαχαροκάλαμο Γενισέας
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέας ιδρύθηκε από 7 γυναίκες της Γενισέας από το 2006 και από την μεγάλη τους επιθυμία να ζωντανέψουν την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου που είχαν στην πατρίδα των προγόνων τους στον Πόντο ίσως για να έχουν και μια ζωντανή ανάμνηση της πατρίδας των παππούδων τους. Ταξίδεψαν στην πατρίδα τους βρήκαν και έφεραν τον σπόρο, κοπίασαν, αγωνίστηκαν, δούλεψαν και κατάφεραν να αναστήσουν την καλλιέργεια και να βγάλουν το ξακουστό τους πετμέζι και χυμό από ζαχαροκάλαμο και άλλα παράγωγα προϊόντα. Και τώρα ανοίγονται νέοι δρόμοι. Σε συνεργασία με την εταιρεία αποσταγμοτοποίας Δωροδούλη (Dorodouli Distillery) της Θεσσαλονίκης από το προϊόν τους, το πετμέζι και τον χυμό έχει παρασκευαστεί και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023 το πρώτο ελληνικό και ίσως και ευρωπαϊκό ρούμι από ζαχαροκάλαμο από τον αρχαίο σπόρο που χρονολογείται από το 400 π.Χ. και όχι από υβρίδιο που είναι οι άλλες καλλιέργειες. Μάλιστα εδώ και δύο χρόνια έχουν υποβάλλει φάκελο για αναγνώριση και κατοχύρωση ως προϊόν Π.Ο.Π. Αυτή η ομάδα λοιπόν είναι η ζωντανή απόδειξη για το τι μπορεί να καταφέρει ένα σχήμα όταν πιστεύει σε μια ιδέα και δουλεύει  γι’ αυτή σε μια χώρα που δεν είναι ιδιαίτερα φιλική για καινοτόμες ιδέες και δράσεις.
Και μόνο γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και μακάρι να βρουν μιμητές!
Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και στην αποσταγματοποιία για την καινοτομία της και την εφευρετικότητά της να επενδύσει σε μια ελληνική πρώτη ύλη και να φτιάξει ένα ρούμι ελληνικό και αυθεντικό που ελπίζουμε να έχει την ανταπόκριση που του αξίζει όταν κυκλοφορήσει.
Μ.Ξ.


Έρχονται  εκλογές με τα …χελιδόνια
Μπήκαμε στην τελική ευθεία πλέον για τις εκλογές. Η πρόβλεψη είναι ότι  μέχρι  τις 10 Μαρτίου θα προκηρυχθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αν υπολογίσουμε 30 μέρες που είναι η προεκλογική περίοδος τότε στις 9 Απριλίου και πριν το Πάσχα που είναι στις 16 Απριλίου  θα έχουμε τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Οι δεύτερες εκλογές προσδιορίζονται μέσα στον Μάιο καθώς 2 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές. Αυτό που αναμένεται είναι μέχρι τέλος Φλεβάρη αρχές Μάρτη να γίνει υπουργικό συμβούλιο για  να κλειδώσει η αύξηση του κατώτερου μισθού και μετά θα ανακοινωθούν εκλογές. Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν κάποιες τελευταίες προσθαφαιρέσεις σε κάποιες περιφέρειες και κυρίως σε ποιες θα είναι υποψήφιος ο Πρωθυπουργός. Σίγουρα θα είναι η Α Θεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση Καραμανλή και ο Έβρος που το έχει  δηλώσει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …